A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει έκθεση του ΑΠΘ για τον Αύγουστο – Κίνδυνος για τοπικά lockdown ΠΙΝΑΚΕΣ

Αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ προτείνονται μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

EPA/LUKASZ GAGULSKI EPA-EFE


Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)».

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει:

 • τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε ΜΜΜ (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού),
 • την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και τη μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας,
 • την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού).

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορωνοϊό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με:

 • Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορωνοϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
 • Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής στο ert.gr σχετικά με ενδεχόμενα τοπικά lockdowns «αν εφαρμόσουμε τους κανόνες που προτείνουμε, μπορεί να μπορέσουμε να το αποφύγουμε. 

Αν δεν τα εφαρμόσουμε σωστά και από τώρα, από αυτήν τη στιγμή, τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυστηρά δηλαδή να εφαρμόσουμε τα μετρα με αστυνόμευση. 

Υπάρχει μία ιεράρχηση των μέτρων: το πρώτο κυρίαρχο μέτρο είναι η απόσταση, ακόμη και 2,5 μέτρων και αυτό από μόνο του βοηθάει πολύ. 

Από την αλλη μεριά αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόσταση 2,5 μέτρων, εκεί η σωστή χρήση της μάσκας συνίσταται ακριβώς για να μπορέσεις να ελέγξεις τη διάδοση.

Είναι σημαντικός ο συνδυασμός απόστασης και μάσκας. Υπάρχουν και άλλα επικουρικά μέτρα.

Π.χ. η απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Οι συσκευες με υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να λειτουργήσουν πολυ θετικά.

Η μεταφορά του κορωνοιού γίνεται και μέσα από τα λεπτά σωματίδια, αερογενώς, όπως λέει πλέον και ο ΠΟΥ.

Μέσα από την απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μειώνεται από 55 έως 60% το παθογόνο φορτίο.

Είναι σημαντικό να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού.

Το πρόβλημα τελικά είναι απλό.

Χρειάζεται να κρατάμε απόσταση.

Αν τα κάνουμε όλα αυτά μπορεί να αποφευχθεί το λοκντάουν».

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι όχι μόνο έγινε πρόωρα κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες, αλλά και με χαλαρό τρόπο και «αυτό ήταν λάθος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας αν ανοίγαμε  τα σύνορα 11 Μαΐου αντί για 4 Μαΐου, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της διασποράς.

Όταν έρχεται ο τουρίστας είναι πολύ εύκολο να είναι κάποιος ασυμπτωματικός, να μπει στη χώρα και να τον έχει διασπείρει όσο μπορεί. Άρα έχουμε μεγάλη πιθανότητα τα οποία κρούσματα να λειτουργήσουν σαν καταλύτης πάνω στο ήδη υπάρχον υπόβαθρο των κρουσμάτων από τους Έλληνες.

Τώρα έχουμε τόσα ημερήσια κρούσματα σχεδόν όσα είχαμε στο απόγειο του πρώτου κύματος».

 

Σημειώνεται ότι η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και την ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ:ert.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Η Γερμανία και η Γαλλία βάζουν σε προτεραιότητα τη χρήση μασκών υψηλής προστασίας τύπου FFP2 - Ν95 - ΚΝ95 για να μην χρησιμοποιούνται οι υφασμάτινες που προστατεύουν ελάχιστα"
ΕΛΛΑΔΑ
Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.
ΕΛΛΑΔΑ
Θετικός στον κορωνοϊό, μετά από ελαφρά συμπτώματα που εμφάνισε χθες, βγήκε ο γιος του Αλέξη Τσίπρα, Ορφέας.
ΕΛΛΑΔΑ
Απύρετος αλλά με κόπωση είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
ΕΛΛΑΔΑ
Νωρίτερα, οι αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι η αποχή θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%.
ΕΛΛΑΔΑ
Γύρισα από τη Στυλίδα και είμαι καραντίνα στην Αθήνα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x