A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Νημποριό είπε "ΟΧΙ" στις ανεμογεννήτριες

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Νημποριό Ευβοίας το διήμερο ενάντια στις δεκάδες νέες ανεμογεννήτριες, που σχεδιάζεται να περικυκλώσουν κυριολεκτικά το χωριό, αλλοιώνοντας δια παντός την φυσιογνωμία του μέρους και επιφέροντας μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Το διήμερο, που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους που έδειξαν έμπρακτα την πάνδημη αντίδρασή τους στα σχέδια των εταιρειών ενέργειας.

Το διήμερο είχε διπλό στόχο. Από τη μία να ενημερώσει για την επικείμενη καταστροφή που θα επιφέρει ένα τέτοιο έργο στο Νημποριό αλλά και συνολικά για τη λεηλασία της φύσης, την καταστροφή βουνών, νησιών και ολόκληρων χωριών που συντελείται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης. Από την άλλη να ενισχύσει τους αγώνες του Συλλόγου, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα, παρά την πλήρη αδιαφορία του δημάρχου Καρυστίας και της δημοτικής αρχής, πιέζει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

 

Την Παρασκευή 24/7 έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» παρουσία του σκηνοθέτη Νασίμ Αλατρά. Το ντοκιμαντέρ περιπλανιέται σε δεκαέξι περιοχές της Ελλάδας που αναπτύσσονται αιολικά πάρκα. Συνομιλεί με κατοίκους και επιστήμονες, αποκαλύπτοντας μια πραγματικότητα για τα μεγάλα συμφέροντα και την καταστροφή του φυσικού πλούτου, που μένουν επιμελώς κρυμμένα πίσω από την μαγική εικόνα της «Πράσινης Ανάπτυξης». Μετά το τέλος της προβολής, παρουσία εβδομήντα κατοίκων, ο σκηνοθέτης μίλησε για την τριετή περιπέτεια των γυρισμάτων σε όλη τη χώρα, για το νέο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, ενώ απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των κατοίκων.

 

Το Σάββατο 25/7 έλαβε χώρα μαζική εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης. Στην εκδήλωση μίλησαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο Βασίλης Λύκος και ο Σωτήρης Λυκουργιώτης. Ο Βασίλης Λύκος τόνισε την οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση των αιολικών πάρκων, το σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο που οι εταιρείες ενέργειας αδειοδοτούνται, τα εταιρικά μονοπώλια που σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες αδιαφορούν για το περιβάλλον, αλλά και τους ειδικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από την χρήση επικίνδυνων υλικών. Ο ομιλητής τόνισε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος της ενέργειας, τα εταιρικά και διακρατικά παιχνίδια, που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, βρίσκουν ένα νέο πεδίο για κέρδος. Από τον Σωτήρη Λυκουργιώτη τονίστηκαν τρεις διαστάσεις του ζητήματος: η τεχνοοικονομική, η οικολογική και η πολιτική.

 

Στην πρώτη διάσταση, ο ομιλητής προσπάθησε να καταδείξει πως ο τρόπος με τον οποίο αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα, οι τεχνικοί και οι οικονομικοί όροι των συμβάσεων, δεν επιτυγχάνουν τη μείωση εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα (αντίθετα την αυξάνουν), ενώ παράλληλα ορισμένες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις κάνουν ακόμα πιο πλούσιους λίγους πολύ πλούσιους Έλληνες, συμβάλλοντας περισσότερο στην αστάθεια παρά στην σταθερότητα του δικτύου ενέργειας. Στο οικολογικό σκέλος, ανέδειξε μια εναλλακτική —πραγματικά οικολογική— κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει ένας «πράσινος» ενεργειακός σχεδιασμός: στοχεύοντας στη ριζική μείωση των αναγκών για ενέργεια, στην καθολική ανακύκλωση κάθε πηγής και σε έναν συνδυασμό μικρών ΑΠΕ που θα λειτουργούν συνεργατικά και δεν θα παράγουν αστάθεια στο δίκτυο.

 

Στο τελευταίο τμήμα την ομιλίας του, αναπτύχθηκε μια εναλλακτική πολιτική διαχείρισης της ενέργειας η οποία θα βασίζεται στην αυτοδιαχείριση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας μη εμπορευματικά, σε επίπεδο κοινοτήτων, με αποφασιστικό ρόλο και συνεργατική οργάνωση των κατοίκων.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις πολλών κατοίκων, ερωτήσεις προς τους ομιλητές, διαφωνίες και διάλογο.

 

Η βραδιά έκλεισε με μουσική μέχρι πρωίας από την υπέροχη ρεμπέτικη κομπανία που αποτελούσαν οι Νημποριώτες Κώστας και Λήδα Δουμουλιάκα αλλά και ο Άγης Παπαπαναγιώτου. Το κλίμα, το αγωνιστικό πνεύμα, η συμμετοχή και η διάθεση των εκατοντάδων κατοίκων χρωμάτισε χαρακτηριστικά τις εκδηλώσεις με τους διοργανωτές του τοπικού Συλλόγου να ανοίγουν ήδη τα πανιά τους για νέες δράσεις το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

 

Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού

 

φωτο εξωφ.: Pexels

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τουλάχιστον 200 άτομα βρέθηκαν στην κηδεία που έγινε στο χωριό Μουρίκι της Θήβας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Τήνος ξύπνησε πρωί χθες και κέρδισε στο τέλος της μέρας μία μάχη κατά των ανεμογεννητριών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στις παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες που μας έστειλε αγαπητός φίλος, παρατηρούμε πως αναπτύσσεται σε... πράσινη απόχρωση ένα δάσος στο Άγκιστρο Σερρών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Τήνου, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες επέβαλε η Ελληνική Αστυνομία!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η διάνοιξη δρόμου προς τη κορυφή Λούτζερ πάνω από τη Φλώρινα έχει ξεκινήσει. Δεν αντέχεται αυτή η εικόνα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πριν 5 χρόνια ένας δικηγόρος και μόλις 12 κάτοικοι, αγρότες κατά το πλείστον, κατήγγειλαν ότι προσβλήθηκαν από το "σύνδρομο των ανεμογεννητριών"
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x