A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οδηγός Διαχείρισης Συναισθημάτων: 3+1 απλές οδηγίες για να έχετε καλή συναισθηματική υγεία

 

Οδηγός Διαχείρισης Συναισθημάτων Καλοκαίρι 2020 του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων 

 

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική διαχείριση, εκπαίδευση (SEL) και νοημοσύνη των Ελλήνων. Διαπιστώσαμε ότι η πίεση που προέρχεται από τον φόβο της πανδημίας επιφορτισμένη με το αίσθημα της αδικίας, συνδυασμένη και με την υπερηφάνεια της ελληνικής κοινωνικής συνειδητότητας, έχουν δημιουργήσει έναν υποθάλποντα θυμό που εκφράζεται από όλους, με μικρές ποσότητες σε καταστάσεις που δεν τον δικαιολογούν.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε οτι οι οδηγοί στον δρόμο μπορεί να είναι λίγο πιο εκνευρισμένοι. Ή στο σουπερμαρκετ να συναντήσετε κάποιον που ξεσπά χωρίς λόγο στον ταμία ή έναν ξενοδόχο να φωνάζει διαρκώς στους γείτονές του. 

 

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να διατηρούμε την ψυχραιμία για να μην επηρεαστούν οι λίγες και πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μας;

 

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να έχετε καλή συναισθηματική υγεία εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας. 

 

 1. Καλή Αναπνοή. 

Βρείτε λίγο χρόνο στην καθημερινότητά σας και ασκηθείτε στη σωστή αναπνοή. Οι αναπνοές ρυθμίζουν το σώμα μας στην ηρεμία ακόμα και όταν οι καταστάσεις γύρω μας μπορεί να μας πιέζουν για το αντίθετο. Μπορείτε να δείτε και στο σχήμα παρακάτω ευκολες οδηγίες για να το καταφέρετε:

Καλές αναπνοές μπορείτε να παίρνετε κατα την διάρκεια της ημέρας σας, κατα την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων αλλά και όταν βιώνεται μια πολύ όμορφη στιγμή. Θα σας βοηθήσει να “γεμίσετε” με την θετική εμπειρία και να την θυμόμαστε για περισσότερο καιρό. 

 1. Βοηθήστε άλλους και Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

Μια τυχαία πράξη καλοσύνης βοηθά, όχι μόνο να βιώσετε την αίσθηση της ευτυχίας, αλλά και να νιώθετε ευτυχισμένοι για περισσότερο καιρό. Από έναν καλό λόγο σε κάποιον που σας εξυπηρέτησε, μέχρι μια δωρεά σε έναν σκοπό που πραγματικά πιστευετε. Οι πράξεις καλοσύνης ξυπνάνε από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό. Μοιραστείτε τις εμπειρίες αυτές με φίλους και γίνετε αυτομάτως παράδειγμα προς μίμηση. 

 

 

 1. Ενσυνείδηση 

Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους. Δυστυχώς, λίγοι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που μας βοηθάνε να παραμείνουμε ψυχικά υγιής. Έτσι, όλοι όσοι διαβάζετε αυτές τις οδηγίες και αποφασίσετε να τις εντάξετε στην ζωή σας να θυμάστε: οι υπόλοιποι δεν τις ξέρουν. 

Και θα θυμώνουν, θα ξεσπάνε και θα νιώθουν πίεση σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από ότι εσείς. Δώστε τους χώρο και μη αντιδράτε στο θυμό τους. Για παράδειγμα: Όταν βλέπετε κάποιον να εκφράζει τον θυμο του είτε δικαιολογημένα είτε όχι, ζητήστε συγγνώμη ακόμα και αν δεν φταίτε κι αφήστε τον να ηρεμήσει. Δεν θα βρείτε το δίκιο σας γιατι δεν φωνάζει σε εσάς αλλά για την γενική πίεση που βιώνει. 

 

+1   Μοιραστείτε το. 

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι και να ευχαριστηθείτε λίγο περισσότερο, ανεξαρτήτως από τις αρνητικές συγκυρίες της εποχής. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί. 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο ευκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε. 

 

Φροντίστε τον εαυτό και τους αγαπημένους σας και όλα θα πάνε καλά. Να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι και φθινόπωρο! 

 

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να κατεβάσετε το Εγχειρίδιο Μείωσης Άγχους του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων εδώ ή να παρακολουθήσετε το online πρόγραμμα για την Μείωση του Άγχους προσφορά της ΡΟΗ αμκε και της 2ης Δράσης Κοινωνικής Ενδυνάμωσης.

 

 

pastedGraphic_1.png

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method. 

Συνυπογράφουν οι:

Τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, τραγουδίστρια, Θεοδώρα Γκέλη, εκπαιδευτικός, Μελίσσα Σελεβίστα, επιχειρηματίας και τα μέλη:  Ναταλία Νιώρα, κοινωνιολόγος, Θεοδώρα Αγγελάτου Ραυτοπούλου, εκ. σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Δρανδάκης, νοσηλευτής, Ανδρέας Γκούβας, αστυνομικός, Έφη Τζάκου, κινησιοθεραπεύτρια.

Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία

 1. https://emoducation.com/sosti-anapnoi/
 2. Otake et al. (2006). Happy people become happier through kindness: A counting kindnesses intervention. Journal of happiness studies, 7(3), 361-375.
 3. Boothby et al. (2014). Shared experiences are amplified. Psychological Science, 25(12), 2209-2216.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Τέλος στο οικονομικό πρόβλημα που προκαλούν τα δίδακτρα!
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Συχνά οι άνθρωποι μένουν εμβρόντητοι μπροστά στις ψυχολογικές τους αντιδράσεις.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το πρόγραμμα μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης των πυρκαγιών που συμβαίνουν σε όλη μας την χώρα.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό σας είναι αυτή που δε συνάδει με σεβασμό.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x