A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Στα όρια της νομιμότητας κάποια “κόλπα” των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας | Του Γιάννη Μουρατίδη

 

Στα όρια της νομιμότητας κάποια “κόλπα” των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

 

Σας έχει τύχει το υπόλοιπο σας στο καρτοκινητό να μειώνεται απρόσμενα; Αν η απάντηση είναι “Ναι”, δεν είναι αυτός λόγος να νιώθετε ότι η κακοτυχία σας κυνηγά. Το φαινόμενο έχει συμβεί τουλάχιστον μια φορά σε ποσοστό άνω του 90% των χρηστών καρτοκινητών. Οι λόγοι είναι αρκετοί και ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας μπορούν να περιοριστούν αλλά όχι να εξαλειφθούν.

Ένας αρκετά συνηθισμένος είναι η χρέωση από 5ψηφια νούμερα, για τα οποία υπάρχει δυνατότητα φραγής, αλλά αυτή δεν εφαρμόζεται αυτόματα από τις εταιρείες κινητής και επομένως συνήθως ο χρήστης τη ζητά αφού έχει αντιμετωπίσει πρώτα το πρόβλημα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η χρέωση για χρόνο ομιλίας και χρήση δεδομένων. Αυτό συμβαίνει όταν ο χρήστης έχει εξαντλήσει τα παρεχόμενα από το πακέτο του και πλέον χρεώνεται από το υπόλοιπο του. Κάποιες εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα φραγής στην περίπτωση εξάντλησης των δεδομένων, ώστε να μην πάρει το σύστημα χρήματα από το υπόλοιπο. Καμία όμως δεν δίνει τη δυνατότητα φραγής σε περίπτωση εξάντλησης του χρόνου ομιλίας. Οπότε αν για κάποιο λόγο ο χρήστης δεν έχει λάβει έγκαιρα ή δεν έχει λάβει καθόλου τα προειδοποιητικά μηνύματα για την εξάντληση δεδομένων ή χρόνου, συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, πληρώνοντας της  μάλιστα πολύ ακριβότερα.

Η χρήση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης μέσω κινητού, απομυζούν επίσης το υπόλοιπο. Αν και η χρέωση είναι μικρή ανά κλήση, συχνά τα τηλεφωνικά κέντρα διακόπτουν την κλήση λόγω φόρτου εργασίας, οπότε μπορεί να χρειαστούν 2 ή και 3 τηλεφωνήματα για να επικοινωνήσει ο χρήστης. Εναλλακτικά, οι εταιρείες προσφέρουν τις υπηρεσίες chat, οι οποίες όμως στην πράξη είναι σα να μην υπάρχουν αφού ο χρόνος αναμονής ξεπερνά συχνά τα 15 λεπτά.

 

Στρώνεται ο δρόμος για ακριβότερη καρτοκινητή

 

Δεν είναι τυχαίο που τα τμήματα πωλήσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή οι εταιρείες που συνεργάζονται έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μια ενημερωτική καμπάνια, προτείνοντας στους χρήστες καρτοκινητών να μεταβούν σε καρτοσυμβόλαια.

Το ενδιαφέρον σε κάποιες από αυτές τις προσεγγίσεις είναι ότι η συζήτηση γίνεται επιθετική από την πλευρά του πωλητή όταν αυτός εξαντλεί τα επιχειρήματά του. Αν για παράδειγμα αποδείξεις ότι τα χρήματα που ξοδεύεις για αγορά πακέτων ανά έτος είναι λιγότερα σε σχέση με το ετήσιο κόστος του καρτοσυμβολαίου (άραγε επιτρέπεται να γνωρίζουν οι υπάλληλοι εξωτερικών συνεργατών τα χρήματα που ξοδεύω ανά έτος για καρτοκινητό;), τότε ο πωλητής γίνεται συχνά επιθετικός και απαντά ότι αυτό δεν θα ισχύει για πολύ ακόμα και όπως φαίνεται έχει δίκιο.

Πριν ένα μήνα, οι εταιρείες κινητής κατάργησαν πακέτα χαμηλού κόστους και τα αντικατέστησαν με ακριβότερα, παρέχοντας σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους περισσότερες παροχές. Πέρα από το γεγονός ότι για κάποιους οι παροχές αυτές μπορεί να είναι άχρηστες, στην πράξη ήταν διαθέσιμες ως προσφορές, όταν ο χρήστης αγόραζε στο παρελθόν το οικονομικότερο πακέτο. Άρα στην ουσία οι εταιρείες πουλάνε ένα υπάρχον προϊόν σε υψηλότερη τιμή.

 

Γιατί οι εταιρείες χρυσώνουν το κατέβασμα των εφαρμογών τους

 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις είναι ότι οι προσφορές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που “υποχρεωτικά” είναι διαθέσιμες μέσω των εφαρμογών τους, είναι πολλαπλάσιες αυτών που διατίθενται με άλλους τρόπους.

Φαίνεται σαν οι εταιρείες να επιδοτούν τη χρήση των εφαρμογών και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ο λόγος είναι ότι μέσο της εφαρμογής, η εταιρεία αποκτά πολύ περισσότερα δεδομένα για τη συμπεριφορά του χρήστη και με φθηνότερο τρόπο (στην ουσία δωρεάν) σε σχέση με άλλους τρόπους που που διαθέτει για να αλληλεπιδρά μαζί του. Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα, αποκτούν αυτόματα πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές που είναι ήδη εγκατεστημένες, όπως ο κατάλογος των επαφών, η γεωγραφική τοποθεσία, ο φάκελος με τις φωτογραφίες, το μικρόφωνο και πολλά ακόμα. Θεωρητικά, ο χρήστης, αν είναι υποψιασμένος και γνώστης της τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει αυτές τις συσχετίσεις, όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουν.

 

Τα πράγματα θα ζορίσουν περισσότερο

 

Όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει με τις τράπεζες, έτσι και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αναζητούν πηγές εσόδων που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν μια καλή κερδοφορία στο πλαίσιο ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως αυτό που αναμένουμε τον ερχόμενο χειμώνα.

Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρίες δημιουργούν χρεώσεις, τις οποίες ακόμα και αν ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί, χρειάζεται χρόνο για να το κάνει και είτε δεν τον έχει, είτε βαριέται. Με αυτόν τον τρόπο παγιώνεται μια κατάσταση που τελικά επηρεάζει το σύνολο των χρηστών και διαμορφώνει την αγορά της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, η οποία όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα είναι από τις ακριβότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Γιάννης Μουρατίδης

 

φωτο: Pexels

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η επιστροφή στη Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί» θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα στη Ρωσία.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το γράμμα για την ανάλυση της σημερινής κρίσης όμως είναι καινούργιο. Είναι το Κ...
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μέσα στον ορυμαγδό απόψεων για την εξέγερση του 1821 υπάρχουν και κάποιες περίεργες που προέρχονται από διανοουμένους του εθνικιστικού χώρου.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας μπαίνει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, στην Ευρώπη τουλάχιστον, το θέμα της πεζή μετακίνησης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Επειδή πολλοί ομογενείς ζουν μακριά από την Ελλάδα και με την αγάπη της, δεν ξέρουν, ίσως και δεν θέλουν να ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x