A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μήπως πρέπει να γίνει κάτι με εμάς και τη Γερμανία;

 

Του Τάκη Σαράντη

 

Διαχρονικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτός ο οποίος μας «πολεμά» είναι η Γερμανία.

Μπορεί οι «πόλεμοι» να είναι διαφορετικοί, δεν παύουν όμως να έχουν θύματα εμάς, τους Έλληνες.

Το 1940-44 οι Γερμανοί ήταν αυτοί που μας κατέλαβαν και άφησαν πίσω τους το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αφαίρεσαν χιλιάδες ζωές και κατέστρεψαν την οικονομία μας.

Την εποχή των μνημονίων που ξεκίνησε το 2010 και φτάνει μέχρι το σήμερα, η Γερμανία της Μέρκελ και του αρχιερέα της λιτότητας Σόιμπλε, ήταν αυτή που αποφάσιζε και διέταζε για το πώς θα διαχειριστούμε τη φτώχια μας.

Φτάσαμε στο σήμερα, στο 2020, και η Γερμανία υποδυόμενη τη μεσολαβήτρια είναι και πάλι αυτή που αποφασίζει για το τι θα κάνουμε με την Τουρκία του Ερντογάν.

Η Μέρκελ είναι αυτή που παρουσιάζεται ως η εγγυήτρια της ειρήνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τη διαφορά ότι μας οδηγεί στο δρόμο της συμφωνίας μέσω των παραχωρήσεων οι οποίες θα μας επιβληθούν.

Αν κάτι ήθελε πάντα η Γερμανία, είτε του σχιζοφρενή Χίτλερ, είτε του όχι και τόσο φιλέλληνα Σόιμπλε, είτε της καγκελαρίου Μέρκελ, είναι να έχει το ρόλο του big boss της Ευρώπης, με βασικό μέλημα την οικονομία της.

Δείτε μερικά παραδείγματα και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας, για το ποιους πραγματικά στηρίζει η Γερμανία.

Γερμανία – Τουρκία

*Η Γερμανία, είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει σε αξία τα 35 δισ. δολάρια ετησίως.

*Περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά.

*Περίπου 75.000 τουρκικές επιχειρήσεις – μικρές και μεσαίες – λειτουργούν στη Γερμανία, με τον κύκλο εργασιών τους να ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ ετησίως, συνεισφέροντας  σημαντικά στο γερμανικό ΑΕΠ.

*Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς, η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς την Τουρκία το 2019 άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ.

*Διαπραγματευτική εμπλοκή της Γερμανίας στις σχέσεις Λιβύης – Τουρκίας με στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

*Τέλος, στη γερμανική επικράτεια ζουν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Γερμανία – Ελλάδα

*Το ελληνογερμανικό διμερές εμπορικό ισοζύγιο το διάστημα 2008-2018, λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε μια πτώση της τάξεως του 20-25%. Η Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη στα 2 δισ. ευρώ, ως προς τις εξαγωγές προς τη Γερμανία. Οι εισαγωγές από την Γερμανία ήταν της τάξης των 5,74 δισ. ευρώ το 2018 και αυτές παρέμειναν στάσιμες.

*Θεαματική αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις την Ελλάδα την περίοδο 2010  – 2017. Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 5,97 δις. ευρώ από 2,97 δις. ευρώ που ήταν το 2010.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 27,19 δις. από 30,14 δις. ευρώ που ήταν το 2010.

Οι δύο μεγάλες επενδύσεις των Γερμανών είναι η εξαγορά του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και η παραχώρηση 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων για 40 έτη στη Fraport.

Με άλλα λόγια μας έφεραν σε τέτοια οικονομική θέση ώστε να μας εξαγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας.

*Τέλος, στη γερμανική επικράτεια ζουν περίπου 500.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής.

Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι και από μόνοι τους μιλάνε και δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η Γερμανία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Το περίεργο όμως είναι ότι εμείς υπάκουοι τείνουμε χείρα βοηθείας σε αυτόν που ενώ μας πολεμά, μας παρουσιάζεται ως φίλος.

Τους φίλους μας τους επιλέγουμε μόνοι μας.

Εκτός και εάν έχουμε επιλέξει το …αφεντικό μας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
O όρος ψυχρός πόλεμος επινοήθηκε από τον πολιτικό αναλυτή Walter Lippmann το 1944 για να περιγράψει μια κατάσταση παρατεταμένης ή και ακραίας έντασης μεταξύ χωρών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το καράβι που λέγεται Ελλάς πέφτει διαρκώς από τη μία φουρτούνα στην άλλη, χωρίς όμως καμία να έχει κοπάσει τελείως.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόστεν θεωρεί ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μελέτησα λίγο το σκηνικό με τον Χαρδαλιά σε κέντρο διασκεδάσεως, όπου μπροστά του πάνω στο τραπέζι είχε μοστράρει την εικόνα της Παναγίας δίπλα στο ποτήρι με το ουίσκι.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Καταρχάς θα πρέπει να απορρίψουμε ρητά την θέση ότι η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση είναι σχεδιασμένη, από τα πάνω, απλά και μόνο «για να πουληθούν όπλα»...
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο νέος πάτος της ριάλιτι τρας τιβι που λέγεται The Bachelor είναι απολύτως σαφής στις επιδιώξεις του.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x