A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Κίνδυνος για υπερβακτήρια από τη μαζική χρήση αντισηπτικών»

 

Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών χεριών που περιέχουν οινόπνευμα θα μπορούσε να κάνει πιο ανθεκτικά ορισμένα βακτήρια και να δημιουργήσει υπερβακτήρια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί ο Άντριου Κέμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και επικεφαλής επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής στο αρμόδιο βρετανικό Ινστιτούτο.

Ο Άντριου Κεμπ ισχυρίζεται μάλιστα ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι τα απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ μπορούν να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό στο δέρμα. Αντιθέτως, σημειώνει, κάποια βακτήρια θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα αντισηπτικά, όταν αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε υπερβακτήρια.

 

 

Ο επιστήμονας τονίζει ότι η έμφαση θα πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, πρακτική που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να προστατευθούμε από την Covid-19.

Ο Π.Ο.Υ. συνιστά τη χρήση αντισηπτικών με αλκοόλ, μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Π.Ο.Υ: Κίνδυνος για εξάλειψη της προόδου στην παροχή ιατρικής φροντίδας

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να εξαλειφθούν οι μεγάλες πρόοδοι στον τομέα της ιατρικής φροντίδας που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό δείχνει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η επίδραση της πανδημίας της Covid-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», αναφέρει η σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η έρευνα περιλαμβάνει την απόκριση περισσότερων από 100 χωρών για την περίοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2020. Μεταξύ των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) καθώς και η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικώνεπηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του Π.Ο.Υ.

O αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία ο διεθνής οργανισμός περιλαμβάνει και το Αφγανιστάν, τη Συρίακαι την Υεμένη, ενώ ακολουθούν η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία δεν καλύφθηκε η αμερικανική ήπειρος.

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της Covid-19 τον Δεκέμβριο του 2019, ο ιός φέρεται να έχει σκοτώσει σχεδόν 850.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Reuters.

 

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θάνατοι που δεν οφείλονταν στoν κορονοϊό έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές, εν μέρει λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις υπηρεσίες υγείας.

«Είναι λογικό να αναμένουμε ότι ακόμη και μια μέτρια αναστάτωση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από άλλες αιτίες εκτός της Cοvid-19 βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» επισημαίνεται στην έρευνα του Π.Ο.Υ.

Τονίζεται, επίσης, ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν η πανδημία τελειώσει: «Οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν αισθητές πέρα από την άμεση επιδημία καθώς, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις υπηρεσίες, οι χώρες μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι πόροι είναι υπερφορτωμένοι».

Πηγές: Reuters, The Independent, ΕΡΤ

Φωτογραφία: Pexels

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία και σε μερικές άλλες χώρες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
ΥΓΕΙΑ
Η κατανομή των 516 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής
ΥΓΕΙΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
ΥΓΕΙΑ
41.354 νεκροί στην Νέα Υόρκη, 34.001 στην Καλιφόρνια, 33.009 στο Τέξας, 24.436 στην Φλόριντα. Κινητοποίηση 100.000 γιατρών και νοσηλευτών που θα αναλάβουν τους εμβολιασμούς
ΥΓΕΙΑ
Εως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
ΥΓΕΙΑ
Συνολικά 26 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης έχουν εντοπισθεί στις πύλες εισόδου της χώρας, στην Αττική και στην Κρήτη. Τα 24 αφορούσαν σε ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και το Ντουμπάι
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x