A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κλιματική κατάρρευση, δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε πλέον, μόνο να την περιορίσουμε. Έχουμε ΜΟΛΙΣ 10 χρόνια για να τα αλλάξουμε όλα. Του Νίκου Χρυσόγελου

Του Νίκου Χρυσόγελου Νικος Χρυσόγελος

 

 

Κλιματική κατάρρευση.

To γνωρίζαμε ότι έρχονταν.

Κάποιοι θεωρούσαν και θεωρούν ότι δεν υπήρχε, ότι ήταν κινδυνολογία,

Είμαστε πλέον πολύ αργά, στο 12.30.

Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την κλιματική κρίση, είναι σε εξέλιξη.

Αυτό που μπορούμε, όμως, είναι να περιορίσουμε την ένταση της κλιματικής κρίσης.

Να συγκρατήσουμε κάπως την κατάσταση.

Στο μέλλον φαινόμενα όπως ο τωρινός #Ιανός ή ο τυφώνας #Teddy στον Ατλαντικό θα είναι πολύ πολύ χειρότερα, πιο καταστροφικά αν δεν αλλάξουμε βαθιά την οικονομία, την κατανάλωση και τη ζωή μας.

Όλα εξελίσσονται χειρότερα από τις προβλέψεις σε πλανητικό επίπεδο!

Έχουμε ΜΟΛΙΣ 10 χρόνια για να τα αλλάξουμε όλα.

Να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, να μειώσουμε την κατανάλωση, να οργανώσουμε μια ανθεκτική, πράσινη, υγιή οικονομία, να αλλάξουμε τις πόλεις, τον τρόπο ζωής μας με δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, όχι αντιδημοκρατικά και βίαια.

 

Ούτε οι υποδομές ούτε οι κοινωνίες θα αντέξουν τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε πλέον έντονα. Η κατάρρευση είναι όλο και πιο πιθανή αν δεν αλλάξουμε άμεσα:


- υγειονομική κρίση που συνδέεται στενά με την οικολογική κρίση, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση #κρουσματα #Αττικη #COVID19 καθώς και με κοινωνική κρίση (αύξηση θνησιμότητας και ευρύτερη διάδοση σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και κακές κοινωνικές συνθήκες όπως αναδεικνύει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος). #airpollution #healthrisk


- κλιματική κρίση #climatecrisis που οδηγεί σε όλο και πιο έντονα και ακραία φαινόμενα και σε τεράστιες καταστροφές. #California #CaliforniaFires #CaliforniaHeatWave #climateemergency


- οικολογική κρίση #ecologicalcrisis που φέρνει σοβαρά προβλήματα και στην υγεία (400.000 πρόωροι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, προβλέψεις για αύξηση των επιδημιών και πιέσεις λόγω κλιματικής κατάρρευσης).


- οικονομική κρίση και κοινωνική κατάρρευση ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών (αντί για αύξηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής οδηγούμαστε σε βαθύτερο διχασμό, σε ανορθολογικές πολιτικές αλλά και ατομικές συμπεριφορές, επίδειξη απάνθρωπου μίσους απέναντι στους πιο αδύναμους, συντηρητισμός απέναντι στις αλλαγές που είναι αναγκαίες και όρος επιβίωσης).

- Ξέραμε ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει τη χώρα το 2008.

 

Όμως το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία ήταν αλλού για αλλού.


- Ξέραμε ότι ΔΕΝ είχαμε τελειώσει με την πανδημία, κυβέρνηση και μεγάλο μέρος της κοινωνίας έμειναν να πανηγυρίζουν υπερβολικά για την πρώτη, και πιο εύκολη φάση #lockdown ενώ η δυσκολία και η δοκιμή των αντοχών ήταν φανερό ότι θα έρχονταν με την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.


- Ξέραμε ότι η κλιματική κρίση ήταν πραγματικότητα, αλλά αδιαφορήσαμε (αδιαφορούμε ακόμα στην Ελλάδα).


- Ξέρουμε ότι από τη δεκαετία του '70 τα θύματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χιλιάδες κάθε χρόνο, στην Ελλάδα 6.500-13.500.

Η αδιαφορία βλάπτει σοβαρά κι απειλεί την επιβίωσή μας #GreenWave

#Ianos #wildfires #ActOnClimate
#Climate #energy #GreenNewDeal

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Θα μπορούσα να δεχτώ να με περιφέρουνε σε χρυσό κλουβί, να γίνω πολιτικός τουρίστας, να αναλάβω μετά θέσεις σε ιδρύματα του Μονακό ή σε κάποια Goldman Sachs.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου»
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
... από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Οπως και για τον Κ. Πλεύρη... Για την αυριανή απόφαση περί αναστολών μήπως υπάρχουν παλιά... "γραμμάτια"
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, προκαλώντας υλικές ζημιές.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ναι "του Κασίδι το σόι"! Μεταξύ άλλων κατέδωσαν τον λοχαγό του ΕΛΑΣ και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα εκείνων που θέλουν να προετοιμασθούν απέναντι στα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x