A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

1η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων - 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)  των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 29η Σεπτεμβρίου 2020 ως την «1η Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης  για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων» (IDAFLW 2020).
 
Τι χαρακτηρίζεται ως Απώλεια και Σπατάλη τροφίμων και γιατί είναι ένα σημαντικό, παγκόσμιο θέμα; Σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων (παραγωγή-επεξεργασία-διανομή-κατανάλωση), μέρος των τροφίμων που διακινούνται δεν καταναλώνεται από τους ανθρώπους αλλά καταλήγει στα σκουπίδια ενώ είναι κατάλληλο για κατανάλωση.


Παγκοσμίως,  τρόφιμα αξίας τουλάχιστον 1,3 τρις δολαρίων εντάσσονται στον κύκλο της απώλειας/σπατάλης. Κι αυτό συμβαίνει όταν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε. Το φαινόμενο συνοδεύεται από σοβαρές ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρόσθετα, δημιουργεί μια σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, μέσω της αύξησης των απορριμμάτων κι επίσης, οδηγεί σε εξάντληση φυσικών πόρων, κάποιοι των οποίων ήδη δεν αρκούν. Έτσι, ο ΟΗΕ συμπεριέλαβε τον περιορισμό της απώλειας/σπατάλης τροφίμων κατά 50%, στους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» του 2030 (SDG 12.3).  Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην Οδηγία της για την Κυκλική Οικονομία έχει υιοθετήσει ανάλογους στόχους, ενώ κάθε χρόνο σπαταλούνται περί τα 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, αξίας 143 δις ευρώ, σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της  IDAFLW 2020 είναι η ευρύτατη δημοσιοποίηση του φαινόμενου, η κατανόησή του, η ευαισθητοποίηση όλων και η κατάθεση προτάσεων για πολιτικές και καθημερινές πρακτικές πρόληψης και περιορισμού του.
 
Η Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA) συμμετέχει στην 1ηIDAFLW 2020, ως ένας φορέας με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.


Στις 29 Σεπτεμβρίου οργανώνεται η πρώτη ψηφιακή έκθεση για τις Τράπεζες Τροφίμων της Ευρώπης στο 29september.eurofoodbank.org, με τίτλο Food, no waste! EuropeanFoodBanks: concrete answers for the people, for the planet”. Στην έκθεση θα υπάρχουν ψηφιακά περίπτερα Τραπεζών Τροφίμων από 14 χώρες και από την ελληνική Τράπεζα Τροφίμων. Επίσης, ενημερώσεις για τα προγράμματα της FEBA, ενώ θα φιλοξενηθούν και 3 διεθνείς συζητήσεις υπό την αιγίδα του FAO.
Η ελληνική Τράπεζα Τροφίμων, από την αρχή του χρόνου έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την διάσωση όλο και περισσότερων τροφίμων. Μόλις σε 8 μήνες, οι 4 Τράπεζες Τροφίμων στην Ελλάδα έχουν διακινήσει περισσότερους από 1400 τόνους τροφίμων, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη ποσότητα για το όλο το 2019! Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή είναι οι περισσότερες από 100 εταιρίες που προσφέρουν προϊόντα.

 

Φωτο: Wikimedia Commons


Σε όλη την Ευρώπη περισσότερες από 430 Τράπεζες Τροφίμων ανακτούν πλεονάσματα τροφίμων που έμειναν αδιάθετα και θα κατέληγαν ως απορρίμματα. Τα προϊόντα αυτά πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και τα προσφέρουν δωρεάν σε συσσίτια και κοινωφελή ιδρύματα, δηλαδή, σε αποδέκτες ανθρώπους που έχουν ανάγκη την τροφή. Το 2019, 768.000 τόνοι τροφίμων κάλυψαν ανάγκες 9.5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

 

Μάθετε περισσότερα εδώ: 29september.eurofoodbank.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Μία εθελόντρια που συμμετέχει στις δράσεις της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" μοιράζεται την εμπειρία της για την αξία που δίνουμε στο φαγητό.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Μπήκε ο Οκτώβρης και το Μποστάνι μυρίζει Φθινόπωρο!
ΤΡΟΦΙΜΑ
Καλό θα ήταν να αντιγράφαμε τα έθιμα των άλλων λαών, όταν αυτά βασίζονται στην Αγάπη και στην Αλληλεγγύη.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Σήμερα θα σας δώσω στην δημοσιότητα για πρώτη φορά τις αντιοξειδωτικές μονάδες που έχουν διάφορα τρόφιμα
ΤΡΟΦΙΜΑ
Πρόσφατα παρατηρήθηκε αύξηση βάρους σε αυτούς που κατανάλωναν αποκλειστικά γλυκά, αναψυκτικά και ροφήματα “light”
ΤΡΟΦΙΜΑ
Όσο περνά ο χρόνος από το Σαββατόβραδο της καταστροφής, τόσο πιο έντονες και επιτακτικές είναι οι ανάγκες που αναδύονται, για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φοβερές πλημμύρες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x