A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το "τείχος της δημοκρατίας" ήταν αυτά τα παιδιά στον Αγίο Παντελεήμονα, στο άντρο της Χρυσής Αυγής

Το τείχος της δημοκρατίας ήταν είναι και θα είναι αυτά τα παιδιά.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟ

Tο Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο συγκροτήθηκε και λειτούργησε ως εγχείρημα του ριζοσπαστικού και μαχητικού πόλου μέσα στο συνολικότερο αντιφασιστικό κίνημα.

Όλα αυτά τα χρόνια επιδίωξε και κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να περιφρουρήσει και να αλλάξει τον πολιτικό συσχετισμό δύναμης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα σαν συνέχεια των προηγούμενων μαχητικών αντιφασιστικών διαδικασιών και κινήσεων που βρέθηκαν εκεί, διευκολύνοντας και τον συνολικότερο αγώνα αποτροπής της φασιστικής-παρακρατικής βίας και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Το Δίστομο έγινε σταθερό σημείο συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης για τους αγωνιστές του μαχητικού αντιφασισμού, παρήγαγε πρωτοβουλίες και ενέργειες από κοινού μαζί τους απέναντι στην φασιστική-παρακρατική απειλή, απέτρεψε κάθε προσπάθεια φασιστικής παλινόρθωσης στην γειτονιά του Αγίου Παντελέημονα.

Το Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο ήταν ένα μετωπικό εγχείρημα που σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του συμμετείχαν αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, μαρξιστές-λενινιστές, αντιφασίστες και αντιφασίστες οπαδοί.

Το Στέκι προσπάθησε σταθερά και με τις αδυναμίες του να μεταδώσει αυτή τη μετωπική λογική και εμπειρία στο υπόλοιπο κίνημα στο βαθμό που μπορούσε και του αναλογούσε.

Έθεσε ψηλά στη στρατηγική του την ανάγκη για την συγκρότηση ενός ευρύτερου μαζικού μαχητικού μετωπικού και πολύμορφου αντιφασιστικού κινήματος που έμπρακτα σε όλη την Ελλάδα θα αντιμετώπιζε και θα τσάκιζε τους παρακρατικούς.

Η αναγκαιότητα αυτή παρά το γεγονός ότι υπήρξε ορατή μέσα από την πρακτική εφαρμογή του μαχητικού αντιφασισμού την τελευταία 5ετία από τις δυνάμεις του μαχητικού αντιφασισμού, δεν στερεώθηκε με μόνιμα χαρακτηριστικά επικοινωνίας, δεν παρήγαγε συνολικότερες δομές ανώτερες οργανωτικά που θα γεννούσαν νομοτελειακά ανώτερες ποσότητες και ποιότητες. Σ’ αυτό το σημείο σαφώς και εμείς φέρουμε την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί, γεγονός που το αναγνωρίζουμε.

Σε αυτά τα χρόνια στο στέκι μας συμμετείχαν δεκάδες σύντροφοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με διαφορετικές εμπειρίες και αναφορές. Αυτές οι εμπειρίες συνέβαλαν, μαζί με τη δράση μας, στη δημιουργία μιας νέας, ανώτερης ποιοτικά κοινής εμπειρίας για τις ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα.

Οι παρακαταθήκες της συνύπαρξης στον αντιφασιστικό αγώνα κομμουνιστών - αναρχικών, η ανάγκη εδαφικοποίησης του αντιφασιστικού αγώνα, η χρησιμότητα των μονοθεματικών αντιφασιστικών εγχειρημάτων, ο πολύμορφος αγώνας ως προϋπόθεση της νικηφόρας προοπτικής, η εναντίωση στη παρέμβαση της σοσιαλδημοκρατίας στο ριζοσπαστικό αντιφασιστικό κίνημα. Αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές πολιτικές και έμπρακτες συμβολές, κατά τη γνώμη μας, του Διστόμου στον αντιφασιστικό αγώνα.

Η επαναύπαση που ακολούθησε την εκλογική καθίζηση της Χ.Α και η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε έπειτα από την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση λειτούργησαν διαλεκτικά μειώνοντας τα αντανακλαστικά του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος, επέδρασαν αρνητικά και δεν αντιμετωπίστηκαν με τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία.

Αυτή η νέα κατάσταση πέρασε αρχικά στις γραμμές μας και αντιμετωπίστηκε μέσα από τον κοινό τόπο πως οι φασίστες-παρακρατικοί βρίσκονται σε αναδιάταξη, δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν και θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας αγκαλιά με τα κρατικά αδέρφια και προστάτες τους.

Αυτός ο κοινός τόπος προσέκρουσε με μια συνολικότερη αναζήτηση για το πολιτικό περιεχόμενο και την μορφή που έπρεπε να λάβει η συνέλευση του Διστόμου και το εγχείρημα συνολικότερα για να μπορέσει να ξεπεράσει τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο του, ορίζοντας νέα στρατηγική και τακτικούς στόχους προς κατάκτηση.

Οι διαφωνίες παρά το γεγονός πως δεν υπήρξαν χαώδεις, ήταν διαφωνίες ουσίας που θα δημιουργούσαν μια κατάσταση γραφειοκρατίας και ακινησίας κόντρα και αντίθετα στην συνολική ιστορία του εγχειρήματος του Αντιφασιστικού-Αντιεξουσιαστικού Στεκιού Δίστομο.

Το Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο ανακοινώνει την παύση της λειτουργίας του, ολοκληρώνει τον επιτυχημένο πολιτικό του κύκλο.

Οι αδυναμίες της πολιτικής μας συνέλευσης να ενώσει για ένα νέο κύκλο ζωής και πρακτικής την μεθοδολογία και τα συμπεράσματα των μελών της επ’ ουδενί δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επανεμφάνισης στεκιών και δόμων με το πνεύμα και την λογική του Διστόμου, επ’ ουδενί παράγοντα απαγορευτικό για την σύμπραξη των αγωνιζόμενων ανεξαρτήτου της ιδεολογικής τους ταυτότητας για την πάλη απέναντι στους φασίστες και τους παρακρατικούς , για τους νέους και αναγκαίους μαχητικούς αντιφασιστικούς αγώνες της εποχής μας, για το συνολικό τσάκισμα των παρακρατικών αποβρασμάτων της μαύρης αντίδρασης.

Η συνέλευση του Διστόμου θέλει να στείλει συντροφικούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες σε όλους τους αγωνιστές-αγωνίστριες που αυτά τα χρόνια μας στήριξαν στο κοινό μας αγώνα.

Στις συλλογικότητες που συνέπραξαν μαζί μας.

Στα μέλη της συνέλευση μας που μαζί δημιουργήσαμε το στέκι Δίστομο που όλοι τόσο αγαπήσαμε και πονέσαμε παρά τις δυσκολίες.

Το να υπήρξε ένας από εμάς, μέλος του Διστόμου, αποτελεί τίτλο τιμής και συνοδεύεται από κοινές μνήμες και εμπειρίες χρήσιμες στους νέους αγώνες που θα έρθουν.

Το γνωρίζουμε ήδη ότι οι σύντροφοι που υπήρχαν στις γραμμές μας θα παραμείνουν όπως και τώρα πρωτεργάτες του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος.

Το ραντεβού μας στα γουναράδικα εξακολουθεί να ισχύει...

Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο

2/6/2020

 

 

 ·

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΑΡΩΝ

Την 1η του Μάη χάσαμε τον σύντροφο μας και μέλος του Αντιφασιστικού-Αντιεξουσιαστικού Στεκιού Δίστομο Λεωνίδα Καπερώνη.

Η απώλεια του κάνει το εγχείρημά μας μικρότερο, η συνέπεια, η τιμιότητα,η ανιδιοτέλεια, η έμφυτη τρέλα του αλλά και η σύνεση και η εμπειρία που μας μετέφερε από τον αγώνα και τα χρόνια του στο αντιφασιστικό κίνημα είναι στοιχεία που τόσο τα νεαρότερα όσο και τα παλαιότερα μέλη του εγχειρήματος διδάχθηκαν από τον σύντροφο Λεωνίδα.

Ο σύντροφος Λεωνίδας, απόγονος μαυροσκούφηδων ήταν σύντροφος διαμάντι από αυτούς που δεν αντιλήφθηκαν το προγονικό παρελθόν και την αντιφασιστική ιστορία του κινήματος σαν μια απλή ιστορική αναφορά, αλλά σήκωσε στην πλάτη του αυτή την ιστορία και αποδείχθηκε γνήσιο και άξιο τέκνο της, γνήσιος καρπός μιας γενιάς αντιφασιστών που αντιπαρατέθηκαν με τους φασίστες και τους παρακρατικούς στο εδώ και τώρα μην κάνοντας βήμα πίσω από την πρακτική του μαχητικού αντιφασισμού.

Και αυτό ήταν κάτι που μας θύμιζες συχνά. Δίχως σύγκρουση δεν υπάρχει αγώνας και δίχως αγώνα είμαστε απλώς μια παρέα καφενειακών θεωρητικών. Στο δρόμο, έλεγες, δε μετράνε οι πολιτικές αποχρώσεις, οι μικροπολιτικές κόντρες και τα προσωπικά κόμπλεξ. Μετράει μόνο το τσαγανό, η τρέλα και η δίψα για μάχη.

Ήσουνα παλικάρι και είχες φάει το δρόμο και το γήπεδο με το κουτάλι. Και όμως ήξερες ότι η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος της κρίκος. Ακόμα και ο δυνατότερος από μας μόνος του δεν είναι τίποτα. "Όλοι μαζί", μας έλεγες, "όλοι μαζί". Συνεχίζουμε τον αγώνα Λεώ, αυτή είναι η υπόσχεσή μας.

Δύναμη και κουράγιο στους συντρόφους του στην Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, στους κοντινότερους και την οικογένειά του.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗ-ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΛΗΣΜΟΝΗΣΟΥΜΕ

Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.
ΕΛΛΑΔΑ
Στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε εξαιρετική εμφάνιση και κατέκτησε την τέταρτη θέση στον τελικό του επί κοντώ.
ΕΛΛΑΔΑ
Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική.
ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη αναζωπύρωση βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη.
ΕΛΛΑΔΑ
Μεταβολή του καιρού αναμένεται αύριο Παρασκευή (6/8), με κύρια χαρακτηριστικά: τη λήξη του καύσωνα
ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικά τοπικά μέτρα αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων,
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x