A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αφαίμαξη των πηγών του Πηλίου

 

ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ (MASTER PLAN); ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;

Γράφει η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ  

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο (Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, κλπ) και να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα αγωγό από την Μάνα της Πορταριάς ως το Γηροκομείο Βόλου. 

Η περαιτέρω αφαίμαξη των πηγών του Πηλίου, πριν αντικατασταθεί το διάτρητο και από αμιαντοσωλήνες δίκτυο της πόλης, όπου χάνεται το περίπου 50% των νερών που κατεβαίνουν ήδη από το βουνό, αποτελεί τουλάχιστον παραλογισμό και κρύβει σκοπιμότητες. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια επέμβαση αντιβαίνει  στις προδιαγραφές και τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνεται  στη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, την οποία έχει  στα χέρια της η δημοτική αρχή αλλά περιέργως δεν την δίνει στη δημοσιότητα. Το γεγονός δημιουργεί εύλογα απορίες και αμφιβολίες για την ορθότητά της.

Τέτοιου είδους επεμβάσεις στο κατάφυτο, μέχρι τώρα, βουνό των Κενταύρων, είναι επικίνδυνες και προϋποθέτουν την πλήρη ενημέρωση των πολιτών του ορεινού όγκου και της πόλης, την ουσιαστική δηλαδή διαβούλευση όπως τελευταία χρόνια βαπτίστηκε ο δημόσιος διάλογος.

Το ζήτημα της ύδρευσης  κατέστη τις  δύο τελευταίες δεκαετίες μείζον πρόβλημα γιατί όλες οι δημοτικές αρχές αρνήθηκαν να το αντιμετωπίσουν. Οι κάτοικοι της πόλης αποφεύγουν να πίνουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους και ξοδεύουν 20-30 εκατομμύρια Ευρώ για την προμήθεια εμφιαλωμένου, ενώ το ίδιο κάνουν ήδη και οι κάτοικοι των χωριών λόγω της χλωρίωσης  και υποβάθμισης του νερού των πηγών τους. Παρά την μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΜΒ να πείσουν τους «καταναλωτές- πελάτες τους» ότι το νερό του δικτύου είναι ποιοτικό και καθαρό, οι ίδιοι στις συνεδριάσεις τους πίνουν εμφιαλωμένο! Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται στα νοικοκυριά, πάνω από 100 εκατομμύρια πλαστικές φιάλες θάβονται στον ΧΥΤΑ οι οποίες, σύμφωνα με τα σχέδια της δημοτικής Αρχής να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF, θα καίγονται στην ΑΓΕΤ και θα μετατρέπονται σε τοξικά φουράνια και διοξίνες.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολύ σοβαρό και οι δημότες απαιτούν την άμεση αντιμετώπισή του.  Δεν αρκεί μια μελέτη κάποιων ειδικών ή μια απόφαση των «αρμοδίων» της ΔΕΥΑΜΒ ερήμην των δημοτών. Αυτοί οι «αρμόδιοι» εξάλλου αδυνατούν εδώ και εφτά χρόνια να αντιμετωπίσουν  το θέμα της ΕΡΓΗΛ και οδηγούν σε χρεοκοπεί τη δημοτική επιχείρηση.

Επειδή το νερό έχει άμεση σχέση με την  υγεία μας, την ύπαρξή μας και τον εαυτό μας, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχουμε στη διαχείρισή του, ως ενεργοί πολίτες και ως κοινωνία. Θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να δώσει σε δημόσιο διάλογο τη μυστική ως τώρα και πληρωμένη από τους πολίτες μελέτη και να ληφθούν υπόψη οι προτεινόμενες διορθώσεις και συμπληρώσεις, ώστε να εναρμονιστεί με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να πειραχτεί το ξακουστό σε όλο τον κόσμο Πήλιο.

Ανεξάρτητα από τη βούληση κάποιων, ο δημόσιος αυτός διάλογος θα πραγματοποιηθεί και δεν θα είναι σύντομος, όπως συνηθίζεται.  Θα συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, οι φορείς, τα ΜΜΕ, οικολογικές συλλογικότητες και Κινήσεις πολιτών, χωρίς τεχνητές εντάσεις, θεατρικές παραστάσεις (όπως οι «φαντάροι»), μπράβους, ΜΑΤ, κλείσιμο μικροφώνων, αποκλεισμούς πολιτών και μελών της αντιπολίτευσης του δημοτικού  συμβουλίου, χυδαιολογίες, νταηλίκια και δικαστικές διώξεις, πρακτικές που στοχεύουν στην αποθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. 

Η διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος του νερού στα χωριά και την πόλη θα έχει την σφραγίδα της ενημέρωσης και της συνειδητής έγκρισης των πολιτών και όχι κάποιου  επίδοξου επιχειρηματία εμφιάλωσης ή άλλης εκμετάλλευσης του Νερού.   

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ    

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Σε πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.
ΝΕΡΟ
Ένα σημαντικό επίτευγμα, καθοριστικό για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ, αποτελεί η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ)
ΝΕΡΟ
Εκκίνηση του μεγάλου έργου ολοκληρωμένης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας
ΝΕΡΟ
Ανοικτή Επιστολή της Πρωτοβουλίας 62 φορέων και συλλογικοτήτων προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής Θεσσαλονίκης
ΝΕΡΟ
Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Λεκανοπεδίου της Αττικής προβλέπει κυβερνητική τροπολογία
ΝΕΡΟ
Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x