A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης: Ο δήμος ζητά να φύγει για να στεγάσει δικές του υπηρεσίες

 

O Δήμαρχος Θέρμης ζήτησε από τον κο Σπύρο Κοκκίνη, πρόεδρο του συλλόγου, τον χώρο λειτουργίας του Ιατρείου, προκειμένου να  στεγάσει ο Δήμος τις δικές του υπηρεσίες.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωνικού Ιατρείου απέστειλε αντιπροσωπεία στον Δήμαρχο, προκειμένου να του επιδώσει επιστολή, στην οποία εμπεριέχεται όλη η δραστηριότητα του Ιατρείου και να ζητήσει την υποστήριξη του Δήμου για τη συνέχεια της λειτουργίας του Κοινωνικού  Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης στο χώρο που ήδη στεγάζεται.
 
Αναλυτικά η επιστολή:
 

Θέρμη, 29/09/2020

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, δημιουργήθηκε το 2013 από εθελοντές πολίτες, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους παρέχοντας δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, φάρμακα και ορθοπεδικά είδη σε κάθε άτομο ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, θρησκεύματος ή εθνότητας. 

Η δημιουργία και η δραστηριοποίηση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Δήμο Θέρμης συνέβαλε στην αποφυγή της υγειονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης των Δημοτών σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απέκλεισε από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ένα μεγάλο πλήθος ανασφάλιστων πολιτών. Κατάφερε να συνενώσει όλες τις τοπικές δυνάμεις υποστήριξης(Ιατρών, Εργαστηρίων, εθελοντών, φαρμακείων) σε μια πρωτόγνωρη συνεργασία και αλληλεγγύη. Το εγχείρημα αυτό υποστήριξε προς τιμή του ο Δήμος Θέρμης με την παραχώρηση του οικήματος. Η συνεργασία αυτή και η αλληλοϋποστήριξη αποτελεί ορόσημο για την κοινωνική προσφορά τόσο του Δήμου όσο και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Σήμερα, στο ΚΙΑΛΛΗ δραστηριοποιούνται εθελοντικά, 83 γιατροί-κοινωνικοί λειτουργοί-ψυχολόγοι, 56 συνεργαζόμενα φαρμακεία και 150 πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των εξετασθέντων ασθενών ανέρχεται σε 2.507, ενώ 56 χρόνιοι ασθενείς προμηθεύονται μηνιαία τα φαρμακά τους. 

Επίσης, κατά την διάρκεια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, έχουν αποσταλεί φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία και Δομές προσφύγων πανελλαδικά.

Την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η δράση των εθελοντών επεκτάθηκε στην υποστήριξη των προσφύγων στην Ειδομένη, στον καταυλισμό προσφύγων στο Χέρσο του Κιλκίς, στα Βασιλικά και στο Καβαλάρι, δράση η οποία συνεχίζεται στηρίζοντας 113 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα των δομών που φιλοξενούνται στον Δήμο Θέρμης, προσφέροντας πρωτοβάθμια περίθαλψη, είδη ένδυσης και υπόδησης και ότι άλλο ζητηθεί.

Εξαιτίας των συνεχόμενων κοινωνικών αλλαγών, οι εθελοντές του έχουν αναπτύξει έναν ακόμα τομέα δράσης στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη 105 οικογενειών που έχουν πληγεί οικονομικά και κοινωνικά, παρέχοντάς τους τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ένδυση, υπόδηση, λευκά είδη και σχολικά, συνεπικουρώντας την υπάρχουσα δομή του Δήμου. Παράλληλα στο πλαίσιο της ευρύτερης αλληλέγγυας δράσης, το Κοινωνικό Ιατρείο αποστέλλει υλική βοήθεια σε άπορους ασθενείς νοσοκομείων και γηροκομείων, σε ιδρύματα ψυχικά ασθενών ανθρώπων, σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σε κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένεων γυναικών ή γυναικών που σώθηκαν από το human trafficking, σε ορφανοτροφεία, σε κέντρα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων, σε άστεγους και μοναχικά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, σε άλλες αλληλέγγυες δομές, ομάδες ή οργανώσεις και τέλος σε όποιον ζητήσει την βοήθειά μας. 

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης συνεργάζεται και υποστηρίζει το έργο των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Θέρμης. Συνεργάστηκε κατά την ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, προσφέροντας την τεχνογνωσία του  και συνεχίζει να συνεργάζεται με αυτό, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινού στόχου της προσφοράς φαρμάκων στις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Συνεργάζεται επίσης στενά και αποτελεσματικά με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, τη Βοήθεια στο Σπίτι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Ανατολική Α.Ε., την Πνοή Ελπίδας, το Ίδρυμα «Ευαγγελιστής Μάρκος», Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφύγων που εδρεύουν στον Δήμο, διευρύνοντας συνεχώς τον τομέα δράσης του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ως ανεξάρτητη δομή στον Δήμο Θέρμης, διασυνδέεται και συνεργάζεται με την Πανελλαδική Ένωση Κοινωνικών Ιατρείων και φαρμακείων και συμμετέχει στην ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Κοινωνικών Ιατρείων. Συνεργάζεται επίσης με οργανώσεις  και άτομα του Εξωτερικού, που υποστηρίζουν το έργο του Κοινωνικού Ιατρείου και το ενισχύουν κυρίως με υλική βοήθεια. Η διακοπή της λειτουργίας του, λόγω στέρησης του χώρου δραστηριοποίησής του, θα προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις και υποστηρικτικές δράσεις, οι οποίες στόχο έχουν να διατηρήσουν τη σταθερή και συνεχή παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού που αποκλείονται από τις διαδικασίες του Δημόσιου ή Δημοτικού συστήματος περίθαλψης.

Θεωρούμε ότι οι δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου και του Δήμου είναι παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου με τις προϋποθέσεις που νομίμως έχουν θέσει δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ομάδες Δημοτών, που αδυνατούν να συγκεντρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλές περιπτώσεις, επιλέγουμε όμως να αναφέρουμε μερικές εξ αυτών, όπως τη στήριξη του Ιατρείου στο 1ο Δημοτικό Θέρμης και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίας για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών, τη χορήγηση φαρμάκων στους δημότες που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, την υλική, οικονομική και κοινωνική στήριξη οικογενειών και ατόμων που ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης, δράση για την οποία το Ιατρείο έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από τον Δήμαρχο Συκεών.  

Το Κοινωνικό Ιατρείο επίσης υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν Πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη των εθελοντών, ενημέρωση φοιτητών και σπουδαστών.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το ΚΙΑΛΛΗ αποτελείται μόνο από εθελοντές πολίτες, δεν χρηματοδοτείται από κανέναν φορέα, κρατικό, δημοτικό ή άλλο, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις προσφορές των συμπολιτών μας και στο Δήμο Θέρμης που του διαθέτει το οίκημα, την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση.

Εξάλλου οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές από την πανδημία και από το ασταθές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας, συνεχίζονται και καθιστούν τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας και επιβίωσης που προκύπτουν στις ευάλωτες ομάδες του Δήμου και όχι μόνο.

 

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, η συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και των εθελοντών του επιβάλλεται να υποστηριχθεί καθώς αποτελεί Κοινωνική δομή υγείας, Κέντρο υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, Σημείο αναφοράς για πολλές κοινωνικές δομές, βάση ενεργοποίησης της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της συνεργασίας και  προπαντός ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Θέρμης.

 

Προσδοκούμε στην υποστήριξη και τη συνεργασίας σας.

 

 

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΙΑΛΛΗ

Κοκκίνης Σπύρος

 

 

Ακολουθεί παράρτημα με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, τους οποίους στηρίζει το Κοινωνικό Ιατρείο με τις δράσεις του.

  

 

Παράρτημα: 

Ιδρύματα / Φορείς / Συλλόγους / Δομές που υποστηρίζει το ΚΙΑΛΛΗ

 1. Νοσοκομεία: Γεννηματά, Αγιος Δημήτριος, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Κέντρο Υγείας Θέρμης, Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, Αγιος Παντελεήμων (τμήμα απόρων ψυχιατρείου)
 2. Κοινωνικά Ιατρεία / Κοινωνικά Φαρμακεία:

Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμης

Κοινωνικό Φαρμακείο Θεαγενείου

Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου

Κοινωνικό Ιατρείο Μυτιλήνης

Κοινωνικό Ιατρείο Ηλίου

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Κοινωνικό Ιατρείο Σκαραμαγκά

Κοινωνικό Ιατρείο Σαλαμίνας

Κοινωνικό Ιατρείο Πιερίας

Κοινωνικό Ιατρείο Διαβατών

 1. «Αλκυόνη» – Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης
 2. Ανατολική Α.Ε. του Δήμου Θέρμης – στη δράση με τίτλο “REACT” (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki)
 3. «Πνοή Ελπίδας» - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με φιλανθρωπική δράση 
 4. «Φάρος του Κόσμου» – Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων
 5. ΚΕΘΕΑ – Δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα
 6. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών
 7. «Ανάδυση»- Πρόγραμμα στήριξης του ΚΕΘΕΑ για νέους 13-21 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά και διαδίκτυο καθώς και τις οικογένειες αυτών. 
 8. Ξενώνας «Διάπλους»- Κέντρο αποασυλοποίησης χρόνιων ασθενών από Γ.Ν.Θ. "Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" -Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
 9. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης– στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου που αφορά την ένταξη των ΡΟΜΑ στα σχολεία
 10. Ευαγγελιστής Μάρκος – Ιδρυμα που φιλοξενεί ανύπαντρες μητέρες
 11. Βρεφοκομείο «Αγιος Στυλιανός» Θεσσαλονίκης – Ιδρυμα που φροντίζει απροστάτευτα βρέφη και νήπεια
 12. Φυλακές  - καταστήματα κράτησης των Διαβατών
 13. Ε.Κ.Κ.Α. - Δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών του οικισμού Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη
 14. Νοσοκομείο «Γεννηματά» - στήριξη στα παιδιά και στις μητέρες τους που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παιδοχειρουργικό τμήμα
 15. «Αρτος και Δράση» – Σωματείο που υποστηρίζει και σιτίζει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης
 16. «Αντηρίδα»  - Σύλλογος φίλων νοσοκομείου Παπαγεωργίου που στηρίζει τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου

 

 1. Δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αγοριών: 

Περιστεράς

Ταγαράδες

Τρίλοφος

Δαβατών

Σίνδου

Πιερίας

Πολυγύρου  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Δήμος Διονύσου συνεχίζει τη συμμετοχή του στο καταναλωτικό κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” με τη διοργάνωση της 114ης κατά σειρά δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί!» Είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ζαπατίστ@ς
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΚΑλΟ ως ένα εναλλακτικό μοντέλο βασίζεται σε αξίες και πρακτικές συμπερίληψης, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα απαραίτητες σε μια εποχή κοινωνικοοικονομικών αλλαγών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η 27η Σεπ έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aγορά χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x