A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εφυγε ο Δρ. Μάρτιν Ζέκεντορφ, ο αντιφασίστας-φιλέλληνας διανοούμενος που έσωσε την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας

Γράφει ο Αριστομένης Συγγελάκης  Aristomenis Syngelakis
 
ΕΦΥΓΕ Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Δρ. ΜΑΡΤΙΝ ΖΕΚΕΝΤΟΡΦ. ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!
 
Είμαι συγκλονισμένος!
 
Έφυγε προχθές, στις 14.10.2020, σε ηλικία 83 ετών ο Μάρτιν Ζέκεντορφ, ο πιο σημαντικός αντιφασίστας και φιλέλληνας διανοούμενος της Γερμανίας, ο πρώτος χρονικά και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
 
Πρόκειται για τον σπουδαιότερο, αναμφισβήτητα, μελετητή της Ιστορίας της Γερμανικής Κατοχής της Ευρώπης και της Ελλάδας.
 
Το βιβλίο του "Η Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό. Ντοκουμέντα από τα γερμανικά αρχεία" (Σύγχρονη Εποχή, 1991) αποτελεί βιβλίο - σταθμό, που τεκμηριώνει και αναδεικνύει σε όλη της την έκταση την πρωτοφανή και μεθοδικά σχεδιασμένη τρομοκρατία, λεηλασία και καταστροφή του Γ' Ράιχ εις βάρος του ελληνικού λαού.
 
Ο Δρ. Μάρτιν Ζέκεντορφ ήταν Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και απολύθηκε μετά την ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών (ή, ακριβέστερα, την προσάρτηση της ΛΔΓ στην ΟΔΓ).
 
Αποτέλεσε πρότυπο σεμνού, καλόκαρδου, ανιδιοτελή και ασυμβίβαστου αγωνιστή. Σήκωνε συχνά το σταυρό της υποστήριξης των ελληνικών αξιώσεων εντός της Γερμανίας προκαλώντας ταραχή στο γερμανικό κατεστημένο.
 
Είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω στο Βερολίνο στις 13.6.2013 στην πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου και ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου - Βραδεμβούργου.
 
Μιλήσαμε μπροστά σε, κυρίως, γερμανικό κοινό στη Galerie Olga Benario. Ήταν πραγματικός καταπέλτης!
 
Με λόγο αιχμηρό, πυκνό σε νόημα και επικαλούμενος αδιάσειστα στοιχεία παρουσίασε έξοχα και περιεκτικά την ειδεχθέστατη εγκληματική δράση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα αλλά και την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών καλώντας την να αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη της έναντι του ελληνικού λαού!
 
Πραγματικά με εντυπωσίασε!
 
Ήταν, παράλληλα, ένας σεμνός, ζεστός και τρυφερός άνθρωπος.
 
Γνωρίζοντας από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου την καταγωγή μου, μου επιφύλαξε θερμή υποδοχή ενεχειρίζοντάς μου το τηλεγράφημα - ιστορικό ντοκουμέντο τεράστιας αξίας - του κλιμακίου της Βέρμαχτ προς τα κεντρικά του Φρουρίου Κρήτης, τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου 1943, δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.
 
Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει τον προμελετημένο χαρακτήρα του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, τον κυνισμό του τακτικού γερμανικού στρατού αλλά και την πάγια πρακτική του διαστρέβλωσης - παραχάραξης της Ιστορίας!
 
Τον επόμενο μήνα τον καλέσαμε στη Βιάννο, στο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις του 2013, που τίμησαν πολλοί και σημαντικοί με την παρουσία τους, με πλέον σημαντική τη συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, αλλά ο Καθηγητής δεν μπορούσε να έλθει.
 
Στη συνέχεια ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που δεν του επέτρεπε να απομακρυνθεί πολύ από το γιατρό του και το νοσοκομείο του, μας στέρησε τη συμμετοχή του σε επόμενα συνέδρια που τον καλέσαμε.
 
Κρατήσαμε όμως επαφή, τόσο απευθείας όσο και μέσω του Δαμιανού Βασιλειάδη, και μας εφοδίασε και με άλλα ντοκουμέντα αλλά και κείμενα δικά του με τα οποία παρενέβη στην κατάπτυστη προσπάθεια του Χάιντς Ρίχτερ να παραχαράξει την Ιστορία.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και το Εθνικό Συμβούλιο τον βράβευσε (εν απουσία του) στη Βιάννο, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις για το σύνολο του έργου του και την προσήλωσή του στην υποστήριξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
 
Ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης με μία εξαίσια ομιλία του ανέλυσε την ανεκτίμητη προσφορά του Μάρτιν Ζέκεντορφ στον αντιφασιστικό αγώνα, στην ανάδειξη της συμβολής της Ελλάδας στην απαλλαγή της Ευρώπης από τον χιτλερικό εφιάλτη και στην υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης.
 
Κρατώ στη μνήμη μου την πηγαία συγκίνησή του - στοιχείο ενός αυθεντικού και σεμνού αγωνιστή - όταν τον ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας αυτή αλλά και όταν παρέλαβε την τιμητική πλάκα.
 
Είχα την τύχη να τον ξαναδώ στις 13.11.2019, πάλι στο Βερολίνο, εντός του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, στο συνέδριο που οργάνωσε το Die Linke για τις γερμανικές οφειλές.
 
Μου μίλησε πολύ ζεστά, μας ευχαρίστησε για τη βράβευσή του (είχε, μόλις, παραλάβει το βραβείο του) και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε τον αγώνα.
 
Χωρίς αμφιβολία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ!
 
Οφείλουμε όμως στη μνήμη του και το παράδειγμά του να συνεχίσουμε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ τον αγώνα για Μνήμη, ΔΙκαιοσύνη και Δημοκρατία!
 
Καλό ταξίδι αγαπημένε μας συναγωνιστή!
 
Με τη δράση σου, μαζί με πολλούς ακόμη Γερμανούς Δημοκράτες, σώσατε και σώζετε την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας!
 
Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα συνεχίσεις να μας εμπνέεις με το παράδειγμά σου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Είχε πια συνηθίσει. Κάθε βράδυ έστρωνε τις κουβέρτες του και πλάγιαζε πάνω από τον εξαερισμό του μετρό.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Ωραίοι ως Έλληνες…
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η σύγκριση με την επίσημη Εκκλησία στην πατρίδα μας θα αποτελέσει νομοτελειακό γεγονός
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μία κοινωνία που «θα υπηρετεί τον ανίσχυρο» και όχι την «κοινωνία των ισχυρών».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια του κράτους με Σύνταγμα, μετά γίνονται εκλογές. Αλλά στην Λιβύη δεν υπάρχει κανονικότητα..
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ύστατος (απο)χαιρετισμός σε μια μικρή δολοφονημένη από τον κυνισμό...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x