A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκκληση δεκάδων οργανώσεων: ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΙΚΠΑ! Ας προστατεύσουμε την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ας προστατεύσουμε την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πρώτη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το ΠΙΚΠΑ έγινε την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει ένα ιστορικό καταφύγιο για ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, χωρίς καμία φροντίδα για το μέλλον των φιλοξενούμενων της.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει το χώρο του ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη της Μυτιλήνης, έως τις 15-10-2020.

Το ΠΙΚΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, άρχισε τη λειτουργία του το 2012 ως η μόνη ανοιχτή δομή υποδοχής προσφύγων του νησιού, σε πλήρη αντίθεση με τον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος τότε λειτουργούσε ως κλειστό Κέντρο Κράτησης.

Για χρόνια, φορείς της κοινωνίας των πολιτών εντός και εκτός των συνόρων συνέρρεαν στο ΠΙΚΠΑ για να προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους στο νησί, μεταξύ αυτών η Αλληλεγγύη Λέσβου που ιδρύθηκε το 2016.

Όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη του ΠΙΚΠΑ, η Έφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016.

Σήμερα, το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 94 ευάλωτα άτομα (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες και σοβαρά ιατρικά προβλήματα). Η παραπομπή τους στη δομή αυτή πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές (τα ασυνόδευτα παιδιά από την Εισαγγελία, οι υπόλοιπες περιπτώσεις από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Ο χαρακτηρισμός της εγκατάστασης ως δομής που «έχει καταληφθεί παρανόμως», όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκκένωση της δομής, δεν έχει καμία βάση.

Δεν πέρασε ένας μήνας από τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας, που για άλλη μια φορά ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, και η πρώτη βροχή κατέδειξε την πλήρη ανεπάρκεια της νέας προσωρινής εγκατάστασης, όπου μεταφέρθηκαν οι εκτοπισμένοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών αλλά και της πανδημίας COVID-19, το κλείσιμο μιας από τις πιο αξιοπρεπείς για την ανθρώπινη διαβίωση εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά, μοιάζει να στερείται λογικής και ανθρωπιάς και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το καθήκον της Ελλάδας και της ΕΕ να παρέχει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους.

Σε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις οργανώσεις που προσπαθούν να τους βοηθήσουν ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που χαρακτηρίζουν τους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την εντολή εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ.Υπογράφουν

ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Changemakers Lab
Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MsF)
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Europe Must Act
Fenix - Humanitarian Legal Aid
Help Refugees/Choose Love
HIAS Greece
HumanRights360
INTERSOS Hellas
InterVolve
ΚΓΜΕ ΔΙΟΤΙΜΑ
Legal Centre Lesvos
METAδραση
Mobile Info Team
Odyssea
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Refugee Rights Europe
Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα SolidarityNow
Terre des hommes Hellas
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Σε εκδήλωση του ΕΛΙΝΥΑΕ και της ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για την προστασία και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ιθάκη θα μείνει αβύθιστη, θα αντέχει τα κύματα και θα αγναντεύει τους ανοιχτούς ορίζοντες
ΕΛΛΑΔΑ
Ας τα έχουν όλα αυτά στο νου τους όσοι θέλουν να τιμήσουν τις πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής…
ΕΛΛΑΔΑ
Τις εποχές που διανύουμε, ο θυμός και η αγανάκτηση, είναι από τα κύρια συναισθήματα, που μας διακατέχουν!
ΕΛΛΑΔΑ
Ο μάρτυρας βρισκόταν στο Νησί των Ονείρων και είδε ένα επαγγελματικό αλιευτικό να πλησιάζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x