A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Φορολογικά και επίκαιρα

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
 
Με μία "ευφυή" πλην πρωτοφανή σε αθλιότητα νομική διάταξη της Κυβέρνησης των «Σαμαροβενιζέλων" και συγκεκριμένα με το άρθρο 50 του Ν.4174/2013 νομοθετήθηκε η αλληλέγγυα ευθύνη για τα πρόσωπα που αναλάμβαναν θέση Διοικητικής ευθύνης (Πρόεδροι,Διευθύνοντες Σύμβουλοι,ακόμη και εκκαθαριστες κλπ) σε εταιρείες.
 
Τα πρόσωπα αυτά εκαλούντο να εξοφλήσουν φόρους, ΦΠΑ,τόκους ,πρόστιμα και προσαυξήσεις ,που βαρύνουν την εταιρεία,ανεξάρτητα από τον χρόνο που είχαν επιβληθεί.
 
Με τον τρόπο αυτό, που διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως προς την ακύρωση κάθε έννοιας δικαίου,οδηγήθηκαν σε ομηρία, σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και στο εδώλιο του κατηγορουμένου χιλιάδες Έλληνες πολίτες για χρέη και υποχρεώσεις με τα οποία δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση και πολύ περισσότερο ευθύνη.
 
Με τον Ν.4646/2019 (άρθρο 34) καταργήθηκε η φορολογική αθλιότητα πάρα το ότι ,όσοι είχαν σπεύσει ή είχαν υποχρεωθεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων κλπ. να εξοφλήσουν στο σύνολο ή μέρος από τις υποχρεώσεις άλλων, δεν είχαν το δικαίωμα να αναζητήσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 
Έστω και έτσι όμως δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που πίστεψαν ότι θα απαλλάσσοταν από τον βρόγχο της εφορίας για ξένα χρέη.Εις μάτην όμως.
 
Η ολιγωρία της ΑΑΔΕ και του αρμόδιου κατ’επέκταση οικονομικού υπουργείου να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ, είχε ως αποτέλεσμα την συνέχιση της ομηρίας.
 
Βέβαια ο νόμος ήταν σαφής. Αλλά χωρίς την περίφημη εγκύκλιο ποιος υπάλληλος τολμούσε να τον εφαρμόσει,ποια φορολογική αρχή τολμούσε να αποδεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμους και ακίνητη περιουσία;
 
Το ερώτημα βέβαια ήταν απλό. Τί ή ποιός εμπόδιζε την ΑΑΔΕ να εκδώσει άμεσα, εντός ολίγων ημερών μετά την ψήφιση του Ν.4646/2019 εγκύκλιο;
 
Κανείς και τίποτε. Μόνο η ελληνική γραφειοκρατία ήταν ικανή να καθυστερήσει επί ένα (1) έτος περίπου την εφαρμογή ενός Νόμου, που κατά τον Διοικητή της ΑΑΔΕ καταργούσε «Την ταλαιπωρία ουκ ολίγων στελεχών της αγοράς πληρώνοντας αμαρτίες άλλων ,αμαρτίες που δεν τους αναλογούσαν..» Πράγματι την 23-10-2020 ο Γ Πιτσιλής μιλώντας στο 7ο taxation Law Forum ,προανήγγειλε την άμεση ; υπογραφή της εγκυκλίου. 
 
Πόσο άμεση και μάλιστα μετά από ένα (1) χρόνο, μένει να το δούμε. Και ο πολίτης; Απροστάτευτος; Στο έλεος των γραφειοκρατών;
 
Και οι Ενώσεις Καταναλωτών; Και ο Συνήγορος του Καταναλωτή; Ο Συνήγορος του Πολίτη;
 
Ειδικά αυτός όμως περιορίζεται από το 6μηνο .Παρήλθε το 6μηνο,δεν δύναται.Κι όμως κάποτε οι Έλληνες γραφειοκράτες θα πρέπει να "πληρώνουν" και μάλιστα ακριβά τις πρακτικές τους ενάντια στον πολίτη,την νομιμότητα και το καλώς εννοούμενο Δημόσιο συμφέρον.
 
Ένα συμφέρον που δεν ταυτίζεται ποτέ  με ληστρικές πρακτικές κατασχέσεων και δεσμεύσεων κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου των πολιτών. Παράβαση καθήκοντος,θετικές και αποθετικές ζημίες κι η εξευτελιστική ανάρτηση τους στο ίντερνετ  ως φοροφυγάδες είναι θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.
 
Για άλλες θεσμοθετημένες Αρχές-του επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβανομένου-δεν τρέφουμε κα πολλές ελπίδες.
 
Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννας Π. Λαχανά και Συνεργατών  
Με την συνδρομή των νέων μας  συνεργατών 
Σταύρου Κούζουνα Και Μυρτώς Κοροβέση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος: Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει ότι το ψηφιακό χρήμα φέρνει βαθιές αλλαγές παγκοσμίως.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο μάστορης του λόγου περιγράφει τα αισθητά. Τους δίνει χρώμα και ύφος. Τα τοποθετεί με τάξη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα πολιτικά πρόσωπα δεν σταματούν να δίνουν συγχαρητήρια δημόσια στους αθλητές, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα για να τους βοηθήσουν.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
O Roberto Calasso, που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 80 ετών, ήταν ένα από τα τελευταία ιερά τέρατα των ιταλικών γραμμάτων
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πολλές φορές αυτή η αντίθεση αποτέλεσε εστία έντονων συζητήσεων για την ανωτερότητα μεταξύ «θαλασσινών» και «βουνίσιων» ή «ορεσίβιων».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η ιστορική πορεία της ελληνικής οικονομίας στηρίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο παραγωγικό υπόδειγμα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x