A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

4 κορίτσια από την Πολωνία οργάνωσαν αυτή την καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, για τις Γυναίκες της Πολωνίας ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για συμπαράσταση στις Γυναίκες της Πολωνίας

Φωτογραφία: Εβίτα Παρασκευοπούλου/Pressenza ΠΗΓΗ: pressenza.com

Σήμερα στις 12:00 στο Σύνταγμα, 4 κορίτσια από την Πολωνία που μένουν στην Ελλάδα λόγω σπουδών ή εργασίας τα τελευταία χρόνια, κάλεσαν μέσω κοινωνικών δικτύων τον κόσμο της Αθήνας να συμμετέχει σε καθιστική διαμαρτυρία για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στις Γυναίκες της Πολωνίας που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον νέο νόμο που απαγορεύει καθολικά τις αμβλώσεις εκτός από τις περιπτώσεις εμβρύων με σύνδρομο Down.

Μία από της διοργανώτριες η Maia Mazurkiewicz μας μίλησε για την πρωτοβουλία τους και μας εξήγησε την κατάσταση σχετικά με αυτό το νόμο στην Πολωνία: “Σήμερα μαζευόμαστε για να υποστηρίξουμε τις Γυναίκες στην Πολωνία που διαμαρτύρονται μετά το εξαιρετικά πολιτικοποιημένο Συνταγματικό Δικαστήριο που αποφάσισε στις 22.10 ότι η άμβλωση σε περιπτώσεις ελαττωματικών εμβρύων είναι αντισυνταγματική.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 98% των τερματισμών που πραγματοποιούνται στην Πολωνία.

Ο πολωνικός νόμος για την άμβλωση, ακόμη και πριν από αυτήν την απόφαση, ήταν ο πιο αυστηρός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 80% των Πολωνών δεν θέλει περαιτέρω περιορισμούς σε αυτό το νόμο. Παρόλα αυτά, το PiS (υπερσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος  Νόμος και Δικαιοσύνη)  χρησιμοποίησε και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα για να προστατεύσει τη δύναμη που τους δόθηκε από τους φονταμενταλιστές καθολικούς υποστηρικτές.

Οι άνθρωποι στην Πολωνία είναι στους δρόμους εν μέσω της πανδημίας, εΧθες πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Βαρσοβία.”

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν φοιτητές και φοιτήτριες, Πολωνοί που διαμένουν στην Αθήνα και μέλη φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων.

Σήμερα Ελλάδα και Πολωνία βρέθηκαν δίπλα δίπλα.

Η αναβίωση τέτοιων πολιτικών, σε όποιο μέρος του πλανήτη, φέρνουν τον κόσμο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στους δρόμους, για να τα υπερασπίζεται.

 

 Η μεγαλύτερη διαδήλωση, εδώ και μία εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία κατά δικαστικής απόφασης που περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση.

Αψηφώντας αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις συγκεντρώσεις σε πέντε άτομα εξαιτίας της πανδημίας, οι χιλιάδες διαδηλωτές περπατούσαν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρσοβίας με μαύρες ομπρέλες, ένα σύμβολο διαμαρτυριών για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία και πανό με την ένδειξη «Νομίζω, νιώθω, αποφασίζω» ή «ο Θεός είναι γυναίκα».

Η στρατιωτική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους, σε κάποιους από τους οποίους σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ξεκίνησε η διαδήλωση.

Οι διοργανωτές και η πόλη της Βαρσοβίας δήλωσαν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άτομα, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις λόγω σοβαρών εμβρυικών παραμορφώσεων.

Καθημερινές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, και έχουν μετατραπεί σε έκρηξη θυμού εναντίον του εθνικιστικού κόματος Νομοθεσίας και Δικαιοσύνης (PiS) και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης.





Ομάδες ακροδεξιών που υποστηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου εμφανίστηκαν επίσης σε μικρές συγκεντρώσεις στη Βαρσοβία την Παρασκευή, και τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ότι η αστυνομία συγκρούστηκε μαζί τους για να κρατήσει μια ομάδα μακριά από τους διαδηλωτές.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
«Ήσασταν Έλληνες και το έχετε αποδείξει οικογενειακώς» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΕΛΛΑΔΑ
Ακόμα μια φορά τα ασυνόδευτα παιδιά γίνονται θύματα της απραξίας του κρατικών αρχών
ΕΛΛΑΔΑ
Μέλη της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησαν παρέμβαση στο πολιτικό γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.
ΕΛΛΑΔΑ
O Aνδρέας Τζέλλης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα έφυγε από τη ζωή
ΕΛΛΑΔΑ
Πέθανε σήμερα ο Ανδρέας Τζέλλης, ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
ΕΛΛΑΔΑ
Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το έτος 2021 είναι «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x