A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ψήφισμα για επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια - Υπογράφουμε εδώ

Όλγα Πατεράκη - pressenza.com

Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες στην πλατφόρμα Avaaz για την επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, την οποία στηρίζει όλο και περισσότερος κόσμος και συλλογικότητες κάθε μέρα. Ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει αναγνωριστεί ήδη σε 16 χώρες της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Τασιούλης από την ομάδα που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή, «Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι», μας μίλησε για τους στόχους τους και για τη σημασία της μη διάκρισης των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα και τους στόχους της.

Η ομάδα «Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι» ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία κάποιων ατόμων στην Κορινθία, το καλοκαίρι του 2020 και είναι η μοναδική λοατκι ομάδα σε όλο το νομό. Προς το παρόν είναι μια άτυπη ομάδα, χωρίς καταστατικό και νομική αναγνώριση, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων. Ευελπιστούμε στο εγγύς μέλλον να καταφέρουμε να πάρουμε τη μορφή συλλόγου. Άλλωστε είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στους λίγους μόλις μήνες ύπαρξης της ομάδας, οι ακόλουθοι της σελίδας μας έχουν φτάσει τους 1000, αριθμός αρκετά ενθαρρυντικός αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι δρούμε χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς στήριξη από κάποιον φορέα και είμαστε στην επαρχία όπου υπάρχει τεράστια προκατάληψη απέναντι στη λοατκι κοινότητα.

Οι στόχοι της ομάδας αφορούν στο να δείξουμε ότι και εμείς υπάρχουμε στην Κορινθία, στη σύσφιξη των δεσμών της κορινθιακής – και όχι μόνο – λοατκι κοινότητας, στην παροχή οποιαδήποτε βοήθειας στα άτομα της λοατκι κοινότητας και στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Τι θα σημάνει για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα η επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια;

Όσον αφορά την επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, έχουμε να επισημάνουμε πως το μεγαλύτερο μέρος των νομικών προβλημάτων επιλύθηκε με το σύμφωνο συμβίωσης που πλέον ισχύει για όλους τους πολίτες. Όμως, η μη αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία των πολιτικών γάμων ομοφύλων, δημιουργεί προβλήματα σε όσα ζευγάρια έχουν συνάψει αντίστοιχους γάμους στο εξωτερικό. Τα ζευγάρια αυτά λοιπόν, αν θέλουν να έχουν νομική αναγνώριση στην Ελλάδα πρέπει να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, όλοι οι πολίτες που είμαστε εναντίον του ρατσισμού, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το ελληνικό κράτος κάνει τη συγκεκριμένη διάκριση σχετικά με τον πολιτικό γάμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι ικανά να προβούν σε τέτοιου είδους νομικές αναγνωρίσεις και η στέρησή τους αυτού του δικαιώματος, συνιστά μια ρατσιστική συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας. Εφόσον, απέναντι στο νόμο είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, πρέπει να έχουμε και τις ίδιες παροχές.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

Πολιτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα #marriage4all

Σε μια δημοκρατική κοινωνία όλα τα άτομα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Η επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια έρχεται να τερματίσει αυτή την κατάφωρη ρατσιστική διάκριση που υφίστανται τα ομόφυλα ζευγάρια από το ελληνικό κράτος. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, σεβασμού και αξιοπρέπειας απέναντι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Αν θέλετε μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα στο Avaaz εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεκινά από τον φόβο ότι ο άγαμος νεκρός δεν έχει κανέναν συντροφιά για να ζήσει στον άλλον κόσμο. Έτσι, όταν πεθαίνει ένας άγαμος νεαρός, ο «γάμος» του διοργανώνεται ταυτόχρονα με την κηδεία του.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το προσωπικό του νοσοκομείου καθυστέρησε τη διασωλήνωσή του τόσο όσο χρειαζόταν για να προλάβουν να παντρευτούν.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένα από τα, πολλά, παράδοξα της εποχής μας είναι και η απο-ιεροποιήση ιδεολογιών, πολιτικών φιλοσοφιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
O πάπας Φραγκίσκος, τάσσεται υπέρ της έγκρισης νόμων οι οποίοι αναγνωρίζουν τις σχέσεις συμβίωσης των ομόφυλων πολιτών, όπως και τις οικογένειες που συνθέτουν.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών: ας βοηθήσουμε να ξαναβρεθούν μαζί ζευγάρια τα οποία “χώρισαν” λόγω των μέτρων για κορωνοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Χαφσά είχε παντρευτεί στα 13 της χρόνια. Ο πατέρας της την παρέδωσε στον ενδιαφερόμενο γαμπρό, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος κατέβαλε το ισόποσο των 100 ευρώ για να την «αποκτήσει».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x