A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επίκαιρα - Επιτέλους!

 

Προς  κ. Πρωθυπουργό 
 
Επίκαιρα-Επιτέλους | Της Ιωάννας Λαχανά
 
κ Πρωθυπουργέ 

Την 12-11-2020 σε ομιλία σας στη Βουλή δηλώσατε επιτέλους ότι καθυστερήσατε να συστήσετε (επιβάλετε)τη χρήση μάσκας. Έξοχα! Όμως:
 
Με μία σειρά e-mails μου σας είχα από την αρχή της πανδημίας ενημερώσει για την προστασία που παρέχει η μάσκα. Σας παραθετω ορισμένα τμήματα απο αυτα τα emails:
 
1."Με αλλεπάλληλα emails, στα οποία ουδέποτε έλαβα απάντηση σας ενημέρωσα για μία σοβαρή παράλειψη τόσο στον σχεδιασμό ,όσο και στη λήψη μέτρων αποφυγής ή/και μείωσης της λοίμωξης του πληθυσμού από τον κορωνοϊό.Ειδικότερα σας ενημέρωσα για την χρησιμότητα της μάσκας σε πρώτη φάση και τη χρησιμοποίηση προϊόντων χαλκού ειδικά σε παιδικούς σταθμούς και εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων καθώς και σε νοσοκομεία ,νοσηλευτήρια, γηροκομεία ,ξενοδοχεία κλπ..."
 
2. "Βοηθάει ή όχι η μάσκα; Όχι πάλι  οι ειδικοί .Άγνωστο γιατί ,διότι ούτε αδαείς μπορεί να είναι ούτε αφελείς.Μόνο οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να τις φοράει . Αλλά αν προστατεύουν οι μάσκες το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου οι  κορονοϊοί  και όχι μόνο "κάνουν πάρτυ" στην κυριολεξία ,γιατί δεν είναι χρήσιμη η μάσκα στον απλό πολίτη, που δεν κινείται σε τόσο βεβαρημένο από ιούς και μικρόβια χώρο; Εάν πάλι αυτό διαδίδεται διότι υπάρχει έλλειμμα από μάσκες τότε είναι ακόμη πιο επικίνδυνο..."
 
3."Δεν εχρησιμοποιείτο έστω μια απλή θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου της χώρας."
 
4."Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, που μόνο ζημιά κάνει περί αδυναμίας της μάσκας να προστατέψει τον πολίτη. Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους ,εκτός από την κατοικία .  Ας ειμαστε μια φορά "Προμηθείς" βούληση και κοινός νους απαιτείται. "
 
5."Το μόνο βέβαιο όμως -και δεν κάνω προφητεία- είναι ότι επιστροφή, σταδιακή έστω, στην κανονικότητα χωρίς ευρύτατη χρήση μάσκας αλλά και γαντιών, είναι όχι μόνο αδιανόητη, αλλά ίσως και εγκληματική.
 
.....όμως αληθεύει ότι ο χαλκός, διάφορα μίγματα με χαλκό (μπρούτζος κλπ) καθώς και βαφές που περιέχουν χαλκό εξουδετερώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ιούς, βακτήρια και μικρόβια; Κι αν ναι γιατί δεν δίνετε εντολή να αλλάξουν πχ πόμολα ή να βάψουν επιφάνειες σε νηπιαγωγεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες; Τι περιμένουμε να ανοίξουν πρώτα και μετά να τρέχουμε να προλάβουμε;"
 
6."Δεν είμαι γιατρός, νομικός είμαι. Και οι δύο όμως αυτές επιστήμες βασίζονται στη λογική και μόνο.Δεν υπάρχουν μαγικά "
 
7.Δεν σας κρύβω κ. Πρωθυπουργέ ,ότι από το Υπουργείο Υγείας ή έστω την πολιτική προστασία ανέμενα ότι θα ασχολείτο μαζί μου και κυρίως για  όσα έγραψα για τις μάσκες και το χαλκό, κάποιος έστω χαμηλόβαθμος διοικητικός υπάλληλος.  Σε εποχή "πολέμου"όπως η πανδημία δεν πρέπει και δεν δικαιούσαι -ως δημόσιος λειτουργός- να περιφρονείς κανένα πολίτη. Ματαίως όμως. "Αγρόν αγόραζαν", που λέει και ο λαός .Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι από όλους όσους απευθύνθηκα, του γραφείου σας μη εξαιρουμένους ,μόνο η Πρόεδρος της ΕΕ κα Ursula Von der Leyen μου απάντησε και μάλιστα με μακροσκελή αναλυτική επιστολή. Και ποιο είναι το αξιοπερίεργο; Η συγκεκριμένη ειναι πρόεδρος εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών και όχι μετά βίας μιας δεκάδας εκατομμυρίων.  Έξοχα! Και φθάνω στο πιο αιρετικό σημείο της επιστολής μου.Όχι πως πρόκειται να δώσει κανείς σημασία ,"αυτή είναι η Ελλάδα" είπε κάποτε ένας πρώην Πρωθυπουργός. Θα έχω όμως την συνείδησή μου ήσυχη, ότι τουλάχιστο "τα είπα", έστω και ως "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" .
 
ΛΑΘΟΣ η τοποθέτηση ως επικεφαλής στη "μάχη" κατά του φονικού ιού ,του καταξιωμένου κατά τα άλλα ιατρού ,κ.Σωτήρη Τσιόδρα. Εσείς βέβαια και όσοι σας τον πρότειναν, είστε "καλυμμένοι".Τι άλλο να κάνατε, γνωστό και αναγνωρισμένο διεθνώς καθηγητή ιατρικής βάλατε, όμως κ.Πρωθυπουργέ το πρόβλημα σας δεν ήταν η "κάλυψη",αλλά πως θα είχαμε όσο το δυνατό λιγότερους νεκρούς και "λαβωμένους" .Αυτή είναι η προτεραιότητα του αρχηγού στο ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ και όχι να βάλει έναν -ας μου επιτραπεί η εκφραση-στρατηγό "ΠΕΤΑΙΝ" όπως οι Γάλλοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο γιατρός Τσιόδρας είναι άριστος στο να θεραπεύει περιστατικά λοιμώξεων και όχι για να ηγείται της "εκστρατείας".Είναι σαν κάτι αντίστοιχο με τον άριστο ορθοπεδικό που αναλαμβάνει επικεφαλής μιας εκστρατείας για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Άλλη ειδικότητα χρειαζόταν ο τόπος. Θα μπορούσε να είναι πχ ένας ερευνητής επιδημιολόγος, μάνατζερ στον ιατρικό χώρο κλπ.,όχι ο "λοιμωξιολόγος",όμως η προταση αυτή δεν έχει καμμία έννοια υποτίμησης του έργου,της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του ιατρού Τσιόδρα .
 
Αυτά προς το παρόν κ. Πρωθυπουργέ και για το καλό της Χώρας πρωτίστως ,εύχομαι το επιτελείο σας να απαρτίζεται από χρήσιμους και όχι ευχάριστους συμβούλους. 
 
ΥΓ: Για τη δυνατότητα αποζημίωσης από την Πολιτεία όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και για την μη χρήση χαλκού και προϊόντων του,τουλάχιστον σε σχολεία και νοσοκομεία, σαφώς και θα επανέλθω .Δεν επέλεξα άλλωστε στην τύχη ούτε τη Νομική επιστήμη,ούτε να μην εξαρτώμαι από κρατικά πόστα και "οφίτσια".
 
Αθήνα 13-11-2020
 
Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννας Π.Λαχανά και Συνεργατών
 
(με τη συμβολή των νέων μας συνεργατών Σταύρου Κούζουνα και Μυρτώς Κοροβέση)
 
 
Κοιν:
1.Αυτού εξοχότητα,Πρόεδρο της Δημοκρατίας,κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου 
2.Υπουργό Υγείας,κ. Βασίλη Κικίλια
3.κ.Σωτήρη Τσιόδρα και Μέλη Ειδικής Επιτροπής
4.Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρδαλιά
5.Υπουργό Παιδείας ,κα Νίκη Κεραμέως 
6.Αρχηγούς κομμάτων 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x