A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: Η αριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής βάζει φόρο στους πλούσιους για να βοηθήσει φτωχές οικογένειες

Η κάτω βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής ξεκίνησε σήμερα να συζητά ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να συγκεντρώσει το ποσό των 300 δισεκατομμυρίων πέσο (3,75 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω ενός φόρου στις μεγάλες περιουσίες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα που στοχεύουν να βοηθήσουν οικογένειες, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζει η κυβέρνηση, ενδέχεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα, εάν η συζήτηση δεν συνεχιστεί μετά τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπουν ορισμένα τοπικά ΜΜΕ.

Η Γερουσία αναμένεται να συζητήσει το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του μήνα, μόλις πάρει το πράσινο φως της βουλής.

Οι πολίτες με περιουσία άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 12.000 στον αριθμό, θα κληθούν να καταβάλουν τον ενιαίο φόρο ύψους 2%.

Οι εισφορές θα αυξάνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται η περιουσία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Περισσότεροι από 35.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Αργεντινή από τη νόσο Covid-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

 

Κι όμως ο νέος αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες συμφώνησε να της κουρέψουν 45% το χρέος, τουτέστιν  68 δις δολάρια!

 

Μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η συμφωνία για το κούρεμα που επετεύχθη άγγιξε το 45%, δηλαδή 68 δις δολάρια!

Οι επίπονες διαπραγματεύσεις λίγο έλειψε να οδηγηθούν σε οριστική κατάρρευση, ύστερα από την ένατη χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε πως: "η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στα μέλη του γκρουπ των δανειστών και των άλλων κατόχων, να υποστηρίξουν την πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής και να της δώσουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους".

 

 

Είχε αποφασίσει μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων

 

Τον Αύγουστο του 2019, το Μπουένος Αϊρες υπό την προεδρία του Μαουρίσιο Μάκρι, αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Έκτοτε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε τα αργεντίνικα ομόλογα στο επίπεδο των ομολόγων "σκουπιδιών" και ακολούθησε ανάλογη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Ομως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι:  "το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο" και πως  θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2018, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Αργεντινή, ενώ αργότερα μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αύξηση του δανείου, στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή έχει λάβει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το δάνειο, όμως ο πρόεδρος Φερνάντεζ έχει ανακοινώσει πως δεν θα λάβει το υπόλοιπο του δανείου και θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

 

 

Θα ασκήσουν  βέτο;

 

 

Ωστόσω πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία και οι ομολογιούχοι και υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να ασκήσουν  βέτο.

Σύμφωνα  με αξιωματούχο ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: "αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει απίθανο, καθώς τα γκρουπ των πιστωτών που έχουν ήδη εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία εκπροσωπούν το 50 – 60% των επιλέξιμων ομολόγων, ενώ η Αργεντινή έχει ήδη εξασφαλίσει στήριξη της τάξεως του 30 – 35%."

 

 

Συζητήσεις με το ΔΝΤ με κύριο αίτημα της να αναβάλει τις πληρωμές της να αποφύγει την λιτότηταΤώρα η Αργεντινή θα ξεκινήσει συζητήσεις με το ΔΝΤ με κύριο αίτημα της να αναβάλει τις πληρωμές της, που είναι προγραμματισμένες για τη διετία 2021 – 2023, προκειμένου να αποφύγει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Αν κερδίσει την αποδοχή αρκετών επενδυτών
, η συμφωνία αυτή θα δώσει στην Αργεντινή τη δυνατότητα να αποφύγει μακροχρόνιο αποκλεισμό από τις κεφαλαιαγορές, όπως καταστροφικά  είχε γίνει μετά την πτώχευση του 2001.

Τότε είχε προκληθεί μια τεράστια δικαστική μάχη μεταξύ Αργεντινής και ομολογιούχων η οποία επιλύθηκε το ... 2016.

 

Ο νέος αριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο ΦερνάντεςΌπως αναφέρουν οι Financial Times:
"τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο αριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, πολλές ομάδες ομολογιούχων άρχισαν να διαπραγματεύονται με το Μπουένος Άιρες, αρχικά ζητώντας πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτήν που οι πιστωτές ήθελαν να υποστηρίξουν."

Ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκουζμάν, απέρριψε  τις προτάσεις κάποιων ομολογιούχων υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές: "υποχρεώνουν την κοινωνία της Αργεντινής σε μεγαλύτερη πίεση" και πως δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, δέχθηκε όμως να προχωρήσει σε κάποιες πληρωμές χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αργεντινής: "Η Αργεντινή θα προσαρμόσει της ημερομηνίες πληρωμών… χωρίς να αυξήσει το συνολικό ποσό των κύριων πληρωμών."

 

 

Λεωνίδας Βατικιώτης: "Αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο"

 

Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, σχολιάζοντας το θέμα στην εκπομπή “Ω! τι κόσμος” του Κ. Ράπτη, στον Αθήνα 984 είπε: “"Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας αλλά και η διάθεση της Αργεντινής σε περίπτωση μη κουρέματος να πάει στα δικαστήρια και να εμπλακούν και οι πιστωτές σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα ήταν παράγοντες που οδήγησαν σε συμφωνία. Η νέα κυβέρνηση του Φερνάντες, με Υπουργό Οικονομικών τον Γκούσμαν, ειδικό σε ζητήματα δημοσίου χρέους, είχαν προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευτούν το χρέος για δύο λόγους: ήταν αβάσταχτο για την Αργεντινή να πληρώσει το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μάκρι που τσάκισαν την οικονομία, αλλά και υπήρχε από τη νέα κυβέρνηση έντονη αμφισβήτηση της νομιμότητας αυτού του δανείου, καθώς προεκλογικά ο Μάκρι είχε χρησιμοποιήσει χρήματα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.”

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βατικιώτη τόσο αυτή η στρατηγική κίνηση από πλευράς Αργεντινής, όσο και η αντίστοιχη που έγινε σχεδόν τις ίδιες μέρες από την κυβέρνηση του συντηρητικού Μορένο στο Εκουαδόρ, δείχνουν ότι υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλα περιθώρια διαπραγματεύσεων για τις κυβερνήσεις που το επιθυμούν.Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού εκτιμάται πως ανέρχονται σήμερα οι Έλληνες που ασχολούνται με την αγοραπωλησία (trading) κρυπτονομισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με θέμα το βασικό εισόδημα, την αναγκαιότητά του και τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολιγοήμερη παράταση εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα στα 13 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, τα οποία πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες σε ξένους τουρίστες, βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαντάσου τι θα άλλαζε στη ζωή σου με ένα βασικό εισόδημα και δώσε την απάντησή σου με ένα βίντεο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x