A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Δεν θα φοβηθούμε δεν θα σωπάσουμε. Εξάλειψη της συστημικής βίας κατά των γυναικών»

«Δεν θα φοβηθούμε δεν θα σωπάσουμε. Εξάλειψη της συστημικής βίας κατά των γυναικών»

Κοινή ανακοίνωση φεμινιστικών συλλογικοτήτων και γυναικείων οργανώσεων για τις συλλήψεις φεμινιστριών την 25ηΝ

Παρά τις αναρτήσεις του υπουργού, κ. Χρυσοχοΐδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «εργάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να μείνει η βία κατά των γυναικών πίσω», και τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την 25η Νοεμβρίου για να μάθουμε πώς θα προστατευτούμε σε περίπτωση που βιώσουμε έμφυλη βία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση επέλεξαν να «τιμήσουν» την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών με καταστολή και παράνομο αποκλεισμό των φεμινιστριών που συμμετείχαν σε συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και την Ερμού, παρά το γεγονός ότι όλες οι συμμετέχουσες τηρούσαν απολύτως τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

Αρχικά έγιναν 9 προσαγωγές φεμινιστριών, μελών συλλογικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο, στο Σύνταγμα και στη συνέχεια 5 προσαγωγές φεμινιστριών και αλληλέγγυων στην Ερμού, που πετούσαν τρικάκια κατά της έμφυλης βίας.

Όλες κρατήθηκαν επί ώρες και αναίτια στο ΑΤ Συντάγματος και ΑΤ Ακροπόλεως.

Στις 11 από τις 14 περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις, ενώ επιβλήθηκαν αυθαίρετα πρόστιμα και μάλιστα με μεταχρονολογημένη καταγραφή της ώρας του ελέγχου προκειμένου να αιτιολογηθεί η παράνομη κράτηση των γυναικών και η επιβολή προστίμου.

Στη συνέχεια ορίστηκε τακτική δικάσιμος για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών).

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης των φεμινιστριών και των προσαγωγών τους, δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν κανονικά και χωρίς απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις για την 25η Νοεμβρίου, που όπως και στην Αθήνα τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τη «συγγνώμη» του υπουργού, που είναι αποτέλεσμα και της φεμινιστικής κινητοποίησης των προηγούμενων ημερών, θεωρούμε ότι θα είναι προσχηματική αν δεν συνοδευτεί με απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων.

Ενώ παραμένει το γεγονός ότι η καταστολή της φεμινιστικής διαμαρτυρίας, συνιστά παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018), στην οποία ορίζεται η υποχρέωση του κράτους να απέχει από οποιαδήποτε πράξη βίας κατά των γυναικών, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές, οι αξιωματούχοι, οι θεσμικοί και άλλοι φορείς εφαρμόζουν αυτήν την υποχρέωση (άρθρο 5).

Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική βία κατά των γυναικών και μάλιστα με αφορμή την συμμετοχή τους σε συμβολική φεμινιστική κινητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ως πολίτισσες κατά της έμφυλης βίας απαιτώντας από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο.

Απαιτούμε από την πολιτεία να προστατέψει τις ζωές μας και να απέχει και η ίδια και οι διωκτικές αστυνομικές αρχές από πράξεις βίας κατά των γυναικών με στόχο την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των φεμινιστικών συλλογικοτήτων Απαιτούμε άμεσα να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συναγωνίστριες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.

 

Υπογράφουν Συνέλευση 8 Μάρτη ΤΟ ΜΩΒ Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων Γυναικεία Ομάδα Ροσινάντε Μαχητικές και Ελεύθερες Κέντρο Διοτίμα Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) περιοδικό feministiqά Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) WIFT GR Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης Σύλλογος υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η πανδημία Covid-19 «διέλυσε» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και όξυνε τις ανισότητες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου μιλά για τους λόγους που την ώθησαν σε απεργία πείνας με μόνο αίτημα την Ελευθερία του Τύπου και την εφαρμογή της…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην εκπαίδευση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η τρέχουσα παγκόσμια αρχιτεκτονική για την πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x