A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σουηδία: Η διάβρωση της εμπιστοσύνης, το ένα τέταρτο των Σουηδών αρνείται να εμβολιαστεί. Της Anne-Françoise Hivert - Le Monde

Σουηδία: Η διάβρωση της εμπιστοσύνης. Της Anne-Françoise Hivert (*)

Συνεχείς συνεντεύξεις Τύπου, συνεντεύξεις σε κυριακάτικες πολιτικές εκπομπές μεγάλης θεαματικότητας, δηλώσεις επί δηλώσεων: από τα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία με σκοπό να πείσουν όσο μπορούν περισσότερους Σουηδούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, ο γνωστός Αντερς Τέγκνελ, διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει το νωρίτερο στα τέλη Ιανουαρίου, αφού ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι ασφαλείας.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι άνω των 70 ετών, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Tην περασμένη άνοιξη, η Σουηδία δεν επέβαλε καραντίνα για να ελέγξει τη διάδοση του ιού. Και η Στοκχόλμη δεν θα προσφύγει σε μέτρα για να πειστούν οι Σουηδοί να εμβολιαστούν.

«Το σύστημά μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη», λέει ο Σέρεν Αντερσον, υπεύθυνος του προγράμματος εμβολιασμού στη σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας (FHM).

«Προβαίνουμε σε συστάσεις και επενδύουμε στην ενημέρωση».

Πέρα από την Covid-19, η μέθοδος έχει λειτουργήσει: αν και κανένα από τα εννιά εποχικά εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικό, το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάζονται υπερβαίνει το 97%.

Το 2019, το 86% των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών έλαβαν επίσης την πρώτη δόση του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα υψηλά αυτά ποσοστά, τόσο στη Σουηδία όσο και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, εξηγούνται από τη μεγάλη εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Σουηδοί στην κυβέρνησή τους, επισημαίνει ο Ραφαέλ Αλσκόγκ, ερευνητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Όταν οι αρχές συνιστούν ένα εμβόλιο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι για το καλό τους και ότι όπως εμβολιάζονται αυτοί, θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι για να προστατεύσουν την κοινωνία.

Το γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ενταγμένο στην ιατρική παρακολούθηση ενός παιδιού έχει σημασία, λέει η Κάθι Φάλκενσταϊν-Χάγκαντερ, πρόεδρος του κέντρου παιδιατρικών γνώσεων της Σκάνια.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ενός μωρού, μια νοσοκόμα από το πλησιέστερο παιδιατρικό κέντρο συναντάται με τους γονείς. Στη συνέχεια συναντά τακτικά το παιδί μέχρι τα 6 του χρόνια.

«Κατά μέσο όρο γίνονται 16 επισκέψεις, από τις οποίες οι 12 τον πρώτο χρόνο, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης», τονίζει η Φάλκενσταϊν-Χάγκαντερ.

Στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων προτείνεται και το εμβόλιο, που είναι δωρεάν.

«Αυτό γίνεται με φυσικό τρόπο, ενώ σε άλλες χώρες η σχετική κίνηση γίνεται από τους γονείς», εξηγεί η σουηδή ειδικός.

Οι αντίπαλοι των εμβολιασμών αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, αλλά ο αριθμός των επιφυλακτικών αυξάνεται.

«Δεν τους πιέζουμε», λέει η Φάλκενσταϊν-Χάγκαντερ.

«Συζητάμε τις ανησυχίες τους και τους προτείνουμε να επιστρέψουν σε έξι μήνες. Συνήθως καταλήγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.»

Το επεισόδιο του Pandemrix έχει αφήσει ίχνη.

Από το φθινόπωρο του 2009 ως την άνοιξη του 2010, εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης Η1Ν1 5,3 εκατομμύρια Σουηδοί, το 60% του πληθυσμού.

Μερικούς μήνες αργότερα όμως, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων ναρκοληψίας, μιας διαταραχής του ύπνου, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων.

440 άνθρωποι αποζημιώθηκαν.

Κι αυτό προκάλεσε μια ανησυχία για τις εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Αποτέλεσμα: σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις 19 και 20 Νοεμβρίου, το ένα τέταρτο των Σουηδών αρνείται σε αυτό το στάδιο να εμβολιαστεί για την Covid-19.

Το 90% από αυτούς φοβάται παρενέργειες.

Η υπουργός κοινωνικών υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο: τον Αύγουστο, το ποσοστό ήταν 37%.

Βεβαιώνει όμως σε όλους τους τόνους ότι σε σχέση με τα οφέλη ενός εμβολίου, οι πιθανότητες παρενεργειών είναι πολύ μικρές.

(*) Η Αν-Φρανσουάζ Ιβέρ είναι ανταποκρίτρια της Monde στη Σουηδία

(Πηγή: Le Monde)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Έλληνας τενίστας αφιέρωσε τη μέρα του αγώνα του στον τελικό σε ένα πρόσωπο που για τα Ελληνικά δεδομένα αποτελεί σύμβολο αγάπης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αντ1. Mega. Open. Σκαι. Η Γυναικοκτονία επί εβδομάδες ήταν "έγκλημα" κακώνΑλβανών, Γεωργιανων, Roma, Ουζμπεκιστανων, Καζακστανων, Νιγηριανων,και όχι "ευηποληπτου" Έλληνα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τι άλλαξε εν τω μεταξύ; Το «ξεστοκάρισμα»! Λέει, μέχρι και Αρης ο κομουνιστοφάγος! σε ένα τόσο πολυ είναι ματαιοπονία
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στο να ενισχύει την υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σήμερα κλείνει ένας κύκλος της ζωής σας. Το αύριο θα είναι διαφορετικό.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Όλες οι προβλέψεις συμφωνούν ότι αν δεν κινηθούμε πλέον πολύ γρήγορα στα θέματα του κλίματος, η κλιματική κατάρρευση θα συμπαρασύρε την ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x