A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές- Τεράστια η καταστροφή του βουνού

“Γροθιά στο στομάχι” ήταν η εικόνα που αντίκρυσαν σήμερα  εκατοντάδες κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και αλληλέγγυοι απ`όλη την Βόρειο Ελλάδα που ανέβηκαν  για ακόμη μία φορά στο βουνό Κάκαβος για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη καταστροφή του τόπου τους από τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

Το τοπίο στο βουνό και ειδικότερα η περιοχή στις Σκουριές όπου η εταιρεία επιχειρεί να θεμελίωσει ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν θυμίζει σε τίποτα  το πανέμορφο δάσος που βρισκόταν στην θέση της τωρινής αποψιλωμένης έκτασης 25.000 τμ2.Σιδεριές, γερανοί, προκάτ κατασκευές και θεμέλια που φτάνουν τα 17 μέτρα ύψους έχουν ήδη τοποθετηθεί από την εταιρεία με τις εργασίες το προηγούμενο διάστημα να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός  πραγματοποιούσε τις εργασίες αυτές χωρίς να διαθέτει άδεια δόμησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εθελοτυφλούν απέναντι στις καταγγελίες των κατοίκων δηλώνοντας τις περισσότερες φορές αναρμόδιες. Η επιτάχυνση των εργασιών είναι προφανές ότι έχει ως στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τους κατοίκους τόσο ενόψει της αλλαγής της δημοτικής αρχής όσο και του ενδεχομένου αλλαγής της κυβέρνησης. Άμεση επιδιώξη της εταιρείας είναι να δημιουργήσει de facto καταστάσεις που θα θεωρηθούν μη αναστρέψιμες.Η διαπίστωση αυτή ήταν που οδήγησε την Παρασκευή τους κατοίκους να ανέβουν στο βουνό και μετά από συνεχείς καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να πετύχουν μια μικρή νίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Γιαννάκης έδωσε εντολή αναστολής των εργασιών μέχρι την ημέρα που η Επιθέωρηση Μεταλλείων θα κάνει αυτοψία στο σημείο για να διαπιστώσει αν οι εργασίες είναι νόμιμες ή παράνομες.

Σήμερα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την τοποθεσία Χονδρό Δένδρο και ύστερα με πορεία υπο βροχή έφτασαν στο περιφραγμένο από κιγκλιδώματα εργοτάξιο το οποίο φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. «Ανάπτυξη σημαίνει ο μπάτσος στη βροχή, τα δέντρα πεθαμένα κ οι εργάτες μες τη γη» φώναζαν ειρωνικά οι διαδηλωτές στις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τον χώρο ενώ το σύνθημα «Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» εξέφραζε κάθε φορά που ακουγόταν την βεβαιότητα ότι ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσει η καταστροφή του τόπου τους.Με τα πανό, τις σημαίες και τις φωνές τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μαζί με τους αλληλέγγυους παρέμειναν επί αρκετή ώρα στην περιοχή προκειμένου να δουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα κομμένα ξύλα που κάλυπταν αποστάσεις χιλιομέτρων, τα εναπομείναντα δένδρα που επιβιώνουν «εγκλωβισμένα» -άγνωστο μέχρι πότε- ανάμεσα σε αποψιλωμένες εκτάσεις και μεγάλους δρόμους στρωμένους με στείρα και χαλίκι, τα κάγκελα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ένα μέρος που κάποτε έσφυζε από βλάστηση σίγουρα δεν είναι “ανάπτυξη”, όπως χαρακτήρισε το τοπίο τις προηγούμενες μέρες η υπεύθυνος της εταιρείας απευθυνόμενη προς τους κατοίκους με περισσή κυνικότητα. Αυτό που είδαμε σήμερα με τα μάτια μας είναι μια στιγμή από το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν καθημερινά με κάθε κόστος. Όμως, όπως συχνά υπενθυμίζουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής σε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα”με τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας κανείς δεν μπορεί να παίζει, ο αγώνας αυτός θα νικήσει».

Πηγή: soshalkidiki.wordpress.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ανακοίνωση του SOS Τροχαία Εγκλήματα σε σχέση με τη μεθόδευση του Δήμου Αθηναίων για την "νομιμοποίηση" της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Καλλιστώ συνυπογράφει το κοινό κείμενο περιβαλλοντικών οργανώσεων και οικολογικών κινημάτων από Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο και άλλες χώρες, με το οποίο ζητάμε να μην γίνει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων
ΕΛΛΑΔΑ
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 στη Χίο είχαμε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα με θύμα οδηγό ηλεκτρικού πατινιού.
ΕΛΛΑΔΑ
Οι μαθητές ζητούν λεφτά για την Παιδεία, μικρότερα τμήματα, περισσότερους καθηγητές και καλύτερες συνθήκες υγιεινής- μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του ιού. Στο πλευρό των μαθητών είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ)
ΕΛΛΑΔΑ
Με κεντρικό σύνθημα « ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» ολοκληρώθηκε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση για τα επτά χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμος της Αθήνας και οι πάσης φύσεως συνεργάτες του δεν έχουν ακούσει τίποτα για την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση;
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x