A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σχέδιο Χρυσοχοϊδη για να γίνει και εδώ της ...Γαλλίας: Εκτός διαδηλώσεων οι δημοσιογράφοι... "για την ασφάλειά τους"

Πρόσφατα η Γαλλία συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις και με αφορμή την απαγόρευση από την κυβέρνηση Μακρόν της οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις.

Το σχέδιο Χρυσοχοϊδη προσφέρεται για να γίνει και εδώ της ...Γαλλίας: Εκτός διαδηλώσεων οι δημοσιογράφοι... "για την ασφάλειά τους"

Την... «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για την «ασφάλειά» τους σε περίπτωση επεισοδίων και για την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων» περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δημοσιογράφοι θα «οριοθετούνται» σε χώρο επιλογής της αστυνομίας και μέσω ενός αξιωματικού, που θα έχει τον ρόλο «συνδέσμου», θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέχρι να λήξει η διαδήλωση.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει: «Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τη «διαχείριση συναθροίσεων», ανακοίνωσε επίσης και προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που κατά τη αστυνομία συμμετέχουν «ταραξίες».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αστυνομία θα ορίζεται ένας «μεσολαβητής» με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ενώ θα γίνεται χρήση και μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών.

Όταν λοιπόν η αστυνομία κρίνει πως «έχουν παρεισφρήσει άτομα με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων» τότε θα ενημερώνει για την «προληπτική διάλυση» της συγκέντρωσης και θα καθορίζονται οι οδοί αποχώρησης των διαδηλωτών.

Επίσης θα γίνεται και χρήση drones, τα οποία θα πετούν πάνω από τις συγκεντρώσεις, προκείμενου, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα ενισχυθεί η χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες).

Εισάγεται επίσης μεθοδολογία εκτίμησης της επικινδυνότητας μιας διαδήλωσης, βάσει δύο δεικτών, τους κινδύνους από τη συνάθροιση και την τρωτότητά της.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την «περιφρούρησή» της από τους διοργανωτές και η αστυνομία θα παρεμβαίνει για τη διάλυση της συγκέντρωσης αν κρίνει πως «δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο διοργανωτής θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για διαδήλωση μέσω του taxinet.

Η αστυνομία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή όχι, ενώ οργανωτής υποχρεούται να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, έχοντας γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ώστε να είναι υπεύθυνος για όσα συμβούν σε αυτήν, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Το "Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων» όπως παρουσιάστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη"

 

ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ κατά Χρυσοχοϊδη για την "οριοθέτηση" των δημοσιογράφων

Η Ενωση Συντακτών αλλά και η Ενωση Φωτορεπόρτερ αντιδρούν σε όσα προβλέπει για τους δημοσιογράφους το σχέδιο για τις συναθροίσεις.


Οπως αναμενόταν, η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε σε όσα προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης των υπαίθριων συναθροίσεων που παρουσίασε την Πέμπτη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καθως για τους δημοσιογράφους προβλέπεται περιορισμός σ συγκεκριμένο χώρο!


Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του σχεδίου είναι το εξής: "H αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ' όλη τη διάρκεια της συνάθροισης έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και τη αμοιβαία κατανόηση".

Η επιστολή της Ενωσης Συντακτών και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ έχει ως εξής

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

 

Σε απάντηση ανακοινώσεων επαγγελματικών σωματείων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, το υπουργείο αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι προαιρετικά και μέτρα προστασίας και μόνο, και «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Ολόκληρη η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική»

 

 

                   
                   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Με νεότερη ενημέρωσή της η ΕΛΑΣ γνωστοποιεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία
ΕΛΛΑΔΑ
Tα ρέστα από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό ζητά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού σύμφωνα με το νόμο 4663/2020
ΕΛΛΑΔΑ
Παράταση της σημερινής αργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα και αύριο Τετάρτη
ΕΛΛΑΔΑ
Απίστευτα είναι τα σκηνικά που εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στο «Ελ. Βενιζέλος»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x