A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Στον παγωμένο Βορρά ούτε οι Ναζί μπόρεσαν να υποτάξουν τους ιθαγενείς Σάμι, και το κατορθώνουν τώρα οι έμποροι της "κλιματικής λύσης”

 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Oι ιθαγενείς Σάμι της Νορβηγίας μηνύουν την αιολική βιομηχανία

 
Τίποτα δεν αλλάζει, ενώ η κοινότητα είναι εγκλωβισμένη μέσα στη δίνη του ιού, οι κυβερνήσεις μεταλλάσσουν τον πλανήτη σε ένα νέο ενεργειακό εξουσιαστικό πεδίο της τέταρτης και πέμπτης μαζί βιομηχανικής και τεχνολογικής "επανάστασης", ανανεώνοντας έτσι τα συμβόλαια τους με τον διάβολο και την παράνοια.
 
Ο Κατεψυγμένος βοράς των αρκτικών τοπίων είναι η νέα πατρίδα της κερδοφορίας τους.
 
Και στη Ρωσία "πέρασε στα ψιλά" η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στο Μουρμάνσκ από την σκοτεινή διακυβέρνηση του Πούτιν παρ οτι αρχικά πολέμιος των ανεμογεννητριών, ενώ στο Ισραήλ δέκα διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα υψίπεδα του Γκολάν ανάμεσα σε κατοίκους αγρότες και αστυνομία, όπου το Ισραήλ κατασκευάζει το "ενεργειακό του μέλλον". 
 
Στον παγωμένο Βορρά ούτε οι Ναζί μπόρεσαν να υποτάξουν τους ιθαγενείς Σάμι, και το κατορθώνουν τώρα οι έμποροι της "κλιματικής λύσης".
 
Και αν δεν τους πείραξαν οι φασίστες ειναι γιατι τους χρειαζόντουσαν σαν οδηγους κατα την διάρκεια του επεκτατικού παραλήρηματός τους στα παγωμένα τοπία της Βόρειας Ευρώπης.
 
Ενας αρχαίος ειρηνικός λαός με σπουδαία μουσική και καλλιτεχνική ιστορία στενά συνδεδεμένος με την φύση μεσω των παραδοσεών τους οι ιθαγενείς Σάμι είναι γνώστες της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από πολλούς άλλους γιατί είναι παθόντες.
 
Παρότι ζουν από τους ταράνδους, είναι δεμένοι συναισθηματικά μαζί τους, και όπως δηλώνουν θα προτιμούσαν να' ναι χορτοφάγοι αλλά "δεν φυτρώνει τίποτα εδώ".
 
Ο "πολιτισμός" πάντοτε τους θεωρούσε παιδιά ενός "βρωμιάρη και κατώτερου θεού" και ποτέ δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στην αστική νορβηγική κοινωνία, αυτός ο ρατσισμός εναντίον τους που ξεκινά απο τήν δεκαετία του '30 αποτυπώνεται δραματικά στην ταινία "SAMI BLOOD" που προβλήθηκε το 2016 στο International Film Festival της Βενετίας.
 
Βέβαια απο τοτε μεχρι σήμερα κατι έχει αλλάξει,αν και ο λαός τους συνεχίζει να αντιμετωπίζεται απο την εξουσία σαν διακοσμητικο στοιχειο και φολκλόρ ενα δηλ συμπληρωματικο στοιχειο στο κενο κουλτουρας αυτων των χωρών.
 
Τώρα στα εδάφη τους σχεδιάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Βόρειας Ευρώπης, μέχρι εκεί εφτασαν οι λεπιδοφόρες σβούρες της "ενεργειακής" επιδημίας, τα φορτηγά και οι μπουλντόζες τους.
 
Με την υπογραφή της "Κομισιόν Κομαντατούρ"..
 
Δεν τους έφτανε η αποψίλωση των δασών τους για ξυλεία, τώρα τους παλουκώνουν και τουρμπίνες.
 
Ετσι μαζί με τους Σουηδούς αδελφούς τους Σάμι εξεγείρονται.
 
Ηδη την χρονιά που πέρασε πολυπληθείς ομάδες και των δύο χωρών μπλοκάρουν τα έργα με κάθε μέσο, βάζοντας κάθε είδους οδοφράγματα στα περάσματα των φορτηγών.
 
Οι υπουργοί ενέργειας δέχονται επικρίσεις και διαμαρτυρίες και από κινήματα πολιτών που δεν θέλουν άλλη καταστροφή του τοπίου απο τις τεράστιες ανεμοτουρμπίνες, ενώ πρόσφατα οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε λεκτικές επιθέσεις με πρωτοφανείς για την Νορβηγία ύβρεις εναντίον των κυβερνητικών αξιωματούχων. 
 

Οι Σάμι αντεπιτίθενται, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν στην πατρίδα τους την κατάληψη από τη αιολική βιομηχανία.

Αντί να δέχονται τα συνηθισμένα ψέματα και τις κούφιες υποσχέσεις από την πολεμική αρμάδα της αιολικής ενέργειας,πηγαίνουν στο εθνικό Δικαστήριο,σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το προγονικό τοπο τους από το να γίνει μια βιομηχανική χέρσα ζώνη και η βοσκή των ταράνδων τους μια μακρινηή ανάμνηση του παρελθόντος.

 
Σύμφωνα με τον Guardian σε ένα άρθρο της Weronika Strzyżyńska: "Οι Σάμι προχωρούν σε μήνυση εναντίον του αιολικού πάρκου της Νορβηγίας"

"Οι ιθαγενείς ασκούν νομική αγωγή κατά ενός προτεινόμενου έργου αιολικής ενέργειας που θα ειναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νορβηγίας και της Ευρώπης.

Οι Sámi από την κομητεία Nordland κατηγορούν τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας Øyfjellet για παραβίαση συμφωνιών αδειοδότησης που έλεγαν ότι η κατασκευή δεν θα παρεμποδίζει τις διαδρομές μετανάστευσης ταράνδων.

Δεν είναι η πρώτη τέτοια αγωγή στη Νορβηγία.Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κοινότητες του Σάμι έχουν ξεκινήσει νομικές αγωγές εναντίον των μεγαλύτερων χερσαίων αιολικών πάρκων της χώρας και έχουν διαμαρτυρηθει στον ΟΗΕ,υποστηρίζοντας ότι οι ανεμογεννήτριες παραβιάζουν τα εδαφικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα.

«Οι άνθρωποι του Σάμι δεν είναι αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο στην αλλαγή του κλίματος,αλλά φαίνεται να είμαστε αυτοί που πρέπει να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος»,δήλωσε ο Gunn-Britt Retter,επικεφαλής της Αρκτικής και περιβαλλοντικής ομαδας στο Sámi Council μια μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί τους Σάμι.

«Αυτό δεν είναι η κλιματική δικαιοσύνη,αυτή ειναι μια κλιματική αδικία».
 
Ο αριθμός των ανεμογεννητριών στη Νορβηγία έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
 
Πολλά από τα χερσαία έργα κατασκευάστηκαν στα βόρεια μέρη της χώρας που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων Σάμι.

Οι Sámi αναγνωρίζονται ως αυτόχθονες ομάδες από τη Fennoscandia.
 
Η προγονική τους γη,γνωστή ως Sápmi, εκτείνεται σε μέρη της Νορβηγίας,της Σουηδίας,της Φινλανδίας και της Ρωσίας.Ιστορικά,οι περισσότεροι άνθρωποι Σάμι βγάζουν τα προς το ζην από το ψάρεμα και τον τάρανδο.
 
Αν και μόνο περίπου το 10% των Σάμι στη Νορβηγία εξακολουθούν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία πλήρους απασχόλησης,η πρακτική παραμένει σημαντική για τον πολιτισμό τους και προστατεύεται σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία.Πολλοί Σάμι βλέπουν τα αιολικά πάρκα ως απειλή για τις αρχαίες πολιτιστικές πρακτικές τους,καθώς οι στρόβιλοι ύψους έως 200 μέτρων μπορούν να εκτείνονται για χιλιόμετρα και συχνά είναι χτισμένοι σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ταράνδων.

«Οι μελέτες και οι αυτόχθονες γνώσεις δείχνουν ότι οι τάρανδοι δεν πλησιάζουν τις ανεμογεννήτριες»,δήλωσε ο Áslak Holmberg,αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Sámi.«Αυτές οι περιοχές χάνονται από τους βοσκούς».

Τα αιολικά πάρκα απαιτούν επίσης την κατασκευή δρόμων και άλλων υποδομών,συχνά σε περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν διαταραχθεί από ανθρώπους. «Ολα αυτά τα κομμάτια τρώνε τη γη που οι άνθρωποι στην ευρύτερη κοινωνία θα αποκαλούσαν « έρημο »,αλλά αυτό είναι το θεμέλιο του πολιτισμού μας»,δήλωσε ο ακτιβιστής των Σάμι Retter.

Ο Pål Gude Gudesen,ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την περιοχή βοσκής,δήλωσε ότι το προτεινόμενο αιολικο πάρκο Øyfjellet παραβιάζει στην πράξη βοσκής ταράνδων,διαταράσσοντας τις οδούς μετανάστευσης.

"Εάν οι διαδρομές δεν είναι διαθέσιμες η δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν,οι βοσκοί δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τον τάρανδο από η προς τον χειμερινό βοσκότοπο", δήλωσε ο Γκούντεσεν.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αγέλης,πράγμα που σημαίνει ότι ένας η περισσότεροι παραδοσιακοί βοσκοί ταράνδων δεν θα έχουν πλέον επαρκή οικονομική βάση για την επιχείρησή τους.»

Τον Σεπτέμβριο,το δικαστήριο αποφάσισε εναντίον των ταράνδων και επιβεβαίωσε την αρχική άδεια του αιολικού πάρκου.Οι Σάμι έφεραν την υπόθεση στο εφετείο και ο Γκούντεσεν δήλωσε ότι αναμένεται να ακούσει απόφαση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.Ωστόσο,δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

«Από την άποψη του πελάτη μας,φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κανει τα πάντα για να προστατεύσει την κατασκευή ενός εργοστασίου αιολικής ενέργειας που έχει παραχωρηθεί και αυτό αναιρεί τα δικαιώματα των αυτόχθονων ανθρώπων».Ο Χόλμπεργκ κρατα επισης μικρο καλάθι : «Αν συγκρίνεις τους πόρους του κράτους με εκείνους μιας κοινότητας βοσκής ταράνδων,μάχονται ενάντια σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό τους».
«Θα ήθελα όμως να σκεφτώ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελπίδες για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων από τα εθνικά δικαστήρια».

Προηγουμένως,ο Tony Christian Tiller,υφυπουργός στο Υπουργείο Ενέργειας της Νορβηγίας,έχει εκφράσει την ελπίδα του ότι οι τάρανδοι και οι ανεμογεννήτριες θα μπορούν να συνυπάρχουν.Μιλώντας για την υπόθεση της Øyfjellet, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μερών.

Ωστόσο, πολλοί Σάμι κτηνοτρόφοι συχνά έμειναν δυσαρεστημένοι μετά από διαβουλεύσεις με εταιρείες που ζητούσαν άδεια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στη γη τους. «Δεν τους δίνεται η ευκαιρία να πουν όχι».

«Αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στα λιγότερο χειρότερα απο τα χειρότερα».

Ο Retter λέει ότι αυτό καθιστά τους βοσκούς απρόθυμους ακόμη και να συναντήσουν εταιρείες ενέργειας,καθώς ανησυχούν ότι οι συναντήσεις μαζί τους θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον τους.

«Αν επιλέξετε να κάνετε διάλογο,θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και να πουν,« Ω, καλά έχουμε μιλήσει με τους βοσκούς ταράνδων ».Και αν δεν το κάνετε,τότε θα πούν "δεν έχετε λόγο ουτε επιχειρήματα". 
 
Αρα είναι μια απελπιστική κατάσταση».

Ενας εκπρόσωπος της Eolus,της εταιρείας ενέργειας πίσω από το προγραμματισμένο αιολικό πάρκο,δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δυνατή η συνύπαρξη μεταξύ της περιοχής ταράνδων και του αιολικού πάρκου… Εχουμε υπογράψει πάνω από 100 εθελοντικές συμφωνίες με διάφορους ενδιαφερόμενους σε σχέση με το αιολικό πάρκο και θα θέλω επίσης να βρω μια συνολική συμφωνία με την περιοχή των ταράνδων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τις συμφωνίες άδειας: «Τους στείλαμε ένα σχέδιο για έλεγχο και τη δυνατότητα να προτείνουμε αλλαγές πριν από την υποβολή του στις αρχές για έγκριση. Δυστυχώς, δεν έδωσαν καμία γνώμη.Είμαστε πρόθυμοι να βρούμε λύσεις που διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση του κοπαδιού και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της πορείας κατά τη διάρκεια των ετών που χρησιμοποιείται η χειμερινή βοσκή ζώνη 5. Χρησιμοποιήσαμε έναν αρχιτέκτονα τοπίου κατά τον σχεδιασμό της υποδομής του αιολικού πάρκου για να βρούμε τρόπους να επηρεάσουμε τη φύση και το τοπίο όσο το δυνατόν λιγότερο. "

Ο Retter μεγάλωσε στην κοινότητα Σάμι της Unjárga-Nesseby στα βόρεια της Νορβηγίας.
 
Λέει ότι η κίνηση της Νορβηγίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Σάμι,επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Αρκτικής όπου ζουν οι περισσότεροι Σάμι έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την παγκόσμια θέρμανση και τώρα θεωρείται πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με αιολικά πάρκαυδροηλεκτρικά εργοστάσια, και ορυχεία! 

Αλλά με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν το Σεπτέμβριο και την αυξανόμενη αντίδραση του κοινού ενάντια στα αιολικα πάρκα στη Νορβηγία,ο Ρέττερ διατηρεί κάποια ελπίδα ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να παρέμβουν.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι,πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη», είπε.
«Είναι απελπιστικό για τον πολιτισμό μας αν δεν είμαστε αισιόδοξοι».
 
Πόσο αληθινός και όμορφος ειναι ο παγωμενος κοσμος των Σαμι και των ταρανδων και ποσο ψευτικος και ασχημος θα ειναι στο τελος μ αυτά τα παλιοσίδερα να συμβολίζουν ψυχρά τον οριζοντα ενος κενου και εξαπατημενου πολιτισμού.Ενας ακομα εκπληκτικό μέρος του πλανήτη γινεται θυσία για μια ενεργειακή ματαιότητα και κερδοφορία που διακατέχει τον κοσμο των κυβερνοτεράτων.
Και ποσο κοινός παγκοσμίως ειναι ο αγώνας ενάντια σ αυτη την τεχνολογική φρίκη που ισοπεδώνει το φως και τον άνεμο της ζωής στον πλανήτη και ποσες ομοιοτητες εχει με οτι συμβαινει στην χωρα μας..
 
Μarie Boine (I Come From The Other Side)
Your nourishing writings Silent commands Eternal traveling back and forth My ice-departures Your hard prohibitions Oh these unmarked paths If you said my name Your nourishing writings Silent commands Eternal traveling back and forth My ice-departures Your cloudy worlds Oh these unmarked paths If you said my name
In the shivering shadow Witnessing the sky of lightning I confess my love Under your blanket of stars I set off with the wind Here the prince of my heart If you said my name
[sami]  
 
 
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει άμεσα τις νέες άδειες αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x