A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γ. Γεραπετρίτης: Αυτό είναι το ν/σ για την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που πλήττονται - Κατατίθεται στην βουλή

Την κρατική ενίσχυση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία θα προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδος, εξήγγειλε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΑ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπ. Οικονομικών έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες για το μέτρο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και το οποίο αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων.

Πιο συγκεκριμένα:

Θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού.


Μετά από πρόσφατη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου, προστέθηκε η πρόβλεψη για «Ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» (σημείο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου).


Πρόκειται για τη δυνατότητα συνεισφοράς των κρατών στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας.


Συνεπώς, τα κράτη-μέλη δύνανται να χορηγούν ενισχύσεις σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, πραγματοποιηθείσες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.


Γενικά, τα προβλεπόμενα – από το Προσωρινό Πλαίσιο – χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι τα κάτωθι:

-    Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.


-    Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.


-    Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

 

Ο υπουργός Επικρατείας

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που επλήγησαν το 2020, με περίπου 24 δισ. ευρώ» και προσέθεσε πως πρόκειται «για τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ και ήδη έχουμε προϋπολογίσει για το 2021 ακόμη 7,5 δισ. ευρώ. Κάθε μήνας κλειστής οικονομίας δημιουργεί βάρος τριών δισεκατομμυρίων. Όμως, πλέον η χώρα μας έχει μεγάλη αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτω και από το 0,8% στην τελευταία έξοδο στις αγορές», ανέφερε και προσέθεσε:

«Βέβαια, οι πόροι είναι πεπερασμένοι και οφείλουμε να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ, εφόσον έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε όλους τους κλάδους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να επανεκκινήσει η Οικονομία. Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για το πρόγραμμα του τουρισμού για το 2021. Προσδοκούμε ότι την άνοιξη θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους φιλοξενούμενούς μας για να ενισχυθεί το ΑΕΠ. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί ποτέ να υπολογισθεί εκ των προτέρων».

Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως η κυβέρνηση έχει εισάγει στην Οικονομία «ένα ευρύ πλέγμα που καινοτόμα εργαλεία που έχουν δουλέψει».

«Το 2020, παρά τις αντιξοότητες, είχαμε θετικό ισοζύγιο στην εργασία. Το κράτος επιχορήγησε την εργασία για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, με κρατική εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ώστε όλοι, όσοι πλήττονται, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές. Έχουμε ήδη πέντε κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και στους δυο τελευταίους κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Είχαμε μια πλήρη απαλλαγή, με κρατική εντολή, από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος και μερική απαλλαγή για τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε διευκολύνσεις για την πληρωμή των επιταγών» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική για το εάν η υγειονομική κρίση επηρέασε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε μεγάλη ζέση να προχωρήσει σε ριζικό μετασχηματισμό του κράτους.

«Θέλαμε ν' αλλάξουμε το υπόδειγμα, να φέρουμε έναν φρέσκο αέρα, μεταρρυθμίσεις για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε, λόγω των συνθηκών, τη μεγάλη μας ενέργεια να την επενδύσουμε στη διαχείριση μιας κρίσης που ήταν ένα μείγμα πολλαπλών κρίσεων. Στην αρχή ήταν εθνική, στη συνέχεια έγινε υγειονομική. Παρά ταύτα, αισθάνομαι μια σχετική ικανοποίηση διότι δεν έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε καταφέρει πράγματα. Διαχειριστήκαμε την κρίση, κατά το δυνατόν ικανοποιητικά και όταν ξεπεράσουμε αυτόν τον τεράστιο σκόπελο θα βάλουμε μπροστά και σημαντικά άλλα πράγματα που έχουμε δρομολογήσει», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επισήμανε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Το κράτος έχει αλλάξει πολύ, έχει επέλθει ριζική αποκομματικοποίηση του κράτους. Έχουν περιέλθει αρμοδιότητες στη διοίκηση. Έχει υπάρξει ισχυρός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».

«Έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας Υγείας και εξελίσσονται και στο χώρο της δημόσιας Παιδείας. Ο ιός επιτάχυνε τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει σε βάθος τετραετίας. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προγραμματίζαμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο πλέγμα ψηφιακών υπηρεσιών. Αναγκασθήκαμε εκ των συνθηκών, προκειμένου να περιορισθεί ο συγχρωτισμός και οι μετακινήσεις, να περάσουμε σε εμπροσθοβαρείς δράσεις. Είχαμε 500 περίπου ψηφιακές υπηρεσίες στην κεντρική πύλη της κυβέρνησης (gov.gr) και πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 1.000 υπηρεσίες. Όλες οι υπηρεσίες, σχεδόν, γίνονται εξ αποστάσεως» σημείωσε, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για το χώρο της Υγείας, τόνισε πως «έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις το 2020 και υπερδιπλασιάσθηκαν οι ΜΕΘ, οι οποίες σημειώνω ότι ήταν η χρόνια παθολογία του ΕΣΥ». «Παραλάβαμε 575 ΜΕΘ, ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 1.300, εντός Φεβρουαρίου παραδίδονται ακόμη 50 ΜΕΘ. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη στο ελληνικό Δημόσιο. Έχουν γίνει ήδη 500 προσλήψεις για τους εμβολιασμούς και οι συνολικές προσλήψεις θα είναι χίλιες», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τους πίνακες του ευρωπαϊκού οργανισμού δημόσιας υγείας και πρόληψης των μεταδοτικών ασθενειών, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Ιδιαιτέρως, τον τελευταίο μήνα είμαστε στην καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, είπε ότι «λειτούργησε άριστα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

«Είχαμε ημερησίως 100.000 ηλεκτρονικές τάξεις. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονικών τάξεων στην Ευρώπη, κατ' αναλογία πληθυσμού. Αυτή η ψηφιακή γνώση θα παραμείνει ως κεκτημένο στα παιδιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού εκτιμάται πως ανέρχονται σήμερα οι Έλληνες που ασχολούνται με την αγοραπωλησία (trading) κρυπτονομισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με θέμα το βασικό εισόδημα, την αναγκαιότητά του και τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολιγοήμερη παράταση εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα στα 13 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, τα οποία πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες σε ξένους τουρίστες, βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαντάσου τι θα άλλαζε στη ζωή σου με ένα βασικό εισόδημα και δώσε την απάντησή σου με ένα βίντεο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x