A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες και γιατί έρχονται στην Αθήνα!

 

Οι ψηφιακοί νομάδες της Αθήνας γίνονται οι πρωταγωνιστές της νέας καμπάνιας του «This is Athens» και χαρίζουν την μοναδική ματιά τους από την πόλη σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που, λόγω πανδημίας, εργάζονται από απόσταση, επέλεξαν να ζήσουν στην Αθήνα, για όσο διάστημα οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες το επιτρέπουν, και καταθέτουν την μαρτυρία τους στο διεθνές κοινό.

 

Ο Burak Cakmak, διευθυντής της διεθνούς φήμης σχολής σχεδίου «Parsons» στην Νέα Υόρκη και επιχειρηματίας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έψαχνε «έναν προορισμό για να δραπετεύσει από τα πάντα» και νιώθει ότι «ανακάλυψε το κρυφό διαμάντι της Μεσογείου», όπου επαγγελματίες σαν τον ίδιο «μπορούν να έχουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε μια προσιτή τιμή, χωρίς να στερούνται τις ανέσεις και τα δικαιώματα που προσφέρει» η Ευρώπη. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης και παρόλο που, όπως ο ίδιος λέει, αγαπά «την ενέργεια και των δυο πόλεων» η Αθήνα του προσέφερε, εκτός από το «καλό κλίμα, το καλό φαγητό και την φιλοξενία των ανθρώπων», επιπλέον, «τον καλύτερο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, νέου πληθυσμού, ευχάριστων δραστηριοτήτων, καλών τιμών και εύκολης πρόσβασης για τα περισσότερα μέρη στην υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα μακρύτερα».

 

Ο Burak είναι ένα από τα πρόσωπα της εκστρατείας που έχει σαν στόχο, όσο η πανδημία δεν επιτρέπει τα ανέμελα ταξίδια και τον τουρισμό, να διατηρήσει την εικόνα και την ελκυστικότητα της Αθήνας ζωντανή. Η καμπάνια ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου και ήδη έχει προβληθεί σε περισσότερα από 6,3 εκατ. χρήστες στην Γερμανία, την Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Ο φορέας υλοποίησης, το «This is Athens» είναι ο κύριος πυλώνας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και αποτελεί τον επίσημο οδηγό επισκεπτών για την Αθήνα. Στελέχη της ΕΑΤΑ αναφέρουν ότι μέσω των ψηφιακών νομάδων παρουσιάζεται η Αθήνα στους πιθανούς επισκέπτες, ώστε, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πόλη μας να έχει ένα δυνατό προβάδισμα. Μάλιστα, οι ίδιοι οι ψηφιακοί νομάδες διατύπωσαν τον τίτλο της εκστρατείας, «ακόμα και το λοκντάουν είναι πιο ωραίο στην Αθήνα». «Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να κάνουν την Αθήνα τη βάση τους» λέει ο Burak καταθέτοντας την εμπειρία από την πόλη μας.

 

Η Safiya Mary Rose είναι κειμενογράφος από το Λονδίνο και ήρθε στην Αθήνα με τον σύντροφο της στα τέλη Οκτωβρίου. «Παρόλο που είχαμε επισκεφτεί πολλούς προορισμούς στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν είχαμε ποτέ πραγματικά βρει "το μέρος μας"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Safiya. «Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι ένα ιδανικό μείγμα αρχαίου και μοντέρνου: έχει όλα όσα περιμένεις να βρεις σε μια πρωτεύουσα, συν πολλή τέχνη, ιστορία και κουλτούρα. Είναι ένα διεθνές μέρος, με επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση, με μια αίσθηση φιλοξενίας» τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι είναι μια καλή βάση για όποιον θέλει να εξερευνήσει τα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάμεσα στις αγαπημένες της εμπειρίες έως τώρα είναι «η κολύμβηση στο "ζωντανό" νερό και το γεγονός ότι ήταν αρκετά ζεστά ώστε να κολυμπάω στη θάλασσα ακόμα και τον Ιανουάριο είναι μια τεράστια απόλαυση!». Επιπλέον, απολαμβάνει, όπως η ίδια λέει, την εξερεύνηση των γεύσεων, είτε μέσω εστιατορίων, είτε μέσω τοπικών προϊόντων: «τα φρούτα και τα λαχανικά εδώ είναι νόστιμα και είναι διασκεδαστικό να ανακαλύπτω ελληνικές συνταγές και να τις δοκιμάζω στο σπίτι».

 

Περιζήτητοι από πόλεις σε όλο τον κόσμο!

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι περιζήτητοι από πόλεις σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω του προφανούς οικονομικού οφέλους, αλλά και λόγω του σημαντικού τους ρόλου στη διάδοση της γνώσης και της τεχνολογίας, αφού συνήθως πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης σε ανταγωνιστικά πεδία.

Στο μήνυμά του για την εκστρατεία, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογραμμίζει ότι «κάπως έτσι η Αθήνα ανοίγει ένα παράθυρο στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Παίρνει το μερίδιό της σε μία μορφή τουρισμού που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Από τη μία πλευρά οι δυνατότητες της τεχνολογίας, από την άλλη το περιβάλλον που προσφέρει η πόλη, μάς βάζουν σε μία διαφορετική τροχιά. Όλα όσα περιγράφουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι για την εμπειρία τους στην πρωτεύουσα, δείχνουν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που θα μας ετοιμάσουν για την επόμενη μέρα. Το στοίχημά μας τώρα, είναι να πάρουμε τη σωστή θέση στην εκκίνηση μίας νέας εποχής, που μπορεί να φέρνει πολλές αλλαγές και προβλήματα, αλλά μάς δείχνει και ένα διαφορετικό δρόμο για να αξιοποιούμε καλύτερα τα πλεονεκτήματά μας και να μη μένουμε στάσιμοι ποτέ. Ανασκουμπωνόμαστε και βάζουμε τα δυνατά μας για να γίνουν ακόμη περισσότεροι εκείνοι που θα επιλέξουν την Αθήνα ως σημείο αναφοράς για τη δουλειά τους από απόσταση και ανοιγόμαστε στον κόσμο, όχι μόνο με όσα προσφέρει το παρελθόν και η ιστορία της, αλλά και για τον σύγχρονο τρόπο ζωής στην πόλη».

  

Σοφία Μανδηλαρά, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ
Γράφει το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public
ΕΡΓΑΣΙΑ
Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους
ΕΡΓΑΣΙΑ
Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2021, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα
ΕΡΓΑΣΙΑ
Άρνηση εργασίας, αντί-εργασιακό κίνημα ή αλλιώς «μεγάλη παραίτηση».
ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) είναι σήμερα αποκλειστικά αρμόδιος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών
ΕΡΓΑΣΙΑ
Oι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΠ ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ και τήρηση των συμφωνηθέντων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x