A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τι είναι η σύγχρονη αρχιτεκτονική;

 

Τι είναι η σύγχρονη αρχιτεκτονική;

Η αυγή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ήρθε σε μια εποχή όπου η χειρωνακτική εργασία αντικαταστάθηκε από τη βιομηχανοποίηση. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες εργάστηκαν σκληρά για να ανακαλύψουν νέους τρόπους οικοδόμησης που επικεντρώνονταν περισσότερο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων παρά στην συνολική όψη ενός κτίσματος. Αυτή η μέθοδος αρχιτεκτονικής δεν βασίζεται στο συναίσθημα, όπως για παράδειγμα η αρχιτεκτονική της αναβίωσης. Αντ’ αυτού, είναι καινοτόμα, πειραματική και μίνιμαλ. Πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στην κατασκευή τέτοιων κτισμάτων για το σπίτι τους.

Μια τέτοια απαιτική μέθοδος σχεδιασμού, η οποία συνδυάζει την απλότητα με τη λειτουργία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο επαγγελματία. Αν αναζητάτε έναν αρχιτέκτονα που μπορεί να φέρεις εις πέρα τον σχεδιασμό ενός ιδεατού κτιρίου που βρίσκεται στο μυαλό σας, θα πρέπει να τον αναζητήσετε με μεγάλη προσοχή. Ο αρχιτέκτονας Στέφανος Βασδέκης για παράδειγμα, με μια τεράστια εμπειρία σε κατασκευές έργων και επηρεασμένος από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, θα εξερευνήσει τις δικές σας ανάγκες και θα τις υλοποιήσει με τα στοιχεία της αισθητικής, της τεχνογνωσίας αλλά και της άποψης. Πάμε όμως να ανακαλύψουμε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική:

Τι είναι η σύγχρονη αρχιτεκτονική;

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι ένα στυλ σχεδιασμού κτιρίων που δίνει έμφαση στη λειτουργία, με μια πιο απλοποιημένη μορφή διακόσμησης. Αυτή η αισθητική σχεδιασμού παρουσιάζει μια τεράστια απόκλιση από πιο περίτεχνες και διακοσμημένες δημιουργίες μεθόδων, όπως το αρχιτεκτονικό στυλ της Βασίλισσας Άννας, το Βικτωριανό στυλ ή η αναβίωση του γοτθικού στυλ. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική θα λέγαμε ότι συνήθως περιλαμβάνει ευκρινείς, καθαρές γραμμές κτισμάτων. Μπορούν να εντοπιστούν δημιουργίες μοντέρνας αρχιτεκτονικής σχεδόν σε κάθε άκρη του κόσμου, όπου αυτό μας αποδεικνύει την τεράστια διάδοση αυτής της μεθόδου.

Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Το σύγχρονο κίνημα της αρχιτεκτονικής δεν ήταν βραχύβιο, και περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες που εκτείνονταν για παραπάνω από 60 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένα ακριβές σημείο εκκίνησης. Σε ορισμένους, το στιλ περιλαμβάνει περισσότερο μεταβατική αρχιτεκτονική, όπως το Art Deco και η τάση του Arts and Crafts. Για άλλους, αυτά τα παλαιότερα στιλ χρησίμευσαν ως πηγή έμπνευσης για πιο «καθαρούς» και μοντέρνους αρχιτέκτονες στα μέσα του αιώνα.

Η γέννηση του μοντέρνου σχεδιασμού ήρθε με τη σκέψη ότι η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να ακολουθεί τη λειτουργία του. Αυτή η ιδέα ξεκίνησε με τον αρχιτέκτονα Louis Sullivan που σχεδίασε τα περίφημα κτίρια για την Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο του 1893. Αυτός ο τρόπος σκέψεις έγινε θα λέγαμε, το θεμέλιο για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.

Άλλοι δημοφιλείς πρωτοπόροι της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ήταν οι προσωπικότητες Frank Lloyd Wright, Staatliches Bauhaus, Ludwig Mies van der Rohe και Le Corbusier.

 

Η μοντέρνα σχεδιαστική αισθητική τους ήταν σε πλήρη άνθιση τη δεκαετία του 1930 και έγινε γνωστή ως Διεθνής Μοντερνισμός ή Διεθνές Στυλ. Αυτή η αισθητική του σχεδιασμού ήρθε μετά από μια έκθεση αρχιτεκτονικής του Philip Johnson το 1932.

Σε γενικές γραμμές, τα πιο γνωστά παραδείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τελειώνουν γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά το στυλ σχεδιασμού επηρέασε την κατασκευή των κτιρίων μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Χαρακτηριστικά της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά στυλ μοντέρνας αρχιτεκτονικής, υπάρχουν πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα στυλ αρχιτεκτονικής ως σύγχρονο. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνήθως παρατηρούνται σε δημιουργίες σύγχρονης αρχιτεκτονικής:

Καθαρές, μίνιμαλ γραμμές. Αυτές οι γραμμές στερούνται κάποιας επιπρόσθετης διακόσμησης και παρουσιάζονται γενικά σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, με ήπια χαρακτηριστικά.

Ευρεία προεξοχή στέγασης. Πολλά μοντέρνα σπίτια δίνουν έμφαση σε χαμηλές, οριζόντιες κατασκευές με μεγάλες προεξοχές οροφής.

Τοίχοι από γυαλί και μεγάλα παράθυρα. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική θα βρείτε μια ευρεία χρήση του γυαλιού, η οποία επιτρέπει σε μια σημαντική ποσότητα φυσικού φωτός να εισέλθει στο εσωτερικό ενός κτίσματος.

Ανοιχτές και καλά καθορισμένες κατόψεις. Δεδομένου ότι η μοντέρνα αρχιτεκτονική επικεντρώνεται στη λειτουργία, οι αρχιτέκτονες επεδίωξαν να συμπεριλάβουν μεγάλες, ευρύχωρες κατόψεις με χώρους τραπεζαρίας και σαλονιών που συνδέονται μεταξύ τους.

Σύγχρονα και παραδοσιακά οικοδομικά υλικά. Μερικά κοινά υλικά στα σύγχρονα σπίτια περιλαμβάνουν χάλυβα, τσιμεντόλιθο, σίδερο αλλά και γυαλί. Πιο συμβατικά δομικά υλικά όπως ξύλο, τούβλο και πέτρα χρησιμοποιούνται με πιο απλές τεχνικές για να αναδείξουν τη φυσική τους ομορφιά.

Η “σχέση” του κτιρίου με το εξωτερικό περιβάλλον. Πολλή σκέψη έχει γίνει για το πώς τα κτίρια θα σχετίζονται με το φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει μέσω της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ασύμμετρα σχέδια. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες έπαιζαν με μεγάλα, απαλά σχήματα και ασύμμετρες συνθέσεις που είχαν συγκεκριμένη λειτουργία και προσέθεταν ελάχιστα στη συνολική διακόσμηση του χώρου.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Έτος 2045. Ο «Χ» είναι 40 ετών, πατέρας δύο παιδιών, με κατασταλαγμένες πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
21 μαθήματα ζωής του μαθητή του Φρόιντ που έλεγε ότι: Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το θέμα θα είναι η παρασκευή αληθινού ψωμιού με προζύμι και αλεύρι φυσικής καλλιέργειας!
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
H Equal Society σε προσκαλεί στον κόσμο του impact management
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
To metaverse που ποθεί και περιγράφει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανήκει τόσο στην επιστημονική φαντασία όσο και σε μία πραγματικότητα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x