A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μισό αιώνα πριν δίκαζαν τον Τζιμάκο στην Καρδίτσα. Σήμερα με τον νέο νόμο θα ήταν υπόλογος για τρομοκρατικές ενέργειες

Γράφει ο Vasilis von Karagian
 
49 χρόνια πριν δικαζόταν ο Τζίμης Πανούσης με διάφορες κατηγορίες στηριγμένες σε Μεταξικές νομοθετικές διατάξεις, κυρίως για τους παρακάτω στίχους.
 
Σήμερα με το νόμο της 'φιλελεύθερης' ΝΔ θα ήταν υπόλογος για τρομοκρατικές ενέργειες
.
Οι εκλογές...
.
Εκλογές, κόμματα
με φρου - φρου κι αρώματα
Διαδηλώσεις, πτώματα
μ' ανοιγμένα στόματα
Ψηφοδέλτια σταύρωνα
κι όλη νύχτα καύλωνα
Στης βουλής τα έδρανα
αχ κι εγώ να έκλανα
Υπουργεία τέρατα,
γαμημένα κέρατα
Φέξε μου και γλίστρησα
ως της γης τα πέρατα
Στα σχολεία γάματα
γράμματα σπουδάματα
Του Θεού τα πράματα
φτύσ' τα τους κατάμουτρα
Πληρωμές, χαρτόσημα,
φόροι γραμματόσημα
Στο γαμήσι πρόστιμα,
μαγκιά, κλανιά κι απόστημα
Μπάτσοι, αύρες, ράμματα,
ξηγημένα πράματα
Τώρα στα γεράματα
μάθε γέρο γράμματα
Δεν μπορώ άλλο Θανάση,
στα εικοσιπέντε έχω γεράσει
Δεν μπορώ άλλο Θανάση,
κάνε στάση
 
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 20 - Δικάζονται την Τετάρτη στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, με τις κατηγορίες της περιύβρισης αρχής, βλασφημίας θείων, εξύβρισης και απλής συνεργείας στις παραπάνω πράξεις, τα μέλη του συγκροτήματος της ποπ μουσικής Μουσικές Ταξιαρχίες, γιατί κατά την διάρκεια συναυλίας το πρωί της Κυριακής στον κινηματογράφο Γαλαξίας της Καρδίτσας εξύβρισαν τα θεία και τις δημόσιες αρχές με ακατανόμαστες φράσεις και τραγούδια.
 
 
 
Στίχοι: Γρηγόρης Ψαριανός Μουσική: Τζίμης Πανούσης
 
 
Πρόκειται για τους Δημήτριο Πανούση, 27 χρονών, φοιτητή νομικής και τραγουδιστή, Ευάγyελο Βέκιο, 24 χρονών, Ιωάννη Δρόλαπα, 24 χρονών, φοιτητή νομικής, Δημήτριο Δασκαλοβανάση, 21 χρονών, Ευάγγελο Σβάρνα, 25 χρονών και Ιουλιέτα Καστραβέλη, 20 χρονών κατοίκους Αθηνών.
 
Η δίκης τους επρόκειτο να γίνει σήμερα (χθες) το μεσημέρι αλλά οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή προκειμένου οι συνήγοροι τους να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.
 
Το δικαστήριο δεν εδέχθη αίτημα προσωρινής αποφυλακίσεως τους και διέταξε τη συνέχιση της κρατήσεως και των έξι.
 
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από ακροατήριο αποτελούμενο σε συντριπτική πλειοψηφία από μαθητές ηλικίας 15-21 χρονών (κόπηκαν συνολικά 580 εισιτήρια των 100 και 150 δραχμών) έδωσαν την προαγγελθείσα συναυλία τους οι Μουσικές Ταξιαρχίες.
 
ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ
 
Η συναυλία εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και επικράτησε πρωτοφανής ενθουσιασμός στο ακροατήριο παρά το γεγονός ότι οι στίχοι των περισσοτέρων τραγουδιών ή ήταν ακαταλαβίστικοι ή περιείχαν υβριστικές και ακατονόμαστες φράσεις.
 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την επέμβαση των αρχών οι οποίες μετά την συναυλία συνέλαβαν όλα τα μέλη του συγκροτήματος τα οποία και απέστειλαν στον εισαγγελέα.
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο παραπέμπεται να δικασθεί ο Δημήτριος Πανούσης για περιύβριση αρχής, βλασφημία θείων και εξύβριση γιατί κατά την διάρκεια της συναυλίας φέρεται ότι τραγούδησε μεταξύ άλλων και στίχους προσβλητικούς για το ήθος των μαθητριών, για τους καθηγητές, το υπουργείου παιδείας, τη βουλή κλπ.
 
Επίσης ο Πανούσης με βλασφημίες εξεδήλωσε δημόσια έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, ενώ προσέβαλε και την τιμή του παρευρισκομένου στην ανωτέρω συναυλία καθηγητού κ. Ευάγγελου Κρομμύδα ο οποίος θα παραστεί και ως μάρτυς κατηγορίας.
 
Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικασθούν για απλή συνεργία στις παραπάνω πράξεις και συγκεκριμένα οτι παρέσχον εκ προθέσεως την συνδρομή των εις τον πρώτον κατηγορούμενον συνοδεύοντες αυτόν καθ' όλη την διάρκεια της συναυλίας δια διαφόρων μουσικών οργάνων.
 
Ο επικεφαλής του συγκροτήματος Δημήτριος Πανούσης δήλωσε ότι το σύνολο τα τραγούδια που ακούσθηκαν στην συναυλία της Κυριακής τα τραγουδά από το 1972 στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορούν σε κασέτα σ' ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς μέχρι σήμερα να υποστεί ποινική δίωξη.
 
Επίσης είπε ότι θεωρεί ότι το σύνολο των τραγουδιών του δεν είναι εξυβριστικό, αλλά απλώς αντικατροπτίζουν την πραγματικότητα με κάποια βέβαια υπερβολή.
 
Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες οι νεαροί μουσικοί είναι γόνοι καλών οικογενειών.
 
Η συναυλία της Κυριακής ήταν η πρώτη από μια σειρά συναυλιών που προγραμμάτιζαν για την επαρχία.
 
 
Μακεδονία, 21 Απρίλη 1981, σελ. 11
 
Ο αείμνηστος Βαγγέλης Βέκιος (τύμπανα, κρουστά) έγραφε το 2006 στην Καθημερινή: «λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, βγήκα από το σπίτι μου κατά τις 10 ή 11 το πρωί για να αγοράσω εφημερίδα και να πάω στο σπίτι των γονιών μου που έμεναν ακριβώς ένα τετράγωνο πιο κάτω.
 
Πηγαίνοντας στο σπίτι, βλέπω απέξω το αστυνομικό αυτοκίνητο και τη μητέρα μου να μιλάει μαζί τους.
 
Κάτι κατάλαβα, γυρνάω πίσω στο σπίτι μου, το γνωστό ασφαλίτικο ήταν απέξω και περίμενε.
 
Επιστροφή στο περίπτερο, ελαφρώς αλαφιασμένος, παίρνω τηλέφωνο τον Τζιμάκο και τον Δρόλαπα, τους λέω τι συμβαίνει, δίνουμε ραντεβού με τον Τζίμη κοντά στον Άδονι στο Χολαργό και μαζί συναντάμε τον Γιάννη Δρ. Μαθαίνουμε ότι ο Γιώργος Πετσίλας έχει συλληφθεί (διευθυντής της EMI) και ο Μάνος Ξυδούς (παραγωγός) έχει εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση, μέχρι να περάσει το αυτόφωρο.
 
Αλλά το αυτόφωρο δεν τελείωνε, γιατί το αδίκημα ήταν «περί τύπου» και άρα διαρκές. Φιλοξενηθήκαμε σε διάφορα σπίτια.
 
Στα μεσοδιαστήματα από σπίτι σε σπίτι μας χαιρετούσαν διάφοροι ακροατές του group και χαζογελούσαν συνωμοτικά.
 
Κάποια μέρα (δεν θυμάμαι πώς) έληξε η δίωξη, κάποτε έληξε και το συγκρότημα.
 
Ωραία πάντως περάσαμε».
 
Η εντολή για κατάσχεση του δίσκου προκαλεί την οργή πολλών καλλιτεχνών.
 
Ο Μάνος Χατζιδάκις καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο Διονύσης Σαββόπουλος σε επιστολή του στα ΝΕΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τις διώξεις, τις συλλήψεις και τις κατασχέσεις και προσφέρεται για μάρτυρας υπεράσπισης σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια.
 
Ευτυχώς μετά ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ κι ο Αντρέας Παπανδρέου κι οι Μεταξικοί και Χουντικοί νόμοι περί λογοκρισίας καταργήθηκαν.
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Καφενείο Γυναικών η Γυνή» γράφει η πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο ημέρες στον Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έναν φόρο τιμής σε πρόσωπα από το περιθώριο που τον βοήθησαν στο παρελθόν θα παρουσιάσει ο Βασίλης Μπισμπίκης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τις online προβολές ταινιών, υποτιτλισμένες στα ελληνικά, συνεχίζει η πρεσβεία του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο κείμενα του στο enallaktikos.gr και "ο υπέροχος «Μίστερ Μπούλντογκ»" | Του Γιώργου Σπύρου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x