A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: Την ημέρα που τα ζώα εξεγέρθηκαν εναντίον των ανθρώπων... Ένα οικολογικό παραμύθι!

 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Aυτή είναι η ιστορία μιας κρίσιμης συνάντησης, ενός ελέφαντα, ενός κολεόπτερου, μιας σαύρας παπάγια και πολλών άλλων ζώων: και αν βρήκαν μια λύση για να σταματήσουν την εξόντωση που υφίστανται;


Ο συγγραφέας αυτής της ιστορίας σας προσκαλεί στο τραπέζι τους.

Για να σας φτιάξει την διάθεση να ξέρετε ότι η νυχτερίδα και ο παγκολίνος καταλήγουν πρόεδροι του ΟΗΕ. 
 
Ο δημιουργός αυτού του σύντομου παραμυθιού ίσως μας προτρέπει να γράψουμε όλοι από ένα παραμύθι και να το στείλουμε σ αυτούς που ακόμα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, σ' αυτούς που απαγορεύουν την τέχνη, τον πολιτισμό και τα τραγούδια και αφήνουν τους καλλιτέχνες να ψωμολυσσάνε επειδή δεν ειναι "μετρήσιμοι" στο ΑΕΠ της χώρας, σ' αυτούς τους ίδιους που επιμένουν στην ματαιότητα των εμβολίων και των lockdown την ώρα που προμοτάρουν την καταστροφή των οικοσυστημάτων και συνεχίζουν να λεηλατούν τον γαλάζιο πλανήτη για τα κέρδη τους μέχρι την επόμενη πανδημία...

Ο Dimitri de Boissieu είναι οικολόγος εκπαιδευτικός, με εκπαίδευση στη φύση και το περιβάλλον. 
 
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Βολιβία, l'illusion écologiste-η αυταπάτη της οικολογίας (éditions écosociété) 2019.

Η Ιστορία του έχει ως εξής :
 
Σε ένα άγνωστο μέρος,χαμένο στα βάθη ενός ασιατικού δάσους,πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση στα τέλη του 2019, η οποία άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου.

Ο ελέφαντας, o βασιλιάς των ζώων,είχε καλέσει ολόκληρη την κοινότητά του και τους μεγαλύτερους συμβούλους του για να συζητήσουν ένα σοβαρό θέμα.Τα ζώα είχαν φτάσει σε εκατοντάδες από τις πέντε ηπείρους,την Αρκτική και τους ωκεανούς,που μεταφέρθηκαν από ευκίνητους γλάρους.

Το επιβλητικό παχύδερμο ξεκινησε την εισαγωγή στην συνάντηση κρίσης:

Αγαπητοί φίλοι,σας κάλεσα ολους μαζί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο δυστυχώς έχουμε συζητήσει πολλές φορές .Oλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασυνεπείς.Οι πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη Βραζιλία,τη Βολιβία και την Αυστραλία έχουν αποδεκατίσει πολλούς από εμάς.
Για μένα,αυτό είναι το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας και με ώθησε να σας φέρω εδώ σήμερα.

Είναι καιρός να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη μαζική εξόντωση της οποίας είμαστε θύματα και τη θέρμανση της Γης μας,η οποία,όπως γνωρίζετε,μας απειλεί όλους εξίσου.

Βασίζομαι σε όλους σας για να δείξουμε μεγάλη εφευρετικότητα,η οποία θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε συλλογικά μια γρήγορη λύση χωρίς κίνδυνο αποτυχίας."

Mια βαβουρα ακούστηκε για λίγο.Υπήρχαν πάντα,όπως κάθε φορά που τα ζώα πρόβαλαν αυτό το θέμα,οι πιο ριζοσπαστικοί,που ήθελαν να εξοντώσουν τους ανθρώπους καθαρά και απλά, και εκείνοι,πιο συμφιλιωμένοι,που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με το ηγεμονικό είδος.

Η σαύρα παπάγια μίλησε πρώτα:

Πάντα το ίδιο  ! Μιλάμε,μιλάμε,αλλά δεν κάνουμε τίποτα...

Οι άνθρωποι δεν ακούνε τίποτα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα  ! Αναστατώνονται συνεχώς και δεν μπορουν να σταματήσουν να καταστρέφουν.Θυμηθείτε τον πυρηνικό σταθμό που αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε στην Ιαπωνία πριν από μερικά χρόνια. Δεν λειτούργησε  ! Οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαδίδουν πυρηνική ενέργεια σε όλο τον πλανήτη.Πρέπει να βρούμε μια πολύ πιο ριζική λύση που θα διδάξει σε αυτό το είδος ένα μάθημα.

Εάν δεν αντιδράσουμε σταθερά,σύντομα δεν θα είμαστε ξανα εδώ για να το συζητήσουμε. "


Στη συνέχεια, η χελώνα ,το μαμούνι,η αραχνη- μαϊμού και η χρυσόμυγα έθεσαν το καθένα ένα λεπτομερές επιχείρημα. Επικεντρώθηκαν στην ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων,οι οποίοι κινητοποιούνται όλο και περισσότερο για το κλίμα,στον πολλαπλασιασμό των τοπικών πρωτοβουλιών μετάβασης και στην αυξανόμενη εκτίμηση της οικολογίας από τα πολιτικά κόμματα.

Το μαρούλι,το οποίο είχε επίσης φθάσει απο το ταξίδι, αντέδρασε με τη σειρά του έντονα:

"Σκουπίδια  ! Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούνται από επικίνδυνους ηλίθιους όπως ο Τραμπ,ο Πούτιν και ο Μπολσονάρο ή από εκλεκτούς ομιλητές της οικονομικης ελίτ όπως ο Μακρόν. Ακόμα και ο φίλος μας από τη Βολιβία Evo Morales μιλάει πολύ,αλλά δεν κάνει τίποτα ".

Οχι πολύ ορατός στη συνέλευση,αλλά αναμεσά τους εκεί,ο κοροναϊός εβηξε δηλώνοντας ότι ήθελε να μιλήσει.

Ο ελέφαντας του έδωσε τον λόγο:

Κορωνοϊός: "  Ξέρετε,αγαπητοί φίλοι,ότι είμαι ικανός για πολλά ... "
Το ιγκουάνα:  "  Μικρός αλλά δυνατός ? "
Κορωνοϊός:  " Αυτό είναι. "
Λιβελούλη:  " Προχωρησε,πέστο.. "
Κορονοιός:  "  Είμαι ικανός,σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα,να αρρωστήσω μερικά εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. "
Το μύδι γλυκού νερού:  " Με λίγη γρίπη, τίποτα ? "
Κορωνοϊός: " Σίγουρα, αλλά μια πολύ μεταδοτική,και μερικές φορές θανατηφόρα θα κανει πολλά απο μια λίγη γρίπη.
Ενα ανθρώπινο πολιτικό όραμα που σέβεται τη φύση,θα ειναι σε θέση να μεταφερθεί από τους νεότερους,και θα μπορεσει τότε να αναδυθεί και να σαρώσει τον κόσμο.  "

Ενιωσε κάποια ηρεμία στο δάσος.Ο ελέφαντας ζήτησε από τον κοροναϊό να συνεχίσει.Ο τελευταίος εξήγησε ότι χρειαζόταν συνεργούς.Η νυχτερίδα και ο παγκολίνος γίναν εθελοντές.

Μετά από αρκετές επιπλέον ομιλίες και ψηφοφορία,ο ελέφαντας κατέληξε:

Αυτή η στρατηγική,παρότι ριζοσπαστική αφήνει μια ευκαιρία στους ανθρώπους,ετσι επικυρώνεται. 
 
Η νυχτερίδα και ο παγκολίνος θα πάνε στην πλησιέστερη αγορά αύριο το πρωί για να διαδώσουν τον κορωνοϊό.  "

Αυτό έκαναν.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα,μετά την Ευρώπη και όλες τις άλλες ηπείρους. 
 
Οι άρρωστοι άνθρωποι αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες.Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας,τα σχολεία,τα καταστήματα και τα σύνορα έκλεισαν.Ο καθένας κλήθηκε να μείνει στο σπίτι.Η οικονομία επιβραδύνεται δραστικά, απαγορεύτηκε το περιττό ταξίδι.Υπήρξε πανικός, λεηλασία των σούπερ μάρκετ, αλλά οι στρατοί έλεγξαν την κατάσταση. Κάποιοι αναρχικοί προσπάθησαν επίσης να αντισταθούν, αλλά η κίνησή τους ήταν ασήμαντη. 
 
Ο ανθρώπινος πληθυσμός,φοβισμένος από την απειλή,υποτάχθηκε υπάκουα στις οδηγίες των ηγετών του.

Κάνοντας αυτό είχαν περισσότερο χρόνο διαθέσιμο επειδή δεν εργαζόντουσαν πλέον ή λιγοι σχεδόν. 
 
Στις πόλεις,οι άνθρωποι άρχισαν να διαβάζουν περισσότερα,να γράφουν,να σχεδιάζουν,να παίζουν μουσική με τους συγγενείς τους.Στην ύπαιθρο,πολλοί ήταν αυτοί που είχαν τη συνήθεια να βγαίνουν για μια βόλτα στη φύση,στα περίχωρα των χωριών τους. Η δραστική πτώση των μηχανοκίνητων ταξιδιών μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η πανδημία ηρεμούσε κάθε καλοκαίρι αλλά επέστρεφε κάθε χειμώνα με περισσότερη ένταση. 
 
Προξένησε πάρα πολλά θύματα.

Μετά από κάθε περίοδο αναγκαστικού περιορισμού,οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν μανιωδώς και να κυκλοφορούν φρικτά,για να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο.Οι καμπύλες ρύπανσης αυξήθηκαν απότομα και τα οικονομικά κίνητρα ενισχύσαν εκ νέου την ανάπτυξη.Αλλά σταδιακά,όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούσαν μια απλούστερη ζωή,λιγότερο αγχωμένη,στην οποία είχαμε το δικαίωμα να καθαρίσουμε τον αέρα και το χρόνο να δούμε τα αστέρια.Προβλέποντας κάθε περίοδο περιορισμού και έλλειψης,οι ανθρώπινες κοινότητες άρχισαν να οργανώνονται τοπικά με αλληλεγγύη: εκπαίδευση των παιδιών, φροντίδα άγριων φυτών, καλλιέργεια ντοματών και εκτροφή πουλερικών για αυγουλάκια.

Η πραγματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε τον τέταρτο χειμώνα. 
 
Μια εξαιρετικά σοβαρή αιχμή της πανδημίας ανάγκασε όλες τις επιχειρήσεις να κλείσουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου.Το δίκτυο Internet τερματίστηκε.Οι πωλήσεις μέσω παραγγελίας επίσης.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες στη συνέχεια οργανώθηκαν,ήταν αυτόνομες και αρκετά συνειδητές ώστε να απορροφήσουν το σοκ,το οποίο έγινε μια ευκαιρία.

Στην 23η ημέρα της άνοιξης 2023,ο ΟΗΕ πραγματοποίησε ειδική γενική συνέλευση. 
Διακήρυξε το δικαίωμα στη ζωή ως την κύρια αρχή κάθε δράσης στη Γη και εξέλεξε ως προέδρους και την νυχτερίδα και τον παγκολίνο...
 
Ενα οικολογικό παραμύθι του Dimitri de Boissieu
Μετάφραση Διονύσης Παπαδόπουλος
 
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει άμεσα τις νέες άδειες αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x