A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ξάνθη: Ένα τραγούδι από μαθητές για τους ηλικιωμένους γηροκομείου, σε ένδειξη αγάπης, σεβασμού, αλληλεγγύης και υποστήριξης

 

 
 

«Δεν σας ξεχάσαμε. Είστε για πάντα στην καρδιά μια εικόνα, η πιο γλυκιά, που δεν ξεχάσαμε. Εμείς σας στέλνουμε το πιο μεγάλο σ' αγαπώ...», τραγουδούν μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Μέγας Βασίλειος» της ακριτικής πόλης, πλατιά χαμόγελα σχηματίζονται στο πρόσωπο των ενοίκων -γιαγιάδων και παππούδων- στους οποίους είναι αφιερωμένο το τραγούδι των μικρών τους φίλων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η χορωδία του σχολείου σκόρπιζε χαρά στους ενοίκους του γηροκομείου με τα καθιερωμένα κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ως «μια ένδειξη αγάπης, σεβασμού, αλληλεγγύης και υποστήριξης» τόσο στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας όσο και στον πρόεδρο και το προσωπικό της μονάδας.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός ανέτρεψε φέτος τα σχέδια των μικρών μαθητών για την καθιερωμένη εορταστική επίσκεψη, γι' αυτό και φρόντισαν να φτάσει το μήνυμα αγάπης στους ηλικιωμένους μ' ένα τραγούδι γραμμένο και μελοποιημένο από τη δασκάλα μουσικής του σχολείου και τραγουδισμένο από τα ίδια τα παιδιά.

Με καταγωγή από τη Δράμα, η αναπληρώτρια δασκάλα μουσικής Ιωάννα Αμπατζίδου διδάσκει ως αναπληρώτρια στο 10ο Δημοτικό Ξάνθης την τελευταία τετραετία κι έχοντας βιώσει την ξεχωριστή σχέση που στην πορεία αυτών των ετών έχουν αναπτύξει οι μαθητές με τους ηλικιωμένους ενοίκους του γηροκομείου, αποφάσισε να μην αφήσει αυτή την τόσο διαφορετική χρονιά να πάει χαμένη.

 

«Λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη επίσκεψή μας στο γηροκομείο παρ' ότι τα παιδιά είχαν εκφράσει την αγωνία και την επιθυμία τους να τα καταφέρουν και φέτος. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως θα ήταν ωραίο να στέλναμε το μήνυμα ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει και ως μουσικός αποφάσισα να γράψω ένα τραγούδι, το ενορχήστρωσα και το έπαιξαν τα παιδιά μας στα μεταλλόφωνα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αμπατζίδου.

«Μετά τις γιορτές που ξεκίνησαν τα διά ζώσης μαθήματα, το διδαχθήκαμε μέσα στην τάξη 1-2 ώρες και μετά κάθε παιδί, με τη συνεργασία των γονέων, τράβηξαν το βιντεάκι στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Βόιτσος, ο οποίος παίζει και κιθάρα στο τραγούδι, ανέλαβε να φτιάξει το τελικό βίντεο, που έχει ανέβει και στο κανάλι του στο youtube», συμπληρώνει η δραστήρια δασκάλα.

Εξηγεί ακόμη πως πριν από μερικές ημέρες, ο διευθυντής του σχολείου Περικλής Καλογιάννης επισκέφθηκε το γηροκομείο και παρέδωσε ο ίδιος μια επιστολή που είχε γράψει προς τον πρόεδρο, τους παππούδες και τις γιαγιάδες του γηροκομείου, μαζί μ' ένα cd με το βιντεάκι του τραγουδιού και πολλές κάρτες και ζωγραφιές με μηνύματα των παιδιών προς τους ηλικιωμένους.

Με το τραγούδι τους, τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης γέμισαν τις ψυχές των ηλικιωμένων εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδιναν σε κάθε επίσκεψή τους, πως θα ξαναγυρίσουν.

'Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά γράφει στην επιστολή του ο διευθυντής του σχολείου κ. Καλογιάννης, «οι υποσχέσεις είναι για να τηρούνται και εμείς θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε συνεπείς στην τήρησή τους».

Η επιστολή του διευθυντή του 10ου Δημοτικού Ξάνθης κλείνει «με την ευχή της ταχύτερης επιστροφής στην ομαλότητα που θα μας επιτρέψει τη διά ζώσης συνέχεια του θεσμού!». Μια ευχή που μοιράζονται και τα παιδιά του σχολείου, τα οποία, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αμπατζίδου, ήταν πάντα πάρα πολύ χαρούμενα ύστερα από κάθε επίσκεψή τους στο γηροκομείο.

«Πολλά παιδιά έφερναν στο μυαλό τους τούς δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες, που είτε τους έχουν χάσει είτε είναι μακριά και τους έχουν επιθυμήσει. Η επίσκεψη στο γηροκομείο, μια από τις πολλές δράσεις του σχολείου καθώς ο σύλλογός μας συνολικά είναι πολύ δραστήριος, ήταν από τις αγαπημένες τους!», τονίζει η δασκάλα μουσικής.

Το τραγούδι των μαθητών είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=ZasF7H-uCU4&fbclid=IwAR14RwRoyrs-FdgSLLz9M8R7yERigwUFL9EPYVriMVjvcM0UwRjMMYqE40I

Σοφία Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Γράφουν οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού
ΕΛΛΑΔΑ
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, πρέπει να εμβολιαστούν
ΕΛΛΑΔΑ
Στην κατάθλιψη, η περιοχή του εγκεφάλου που έχει χαμηλή δραστηριότητα είναι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός.
ΕΛΛΑΔΑ
Επίμονη άρνηση των ΗΠΑ να του χορηγήσουν βίζα.
ΕΛΛΑΔΑ
Για το εμβολιασμό της έγραφε: «Μπήκα στο σύστημα μια φορά και είπα "άστο, άλλη φορά", ποιά άλλη φορά; Δεν υπάρχει», έγραφε...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x