A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Ανοσία της αγέλης»: Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% των πολιτών

Σε κομβικό μήνα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναδεικνύεται ο Μάρτιος.

Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 70% με 80% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας.

Η βάση ωστόσο έχει τεθεί: έως και την περασμένη Πέμπτη 362.927 πολίτες είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού (ποσοστό 3,5%), με την πλειονότητά τους να είναι άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω.

Aλλοι 695.086 πολίτες είναι προγραμματισμένο να λάβουν και τη δεύτερη δόση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, 700.000 πολίτες έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση εμβολιασμού.

Παράλληλα, η απόφαση, που αναμένεται αυτή την εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, θα ανοίξει ταχύτερα τα ραντεβού σε νέες εμβολιαστικές ομάδες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σύσταση της Επιτροπής, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60-64 χρόνων.

Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα οδήγησαν σε επικαιροποίηση των συστάσεων.

Τόσο τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες που συνεχίζονται όσο και από τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων σε άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, δρομολογείται άμεσα η ένταξη  και των ατόμων ηλικίας 65-69 χρόνων όπως και 70-74 χρόνων.

 

Σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο, δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Σε συνέντευξή της στις Stuttgarter Zeitung και Stuttgarter Nachrichten, η κυρία φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι κατά το β' τρίμηνο του έτους αναμένει την παράδοση περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κάθε μήνα, «σύμφωνα με τα σχέδια των παρασκευαστών», αλλά και επειδή «επιπλέον εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν από την αδειοδότηση».

Αυτό, εξηγεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια αύξηση της ποσότητας των εμβολίων που έχουν ήδη διατεθεί.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ιανουάριο παραδόθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις και τον Φεβρουάριο 30 εκατομμύρια, ενώ για τον Μάρτιο αναμένονται συνολικά 50 εκατομμύρια.

Στην ίδια συνέντευξη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχεται ότι έγιναν λάθη από την πλευρά της Ευρώπης, τονίζει ωστόσο ότι ήταν σωστή η επιλογή των Ευρωπαίων να παραγγείλουν τα εμβόλια από κοινού.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο ZDF, δήλωσε ότι από το τέλος Μαρτίου και κατά τους επόμενους τρεις μήνες στην Γερμανία θα μπορούν να γίνονται έως και 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα.Οι παραλαβές τον Απρίλιο

Καταλυτικής σημασίας για τον ρυθμό υλοποίησης των ραντεβού για εμβολιασμό είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για την πανδημία.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου στην Ελλάδα θα έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο τρίμηνο, από Απρίλιο έως Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια.

Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι μονοδοσικό, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Οπως έχει γίνει γνωστό, θα παραδίδονται 400.000 δόσεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή 1 εκατ. δόσεων, ενώ περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για τη θωράκιση των πολιτών και την περαιτέρω ενίσχυση του τείχους ανοσίας στη χώρα μέχρι το Πάσχα, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.


Tα ραντεβού μέσα στον Μάρτιο

Οι περίπου 1.050.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ηλικιωμένα και ευάλωτα, δηλαδή ηλικίας άνω των 75 χρόνων, ένα μικρό ποσοστό πολιτών ηλικίας 60-64 χρόνων, τους επαγγελματίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όσους διαβιούν σε κλειστές δομές (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, προνοιακές δομές για άτομα με αναπηρία, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Πλέον, και ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των προαναφερθέντων -καθώς δεν κλείνουν οι πλατφόρμες για ραντεβού-, άλλα 300.000 άτομα θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στα ραντεβού για εμβολιασμό μέσα στον Μάρτιο.

Πρόκειται για τους ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ή ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όσοι πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες, κυστική ίνωση, AIDS, άσθμα σοβαρού βαθμού, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον), Σύνδρομο Down και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Τέλος, εφόσον το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, δικαίωμα καθορισμού ραντεβού θα αποκτήσουν και οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74 χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς
ΕΛΛΑΔΑ
Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η φονική καταδίωκη στο Πέραμα, όπου ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών.
ΕΛΛΑΔΑ
Η φονική καταδίωξη των νεαρών Ρομά στο Πέραμα δεν έγινε με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά
ΕΛΛΑΔΑ
Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση συνελήφθησαν ο υπαστυνόμος και έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, στις 15:00 στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x