A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αργεντινή: Δεν πληρώνουμε τους «γύπες» BASTA
Η πρόεδρος της Αργεντινής με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε πως η χώρα δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που διέταξε την πληρωμή αποζημιώσεων 1,5 δις δολαρίων στους πιστωτές της οι οποίοι δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010.

Η απόφαση, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει πως η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τους υπόλοιπους ομολογιούχους πριν αποπληρώσει αυτούς που δεν εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση. Η Αργεντινή «θα αποπληρώσει όσους την εμπιστεύτηκαν, δεν πρόκειται να κηρύξουμε στάση πληρωμών», τόνισε η πρόεδρος της χώρας.Η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ σημείωσε πως η Αργεντινή είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε αυτόν τον «εκβιασμό». Η ομάδα των «δυσαρεστημένων» πιστωτών της αποτελείται κυρίως από Hedge funds και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ η Αργεντινή θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 1,5 δις δολαρίων μέχρι τις 30 Ιουνίου. «Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος, είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιο εκβιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε πως θα συνεχίσουν κανονικά οι πληρωμές των ομολογιούχων που εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Πρόκειται περίπου για το 90% όσων κατείχαν ομόλογα της Αργεντινής, οι οποίοι δέχτηκαν ένα κούρεμα περίπου 70%. Το 2001-2002 η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών του χρέους, που εκείνη την περίοδο ανερχόταν σε 100 δις δολάρια

«Ο υπουργός Οικονομίας έχει δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αποπληρωθούν όσοι εμπιστεύτηκαν την Αργεντινή», τόνισε η Κριστίνα Φερνάντεζ. Όπως σημείωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζήτησε την άμεση αποπληρωμή, χωρίς δόσεις, 1,5 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, πριν αποπληρώσει οποιονδήποτε άλλο πιστωτή της.

Μάλιστα το συνολικό ποσό προς το σύνολο των Hedge funds που αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αναδιάρθρωση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 15 δις ευρώ. «Δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και αδύνατο», ανέφερε, σύμφωνα με τους Financial Times, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

«Είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την πληρωμή των πιστωτών μας αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε θύματα εκβιασμού από τους κερδοσκόπους», σημείωσε. Η Φερνάντεζ, μιλώντας για την ομάδα των Hedge funds που διεκδικεί τα χρήματα από  την Αργεντινή, έκανε λόγο για «γύπες». Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι η «Aurelius Capital Management» και η «NML Capital». Η δεύτερη ανήκει στον όμιλο του δισεκατομμυριούχου Paul Singer «Elliott Management Corp»

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση με την οποία δικαιώνει τα hedge funds, που αρνήθηκαν «κούρεμα» του χρέους και στο 30% της αξίας του, αναφέρει πως η Αργεντινή θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της και με «ακίνητη» περιουσία,που έχει σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αδυνατεί να καταβάλλει το ποσό. Το Bloomberg δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας λόγω της απόφασης, ωστόσο η Φερνάντες δεσμεύτηκε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Αργεντινή «θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση για τον αναδομημένο χρέος», τόνισε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Αργεντινή έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με όσους δεν έχουν ενταχθεί στην αναδιάρθρωση, ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τότε λήγει η ρήτρα που έχει συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους ομολογιούχους, βάσει της οποίας απαγορεύεται η προσφορά καλύτερων όρων στους κατόχους του χρέους που δεν δέχτηκαν το κούρεμα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία για αποπληρωμή χρέους 9,7 δις δολαρίων με τη Λέσχη των Παρισιών (στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία, χώρες που κατείχαν μέρος του χρέους της Αργεντινής). Με την εν λόγω συμφωνία η Αργεντινή βγήκε από την κατηγορία «παρίας» και άνοιξε το δρόμο ώστε να απευθυνθεί και πάλι για δανεισμό στις διεθνείς αγορές.

Το σχέδιο της Αργεντινής

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άξελ Κισίλοφ, παρουσίασε ένα σχέδιο για να μπορέσει η Αργεντινή να παρακάμψει την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν υπάρξει κάποια συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δίκαιο της Αργεντινής. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal μια τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Πηγή: tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες
ΚΟΣΜΟΣ
Ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο τον συνέκριναν. Ο Πελέ ένιωσε πως έχασε το άλλο του μισό.
ΚΟΣΜΟΣ
Πέθανε ο φίλος μου, ο έμπιστος μου, που με συμβούλευε, εκείνος που μου τηλεφωνούσε για να συζητήσουμε για την πολιτική, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ. Η καρδιά μου πονάει, γιατί ο κόσμος χάνει τον σοφότερο όλων.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα στα 60 χρόνια του, πριν λίγες ημέρες έκανε επέμβαση στον εγκέφαλο.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι πολίτες με περιουσία άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 12.000 στον αριθμό, θα κληθούν να καταβάλουν τον ενιαίο φόρο ύψους 2%.
ΚΟΣΜΟΣ
Πολλές εκατοντάδες άστεγοι, στην πλειονότητά τους οικογένειες, εκδιώχθηκαν βίαια από τεράστιο άδειο ιδιωτικό οικόπεδο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x