A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η διαρροή της εισήγησης Τσιόδρα πριν από την επεισοδιακή συνεδρίαση των επιδημιολόγων, ποια μέτρα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση

Η διαρροή της εισήγησης Τσιόδρα...

 

Στο φως έρχονται τα κυριότερα σημεία από το προσχέδιο της εισήγησης του Σωτήρη Τσιόδρα ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων σήμερα Παρασκευή.

Το προσχέδιο είναι εν γνώσει όλων των μελών της επιτροπής και σύμφωνα με τις πληροφορίες κάποια μέλη ήδη έχουν εκφραστεί θετικά.

Σύμφωνα με το Documento, που δημοσιεύει τα βασικά σημείο της εισήγησης, ο καθηγητής εισηγείται μέτρα που η κυβέρνηση, αλλά και επίσημα η Επιτροπή, μέχρι σήμερα απέρριπταν. Κατά τις πληροφορίες, ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του «ανοίγματος» της κοινωνίας, αντιλαμβανόμενος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την κοινωνική κόπωση και - πιθανώς - την αφόρητη πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην ιεράρχηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τον κ. Τσιόδρα την πρωτιά κατέχουν οι εκκλησίες.

Ωστόσο, ο καθηγητής φαίνεται να εξαιρεί εκ νέου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο ίδιος, στις 27 Οκτωβρίου 2020, είχε δηλώσει πως «είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς».

Περισσότερα τεστ...

Καταρχάς, ο κ. Τσιόδρας κρίνει σημαντική την πλαισίωση του ΕΟΔΥ και των ΚΟΜΥ από την τοπική αυτοδιοίκηση για το εγχείρημα της μαζικής δειγματοληψίας.

Προτείνει την αύξηση του αριθμού και της συχνότητας των δράσεων μαζικών δωρεάν δειγματοληψιών με rapidtest στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 49 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται «οδηγός της επιδημίας».

Εργάτες γης

Συνιστά επίσης μαζικά και επαναλαμβανόμενα rapidtest σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και «ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και είναι εργάτες γης ή σε αυτούς που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες και στην τουριστική βιομηχανία».

Επ΄ αυτού, προτείνει ο έλεγχος να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργοδότη ενώ προτείνεται και η διαδικασία self-test. Εξαίρεση θα αποτελούν οι εργάτες που έχουν εμβολιαστεί.

«Μαζικός έλεγχος στα σχολεία»

Ο καθηγητής προτείνει, επίσης, τον μαζικό έλεγχο στα σχολεία με rapidtest, ζητώντας την αρωγή των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα τεστ, τότε τα δείγματα θα αφορούν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς και σε δεύτερη φάση τους μαθητές.

Δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία

Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών προκρίνει την ενίσχυση της στρατηγικής του self-testing, η οποία συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνιστά να συζητηθεί η συνταγογράφηση του τεστ με δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία, ενώ υποστηρίζει πως το αρνητικό τεστ μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις.

Αίσθηση προκαλεί ότι ιεράρχησε ως πρώτη δραστηριότητα «τις εκκλησίες το Πάσχα» και στη συνέχεια παρέθεσε την εστίαση, το σινεμά, το θέατρο και την παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων.

 

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας

Ως προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εισηγείται εβδομαδιαίο έλεγχο με τεστ PCR, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που εργάζονται σε μονάδες αυξημένου κινδύνου.

Παρόλο που η επιτροπή δεν έχει καμία συναφή αρμοδιότητα, ο κ. Τσιόδρας προτείνει την ενίσχυση «της επικοινωνιακής καμπάνιας για τεστ», με σκοπό την εκπαίδευση του πληθυσμού.

Το παράδειγμα της Αυστρίας

«Παράδειγμα προς μίμηση» θεωρεί τις μεθόδους της αυστριακής κυβέρνησης σε σχέση με τη μαζική δειγματοληψία.

Επικαλείται τον στόχο των 3,5 εκατ. τεστ την εβδομάδα, αναλύοντας τη φόρμουλα -που υιοθετήθηκε στην Αυστρία από την 1η Μαρτίου- για έως και πέντε τεστ αντιγόνου από το ίδιο άτομο στο «σαλόνι του σπιτιού».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής για τις αυξημένες δειγματοληψίες σε σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ τονίζει ότι 787 φαρμακεία και 730 εταιρείες συμμετέχουν στη δωρεάν εκστρατεία που δρομολόγησε η αυστριακή κυβέρνηση.

«Τριπλό δίχτυ ασφαλείας»

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Αυστρία μετά από περίπου 3 μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κ. Τσιόδρας φέρεται να επισημαίνει το σχέδιο «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» που ακολούθησε η αυστριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για το εξής τρίπτυχο:

    Επαναλαμβανόμενος εργαστηριακός έλεγχος.
    Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για παιδιά από την ηλικία των 14 ετών.
    Μαθήματα σε δύο βάρδιες, με τους μισούς μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μαθητές την Τρίτη και εναλλάξ.

Οι οδηγίες του ECDC για τους ταξιδιώτες

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό έλεγχο των ταξιδιωτών, ο επικεφαλής της επιτροπής φέρεται να γνωστοποιεί στους συναδέλφους του τις σχετικές οδηγίες του ECDC, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το αναποτελεσματικό μείγμα μέτρων που τέθηκε σε εφαρμογή κατά το άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά τις πληροφορίες, φέρεται να μιλά για έναν συνδυασμό εργαστηριακών ελέγχων πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη των ταξιδιωτών.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

    Εργαστηριακός έλεγχος πριν από την αναχώρηση, το νωρίτερο 48 ώρες πριν ή στο σημείο αναχώρησης.
    Επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος πέντε έως επτά ημέρες μετά την άφιξη.
    Ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει από την νόσο θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ανάρρωση τους εντός των τελευταίων 180 ημερών.

Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

Κατά τις πληροφορίες, ο Σ. Τσιόδρας επικαλείται σχετικές μελέτες για να τονίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από τους εμβολιασμένους πολίτες.

Επ΄ αυτού, φέρεται να υποστηρίζει πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τη διάθεση στοιχείων που δύνανται να οδηγήσουν σε συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καθηγητής αναφέρεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κομισιόν αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που σκοπό θα έχει τη διασφάλιση των διασυνοριακών μετακινήσεων.

 

 

Lockdown: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις από Χαρδαλιά και Σκέρτσο - Τι αλλάζει από αύριο
 
Τι αναμένεται να αποφασισθεί για διαδημοτικές μετακινήσεις, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Ενστάσεις από ειδικούς για τον κίνδυνο εφησυχασμού


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν στο εύρος της «χαλάρωσης» των μέτρων του lockdown προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποδοτικό, λαμβάνοντας υπόψιν και την κόπωση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να παραταθεί η κυκλοφορία των πολιτών ως τις 9 μμ και το Σαββατοκύριακο, αντί της ώρας 7 μμ που ίσχυε τον τελευταίο μήνα.

Εν μέσω εκατέρωθεν ενστάσεων οι επιστήμονες θα βρουν την χρυσή τομή προκειμένου να παραδώσουν στην κυβέρνηση την εισήγησή τους έτσι ώστε οι αποφάσεις να ανακοινωθούν σήμερα στις 18:00 στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊού.

Εκτός από την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, τα ημερήσια κρούσματα και την κατάσταση στα νοσοκομεία, σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό και το πλαίσιο που θα τεθεί από αύριο σε ισχύ και θα αφορά στην αλλαγή των υφιστάμενων μέτρων του lockdown.

Η ενημέρωση θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος ο οποίος θα αναφερθεί και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, παρά τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, υπάρχουν επιστήμονες που διατυπώνουν ενστάσεις φοβούμενοι πως η λεγόμενη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κόπωση των πολιτών θα θεωρηθεί από ορισμένους αφορμή για αύξηση των επαφών και κατ' επέκταση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 αναφερόμενος στα σχέδια για χαλάρωση του lockdown έκανε λόγο για για κίνηση υψηλού ρίσκου.

«Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη «στραβή», το σύστημα δεν ξέρω αν έχει δυνατότητες να αντέξει», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένει στην χρήση της ορολογίας περί «βαλβίδας αποσυμπίεσης» καθώς με περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ είναι κοινή παραδοχή πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία που θα οδηγήσει σε εφησυχασμό.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν».

Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Ανέφερε δε ότι η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, το πρωί της Παρασκευής υπήρξε «συμφωνία» μεταξύ της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνας Παγώνη και του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι οποίοι μιλώντας στο MEGA

 


Ποια μέτρα εξετάζονται

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως υπάρχει εύφορο έδαφος προκειμένου οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για μερική «χαλάρωση» των μέτρων από αύριο κιόλας.

Ανάμεσα σε όσα είναι πιθανόν να εισηγηθούν σήμερα οι επιστήμονες είναι η διεύρυνση του ωραρίου για την κυκλοφορία των πολιτών και η εξίσωσή της τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές.

Έτσι από αύριο είναι πιθανόν να η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ίσχυε.

Αντίστοιχα, πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και επιστημόνων είναι και η κατάργηση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων καθώς έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο καταστρατήγησης του μέτρου το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Έτσι, η μετακίνηση των πολιτών για την άσκησή τους με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 θα μπορεί να γίνει και με το αυτοκίνητο στην οικεία περιφερειακή ενότητα και όχι μόνο εντός του δήμου.

Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι πιθανόν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων/ινστιτούτα αισθητικής να ανοίξουν τις πόρτες τους με αυστηρούς κανόνες, όπως την προϋπόθεση ραντεβού.

Άλλωστε όπως έχει παρατηρηθεί οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες έστω κι αν δεν προβλέπεται, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα διάδοσης του ιού.

Παράλληλα θα ανοίξουν για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή.

Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου οδηγώντας τους έτσι στο να θέσουν ως στόχο την 4η Απριλίου.

Εάν και όποτε τελικά αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκαν προς την πρεσβεία, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν, κάνοντας ρίψη και χημικών. Νεκρό εξάχρονο παιδί και στο Ισραήλ, 55 νεκροί
ΕΛΛΑΔΑ
Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί. Χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο. Με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά. 97% η προσέλευση στα ραντεβού
ΕΛΛΑΔΑ
Ο ένας βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός φέρεται να απομόνωσε άλλη συνάδελφό του στο καμαρίνι του και μέσω έντονων χτυπημάτων την κακοποίησε σεξουαλικά. Αλλη κλειδώθηκε από τον δράστη μέσα στο αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία το Ψυχικό όπου ήρθε αντιμέτωπη με έντονα βίαιη συμπεριφορά
ΕΛΛΑΔΑ
Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε
ΕΛΛΑΔΑ
Εντός 90 ημερών (3 μήνες) από την πρώτη ημέρα που νόσησαν. Αναμένεται σύσταση και για τον εμβολιασμό των παιδιών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x