A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κατά προτεριότητα θα εµβολιαστουν 300.000 εργαζόµενοι στον τουρισµό, το «πράσινο» πιστοποιητικό και οι τουρίστες

Κατά προτεριότητα θα εµβολιαστουν  300.000 εργαζόµενοι στον τουρισµό

Η πρόταση του υπουργείου Τουρισμού, γίνεται δεκτή και θα εμβολιαστούν κατά προτεριότητα - μετά τις ευπαθείς ομάδες -  κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Θα εμβολιαστούν πρώτα οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό  και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα καταστήματα λιανικής.

Για να καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό, θα γίνονται παράλληλα, εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν θα έχουν εμβολιαστεί.

Το self test είναι άλλωστε ένα επιπλέον εργαλείο για κάθε τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχειακή μονάδα κ.λπ.

Μετά τον εμβολιασμό των μικρών νησιών (με λίγους κατοίκους) συζητείται η πρόταση για πλήρη εμβολιασμό σε νησιά των 3.500 και πλέον κατοίκων,

 

Το «πράσινο» πιστοποιητικό


Το ψηφιακό και έγγραφο δίγλωσσο (και στα αγγλικά) πιστοποιητικό θα είναι το «διαβατήριο» της εύκολης μετακίνησης των τουριστών που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν κάνει τεστ (pcr) πριν από την αναχώρησή τους ή έχουν αποδεικτικό αντισωμάτων μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Η ημερομηνία-στόχος για παράδειγμα για τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν ανοσία είναι η 15η Απριλίου.

Για τις άλλες χώρες είναι η 14η Μαΐου.

Στις δύο αυτές ημερομηνίες τοποθετείται και το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting.

Οι ημερομηνίες, πάντως, θα ανακοινωθούν τελεσίδικα αφού προσδιοριστεί ο χρόνος επαναλειτουργίας της εστίασης, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων κ.ο.κ.

Καθοριστικός παράγοντας και για τον εσωτερικό τουρισμό είναι για τους αρμόδιους το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι 10 χώρες που έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις για διμερείς συμφωνίες, εν αναμονή και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το «πράσινο» πιστοποιητικό, είναι το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία.

Οι πρώτες πτήσεις που αναμένονται από τα μέσα του Απριλίου είναι κυρίως από το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία - εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα.

Είναι, πάντως, κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία προετοιμάζονται για να ανοίξουν από τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το μεγάλο μπαμ των κρατήσεων θα γίνει όσο πλησιάζει ο Αύγουστος.

Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εκφράζει την αισιοδοξία του για το δύσκολο εγχείρημα, υποστηρίζει ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ότι η κυβέρνηση προωθεί δράσεις σε όλα τα επίπεδα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω του τουρισμού.

Ο ίδιος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά και με περιοδείες του σε χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο «ΘΕΜΑ»: «Από τη Ρουμανία που βρίσκομαι, διαπιστώνω ότι το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Ολοι έχουν κουραστεί από την περιπέτεια της πανδημίας και έχουν ανάγκη να επισκεφθούν την Ελλάδα. Με τα δύο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, τα εμβόλια και τα self tests, πιστεύουμε ότι φέτος μπορούμε να πάμε καλύτερα. Θα προσφέρουμε αυτό που ζητούν οι επισκέπτες, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και πολιτών. Ξεκινάμε καμπάνια με περιοδείες σε όλες τις σημαντικές αγορές και νιώθω αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες θα φέρουν καρπούς».Οι τουρίστες

Το «πράσινο» πιστοποιητικό καθαιρεί επί της ουσίας την υποχρεωτική καραντίνα που ίσχυε πέρυσι - δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης.

Εχει προταθεί φέτος να υπάρχουν μόνο κοντά στα αεροδρόμια (διότι και τα λιμάνια εισόδου και οι οδικές πύλες μπορούν να καλυφθούν από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε αεροδρόμια).

Δωμάτια καραντίνας προβλέπονται στις ξενοδοχειακές μονάδες για όσους ξενοδόχους το επιλέξουν (προαιρετικά).

Δεδομένων α) της εξέλιξης της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, β) των νέων εργαλείων (εμβολιασμός, γρήγορα τεστ), γ) των εμπειριών του 2020 αλλά και δ) των τάσεων που σύμφωνα με τις έρευνες επικρατούν το 2021, η κυβέρνηση βαδίζει επίσης προς την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών, ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτοί οι συνοριακοί σταθμοί - σε χερσαία σύνορα αλλά και σε αερολιμένες και λιμάνια νησιών για τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής.

Στο ίδιο πλάνο των εισηγήσεων ξεχωρίζει η πρόβλεψη ενίσχυσης του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές, αλλά και η επισήμανση ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα μπαρ μετά τη μία το βράδυ όσο δεν έχει ανακτηθεί η ανοσία της αγέλης (το 70% εμβολιασμού).

Στη λίστα της προτεραιοποίησης βρίσκεται το άνοιγμα της κρουαζιέρας, για το οποίο εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Αμερική και τον Καναδά - με δεδομένο ότι πέρυσι κινήθηκε χωρίς κρούσματα στη χώρα μας.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα κρουαζιέρας με celebrities από το Μαϊάμι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς
ΕΛΛΑΔΑ
Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η φονική καταδίωκη στο Πέραμα, όπου ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών.
ΕΛΛΑΔΑ
Η φονική καταδίωξη των νεαρών Ρομά στο Πέραμα δεν έγινε με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά
ΕΛΛΑΔΑ
Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση συνελήφθησαν ο υπαστυνόμος και έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, στις 15:00 στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x