A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

4ήμερο εργασίας: Αυτή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά πιλοτική εφαρμογή

 

Η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ξεκινήσει πιλοτικά τετραήμερη εργασίας σε επίπεδο έθνους-κράτους, σύμφωνα με άρθρο της Guardian.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Pedro Sánchez αποδέχτηκε μια πρόταση από το αριστερό κόμμα Más País. Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι λεπτομέρειες υπό διαπραγμάτευση


Οι λεπτομέρειες του πιλοτικού έργου είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Αλλά αν ακολουθηθούν οι προτάσεις του κόμματος Más País, το πιλοτικό έργο θα διαρκέσει τρία χρόνια. Εάν μια εταιρεία μειώσει τις ώρες εργασίας της σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το κράτος πρέπει να καλύψει ένα ορισμένο ποσό του κόστους. 100 τοις εκατό του κόστους το πρώτο έτος, 50 τοις εκατό το δεύτερο και 33 τοις εκατό το τρίτο. Ο Héctor Tejero της Más País εκτιμά ότι με αυτό το μοντέλο, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν περίπου 200 εταιρείες και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από 3.000 έως 6.000 εργαζομένων. Ο Tejero ορίζει τους όρους για τις επιδοτήσεις, καθώς οι ώρες εργασίας πρέπει πραγματικά να μειωθούν χωρίς απώλεια αμοιβών ή θέσεων εργασίας.

Το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο, καθιστώντας την Ισπανία την πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο αυτού του μεγέθους/είδους. Η τελευταία εθνική πρωτοβουλία για τη μείωση των ωρών εργασίας ήταν στη Γαλλία το 1998, όταν οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας μειώθηκαν σταδιακά από 39 σε 35 ώρες. Αυτή η αλλαγή στο νόμο ισχύει ακόμη και σήμερα. Όπως έγραψε το Scoop σε παλαιότερο κείμενο, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία έχουν εξετάσει παρόμοιες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Η εταιρεία λογισμικού DelSol πρωτοστατεί


Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει να αξιοποιήσει την επιτυχία της νοτιο-ισπανικής εταιρείας λογισμικού DelSol. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που παρουσίασε ένα παρόμοιο έργο πέρυσι. Η DelSol αποδείχθηκε επιτυχημένη: ο αριθμός των ημερών που οι υπάλληλοι απουσίαζαν από την εργασία μειώθηκε, η παραγωγικότητα αυξήθηκε και οι εργαζόμενοι φέρεται να είναι πιο ευτυχισμένοι. Ως εκ τούτου, το Más País προτείνει επίσης το ισπανικό σχέδιο να συνοδεύεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα το αξιολογήσουν. Προτείνουν επίσης μέρος της επιτροπής αξιολόγησης να είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των εταιρειών που θα συμμετέχουν αλλά και συνδικαλιστικά σωματεία, προκειμένου να αναλυθούν λεπτομερώς τα αποτελέσματα.

Ιστορικά, η Ισπανία έχει διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στη μείωση των ωρών εργασίας. Το 1919, ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που εισήγαγε την οκτώωρη ημέρα μετά από απεργία 44 ημερών στη Βαρκελώνη.

Ήρθε η ώρα γι’ αυτή την ιδέα


Η ιδέα μιας εβδομάδας 4 ημερών εργασίας κέρδισε νέα δυναμική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις πρόσφατα, οι αριστεροί πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ. Στην επιστολή τους ζητούν την εισαγωγή 4ήμερο εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η επιστολή αναφέρει, ότι όχι μόνο βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά παρέχει επίσης την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα εργασιακά μας πρότυπα. Άλλες θετικές παρενέργειες σηματοδοτούν τη σημαντική μείωση του στρες, τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μετάφραση από ισπανικά: Pressenza Athens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ
Την οργή χιλιάδων χρηστών στο Twitter έχει προκαλέσει το παρακάτω μήνυμα που έλαβαν εργαζόμενοι στην E-food.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών/τών στον Δήμο της Αθήνας, βιασμός μετανάστριας καθαρίστριας στα Πετράλωνα,
ΕΡΓΑΣΙΑ
Επειδή ο ΕΦΚΑ κάνει κοινωνική πολιτική, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεσποτικές συμπεριφορές υπαλλήλων δεν γίνονται ανεκτές!
ΕΡΓΑΣΙΑ
«Η πανδημία οδήγησε στην ανεργία περισσότερες από επτά εκατομμύρια γυναίκες στα κράτη της Μεσογείου»
ΕΡΓΑΣΙΑ
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το εργασιακό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, από εργαζόμενους και συνδικάτα.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Τι αφορά τελικά η αναζήτηση εργασίας; Τι πρέπει να προηγηθεί για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x