A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο Ναβίντ, που δεν ήρθε για διακοπές

Γεια σας, με λένε Άλκη και θα σας διηγηθώ παρακάτω μια ιστορία, που όσο κι αν μοιάζει με παραμύθι, είναι πραγματικά αληθινή και έγινε και βιβλίο! Είναι η ιστορία του φίλου μου και συμμαθητή μου Ναβίντ που δεν ήρθε για διακοπές…

«Μια φορά και έναν καιρό, ο Ναβίντ ζούσε στη χώρα του ωραία και καλά, αλλά μετά ήρθε ένας τρελός Πρόεδρος και από τότε όλα έγιναν άσχημα και κακά. Η μαμά του Ναβίντ απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε γιατί δεν συμπαθούσε τον Πρόεδρο και ο μπαμπάς του (ο κ. Γιουσίφ) μπήκε στη φυλακή γιατί έγραψε στην εφημερίδα του ότι ο λαός θέλει δημοκρατία.

Για να γλιτώσει ο Ναβίντ και η μαμά του έφυγαν κρυφά και πήγαν προσωρινά σε μία καινούργια χώρα. Εκεί έμειναν πολλούς μήνες. Έπρεπε να δουλέψουν, να μαζέψουν λεφτά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αν πήγαιναν στην αστυνομία της χώρας να βγάλουν χαρτιά ή να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια, οι αστυνομικοί θα τους έστελναν πίσω στην πατρίδα του, γιατί είναι φίλοι με τον κακό Πρόεδρο. Γι’ αυτό έπρεπε να ξαναφύγουν κρυφά. Αλλά για να ξαναφύγουν έπρεπε πάλι να πληρώσουν ένα σωρό λεφτά.

Έτσι κι ο Ναβίντ, από ανάγκη δούλεψε σε κείνη τη χώρα. Μαζί με τη μαμά του, για πολλούς μήνες έκαναν τους ράφτες σε ένα υπόγειο και μικρό ραφτάδικο. Έπαιρναν πολύ λίγα λεφτά, γι’ αυτό, αν ήθελαν να φύγουν μια ώρα αρχίτερα από τη χώρα αυτή, έπρεπε να δουλεύουν πολλές ώρες. Και αυτό έκαναν! Δούλευαν περίπου 15 ώρες την ημέρα και τελικά αφού μάζεψαν κάποια λεφτά, τα έδωσαν σε έναν άνθρωπο που είχε μια βάρκα για να τους περάσει στην Ελλάδα.

Αυτός ο άνθρωπος, στη βάρκα του, δεν έβαλε μόνο τον Ναβίντ και την κ. Γιουσίφ. Παρόλο που η βάρκα ήταν μικρή, στρίμωξε μέσα κι άλλους πολλούς ανθρώπους, γυναίκες, άντρες, παιδιά. Κόσμο από πολλές διαφορετικές χώρες, που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Όλοι ήταν αμίλητοι και στα μάτια τους είχαν μία στεναχώρια και ένα φόβο. Ο Ναβίντ κατάλαβε ότι μάλλον και αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, όπως ο ίδιος και η μητέρα του.


Το ταξίδι με τη βάρκα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Είχε κύμα και κουνούσε πολύ. Σε κάποια στιγμή και όταν η βάρκα πλησίαζε στην ακτή, ο βαρκάρης είπε σε όλους να πηδήξουν στη θάλασσα. Η κ. Γιουσίφ τότε, του είπε με δυνατή φωνή ότι τον είχαν πληρώσει ένα σωρό λεφτά για να τους βγάλει στην ακτή και όχι για να τους ρίξει στη θάλασσα. Κάποιοι άλλοι φώναξαν ότι δεν ήξεραν κολύμπι όμως αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ κακός τελικά, γιατί έβγαλε ένα όπλο και είπε σε όλους όσους ήταν στη βάρκα: «Ή βουτάτε στη θάλασσα ή σας γεμίζω τρύπες».

Τότε όλοι αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα. Ο Ναβίντ ξέρει καλό μπάνιο κι έτσι δεν φοβήθηκε το νερό. Όμως άκουσε παιδιά να κλαίνε, γυναίκες να φωνάζουν και όταν έφτασε στην ακτή δεν ήταν σίγουρος αν είχαν βγει όλοι. Μετά από λίγο στην ακτή έφτασαν περιπολικά και κάτι αστυνομικοί άρχισαν να τους μιλούν ελληνικά. Οι αστυνομικοί τους έδωσαν κουβέρτες και νερό, όμως μετά τους πήγαν όλους στη φυλακή.

Τότε ο Ναβίντ φοβήθηκε. Μετά από τόση ταλαιπωρία τους έβαζαν στη φυλακή! Κάποιος αστυνομικός τους είπε στα αγγλικά ότι μπήκαν φυλακή γιατί ήρθαν στην Ελλάδα παράνομα, χωρίς χαρτιά και όποιος το κάνει αυτό για τιμωρία μπαίνει φυλακή…»

* Περισσότερες περιπέτειες του Ναβίντ μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίιντ δεν ήρθε για διακοπές» (εκδόσεις Κέδρος) και στο ομώνυμο online παιχνίδι στο: www.navid.gr

unhcr.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα ενισχύει τα συστήματα ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο φόβος εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα έχει δεχτεί σκληρή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΕΛΛΑΔΑ
Λέγεται ότι είχε αρνηθεί να του χορηγηθεί θεραπεία κατά της Covid-19. Ακρωτηρίαζε τα πτώματα των θυμάτων του χρησιμοποιώντας ένα σφυρί, ένα κατσαβίδι και ένα μαχαίρι.
ΕΛΛΑΔΑ
Στην Κορέα, οι δημόσιοι χώροι κλείνουν, αλλά όχι και στην Ιαπωνία, στην Αγγλία, συστήνουν τον εξαερισμό των κινηματογράφων, στις ΗΠΑ δεν απαγορεύσουν την παρέλαση
ΕΛΛΑΔΑ
Δημιούργησε υποδομές, σπίτια, χώρους, τηλεφωνικές γραμμές, τη Γραμμή SOS 1056 με 12.500 εθελοντές, και 15.000 χορηγούς
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x