A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

UNLOCK YOUR POWER | Ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

 

UNLOCK YOUR POWER | Ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης  για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

 

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, το Κέντρο Διοτίμα και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζουν την κοινή ψηφιακή καμπάνια #UnlockYourPowerμια καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία στον καιρό της πανδημίας, η οποία θα προβληθεί στα social media από τις 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου 2021.

Στην περίοδο της καραντίνας οι γυναίκες που ζουν σε βίαιες σχέσεις εγκλωβίζονται στο σπίτι. Απειλούνται περισσότερο. Δυσκολεύονται να αναζητήσουν βοήθεια. Καμία πανδημία, όμως, δεν είναι ανίκητη.

Με την καμπάνια #UnlockΥourPower στέλνουμε το μήνυμα πως κάθε γυναίκα μπορεί να ξεφύγει από την κακοποίηση, αν «ξεκλειδώσει» τη δύναμη που κρύβει μέσα της. Σε αυτή την πορεία δεν θα είναι μόνη. Μπορεί να απευθυνθεί σε κατάλληλους φορείς για εξειδικευμένη υποστήριξη. Όλες οι γυναίκες έχουν  δικαίωμα στην ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερίασε μια ζωή χωρίς βία.

Η Πρέσβης Κέιτ Σμιθ δήλωσε σχετικά:

«Η έμφυλη βία και, ειδικότερα, η ενδοοικογενειακή βία είναι μια κοινωνική πληγή – αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι μάλιστα μια από τις συνηθέστερες στον κόσμο. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, πολλά από τα οποία δεν φτάνουν στις αρχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με Κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο με στόχο την εξάλειψη αυτού του είδους εγκληματικής συμπεριφοράς, αλλά και τη στήριξη που χρειάζονται οι επιζώσες για να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φόβο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Κέντρο Διοτίμα, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, και όχι μόνο, στην Ελλάδα με σκοπό να ενισχύσει και να εμπεδώσει την πεποίθηση ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και στήριξης, υπάρχει δρόμος και τρόπος οι επιζώσες να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς βία και χωρίς τον φόβο της βίας».

Η Μαρία Λιάπη, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα ανέφερε:

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις  και οι έμφυλες ανισότητες συνιστούν αιτία και συνέπειά του. Η πρόσφατη πανδημία έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μια ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα για έναν μεγάλο αριθμό γυναικών κάθε ηλικίας, κοινωνικής θέσης, οικογενειακής κατάστασης κ.ά. και απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι το σπίτι δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο από την πανδημία της έμφυλης βίας. Θελήσαμε σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, και την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, να οργανώσουμε μια εκστρατεία που προσπαθεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με αλληλοκατανόηση και να παρακινήσουμε για αναζήτηση υποστήριξης και διεξόδου προς μια ζωή  απαλλαγμένη από τη βία» 

Κατά την περίοδο της πανδημίας σημειώθηκε, και στην Ελλάδα, αύξηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για την βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020: 4.872 επιζώσες κατέφυγαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική, 536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες, 8.609 άτομα κάλεσαν την Γραμμή SOS 15900 για ενημέρωση και πληροφόρηση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από πρώην ή νυν συντρόφους. Βίας που έγινε συχνότερη και απειλητικότερη κατά την περίοδο της καραντίνας.

Για να κάνουμε πράξη την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας χρειάζεται και η δική σου κινητοποίηση. Στάσου δίπλα στις γυναίκες που βιώνουν βία. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας μάσκα προστασίας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αγαπημένη παραλία της Εύβοιας, Χιλιαδού, επιτέλους απέκτησε ράμπα για συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H καταγγελία αφορά «στις μη σύννομες, επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων "WhatsApp"
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υπερασπιστής των Κολομβιανών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άντζελο Καρντόνα έλαβε το βραβείο Diana προς τιμήν της αείμνηστης πριγκίπισσας της Ουαλίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
To δικαίωμα στο άσυλο και η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 αναστέλλονται ευρέως στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην Ελλάδα έχουμε 23 Πανεπιστήμια και μόνο 3 γυναίκες Πρυτάνεις.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γράφει η G-All, Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x