A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εργαστήριο παραδοσιακής επεξεργασίας κάνναβης

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στα πλαίσια της συμμετοχή της στο ερευνητικό έργο «Πράσινα και ανακυκλώσιμα ή/και κομποστοποιήσιμα σύνθετα προϊόντα με βελτιωμένες ιδιότητες από απόβλητα βιομηχανικής κάνναβης στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας» (ΚΥΚΑ, Δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ), θα διοργανώσει το Σάββατο 8 Μαΐου 2021, στον Βόλο ένα εργαστήριο παραδοσιακής επεξεργασίας της κάνναβης και επίδειξης κατασκευής χειροποίητου χαρτιού.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση για τις ιδιότητες και τις χρήσεις της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς και του εγχειρήματος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ και του ερευνητικού έργου ΚΥΚΑ. Θα περιλαμβάνει επίσης επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στο χειρωνακτικό σπάσιμο κορμών κάνναβης για διαχωρισμό της ίνας από το ξύλο με τον παραδοσιακό τρόπο με εργαλεία που θα κατασκευαστούν ειδικά για το σκοπό αυτό από τον συνεταιρισμό εργαζομένων ΡΟΚΑΝΙ, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένη ξυλεία. Θα ακολουθήσει ένα εργαστήριο επίδειξης και κατασκευής χειροποίητου χαρτιού από ίνες κάνναβης.

Τα στελέχη (κορμοί) της κάνναβης είναι ένα αγροτικό απόβλητο, παραπροϊόν του θερισμού του σπόρου και των ανθών, το οποίο η ΚΑΝΝΑΒΙΟ εναποθέτει στην γη για να τον εμπλουτισμό του χωραφιού. Το σπάσιμο και η ενσωμάτωση των ξηρών κορμών όμως είναι μια προβληματική στην διαχείριση διαδικασία που φθείρει τα αγροτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες απλά να δεματοποιούν τους ξηρούς κορμούς όπως τα στάχια και να τους πουλάνε είτε για ζωοτροφή, είτε για ενεργειακή βιομάζα σε πολύ χαμηλές τιμές, από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα μια μονάδα πρώτης επεξεργασίας.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ θέλησε να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, περιορίζοντας τα αγροτικά απόβλητα και αξιοποιώντας παράλληλα τα παραπροϊόντα των κορμών (ίνα και ξύλο) που παρουσιάζουν προστιθέμενη αξία σε διάφορες εφαρμογές. Η ευκαιρία δόθηκε με τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Ερευνώ- Καινοτομώ, όπου η ΚΑΝΝΑΒΙΟ σε συνεργασία με την CHIMAR (βιομηχανικό R&D), το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δύο Τμήματα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Χημείας και Φυσικής), ερευνούν τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης της ίνας και του ξύλου για την κατασκευή σύνθετων υλικών και βιοπολυμερών που αντικαθιστούν την ξυλεία από δέντρα και τα πλαστικά από πετροχημικά.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ στα πλαίσια του έργου είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια, θερισμό και διαχωρισμό της ίνας από τον ξυλώδη κορμό για να ερευνηθούν οι ιδιότητές τους από τους άλλους συνεταίρους και να αναπτυχθούν καινοτόμα υλικά και προϊόντα όπως βιοπλαστικά, μοριοσανίδες, έπιπλα εκθέσεων, και άλλα.

Για τον διαχωρισμό σε πιο μεγάλη κλίμακα θα χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μηχάνημα από-ίνωσης στα πλαίσια του έργου, αλλά σε πρώτη φάση η ΚΑΝΝΑΒΙΟ θέλει να επιδείξει τον παραδοσιακό τρόπο χειρωνακτικού διαχωρισμού της ίνας από το ξύλο με το εν λόγω εργαστήριο στον Βόλο. Η ίνα και το ξύλο που θα παραχθούν, θα σταλούν στα εργαστήρια για περαιτέρω αναλύσεις, ενώ το χειροποίητο χαρτί από την ίνα της κάνναβης θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: kannabiohemp@gmail.com

ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ένας καταστηματάρχης σε οποιοδήποτε κλάδο και αν δουλεύει θέλει το μαγαζί του να είναι πάντα όμορφο και ευπαρουσίαστο
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
E-Gnosis: Νέα ταχύρρυθμα τμήματα καθημερινά για ΔΩΡΕΑΝ εξ αποστάσεως μαθήματα Η/Υ και αγγλικών!
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Οι προτεινόμενες, από την οργάνωση, άμεσες ενέργειες, με πρώτη και κύρια τη θεσμοθέτηση ενός σχεδίου δράσης για τον λύκο στην Ελλάδα, συνοπτικά είναι οι εξής
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ξεχωριστή θέση στην επίσημη καταγραφή της προίκας έχουν τα κοσμήματα και η ακίνητη περιουσία.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεχωρίσετε αν πρόκειται για αυθεντική μάσκα KN-95
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Παρά το απίστευτο γεγονός ότι βιώνουμε μια πανδημία εδώ και δύο έτη, σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το πέρασμα ενός ακόμα χρόνου
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x