A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι μας

 

Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης - ΠΕΛΙΤΙ

Πριν λίγες μέρες στην αγορά παραγωγών της Δράμας, ένας φίλος μου πρόσφερε μια μπάλα – υπόστρωμα – για μανιτάρια.

Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν θέλουν υγρασία, υψηλή θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία ανάπτυξης τους είναι από 15° έως 25°

Τα μανιτάρια χρειάζονται φως, όχι απευθείας από τον ήλιο γιατί στεγνώνουν. Αλλά χωρίς φως στραβώνουν και μακραίνουν σαν τα φυτά χωρίς φως.

Μέσα στις επόμενες μέρες. Τα μανιτάρια φύτρωσαν και όταν έφτασαν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος τα μάζεψα.

Έτσι πολύ απλά και χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία είχα τα δικά μου μανιτάρια. Η μπάλα θα δώσει δυο συγκομιδές. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, την μπάλα την τοποθετούμε στο κομπόστ.

Χρίση των μανιταριών.

Τα μανιτάρια μπορούμε να τα φάμε ωμά (όχι όλες τις ποικιλίες), μαγειρεμένα, τηγανιτά, ψητά μπορούμε να τα βάλουμε σε πίτα, σε σούπες κ.α.

Αποξήρανση μανιταριών.

Αν έχουμε μεγάλη παραγωγή μανιταριών και δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε μπορούμε να τα αποξηράνουμε.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε τελάρα με σήτα μέσα σε σκιερό μέρος.

Μέσα σε μια εβδομάδα τα μανιτάρια μας θα αποξηρανθούν και μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για να τα μαγειρέψουμε όταν δεν θα έχουμε φρέσκα μανιτάρια.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορούμε να τα αλέσουμε στο μούλτι να τα κάνουμε σκόνη και να τα προσθέτουμε σε διάφορα φαγητά.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια ή τη σκόνη μανιταριών θα πρέπει θα πρέπει να τα προστατέψουμε από την υγρασία.

Μπορούμε να κάνουμε μίγμα μπαχαρικών με τη σκόνη των μανιταριών για να έχουμε ένα εξαιρετικά  γευστικό αποτέλεσμα στα φαγητά μας.

Μανιτάρια τουρσί.

Ένας άλλος τρόπος για να συντηρήσουμε τα μανιτάρια είναι να τα κάνουμε τουρσί.

Πώς μπορούμε να πάρουμε σπόρο από τα μανιτάρια.

Ο σπόρος είναι πολύ λεπτός. Βάζουμε τα μανιτάρια με τα ελάσματα πάνω σε λευκό χαρτί και σκεπάζουμε με ένα μπολ, ή ποτήρι. Τα αφήνουμε όλη νύχτα.

Ο σπόρος των μανιταριών θα πέσει πάνω στο λευκό χαρτί.

Καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ τον, Γιώργο Κομνηνό, τον Θεόφιλο Κομνηνό, τον Κώστα Γίδαρη και τον Στέφανο Καλαμάρη για τη βοήθεια για τη συγγραφή του άρθρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
ΓΕΩΡΓΙΑ
Δικαιωμένος για την απόφασή του να μην φύγει από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική γη.
ΓΕΩΡΓΙΑ
O Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ»
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ΕΕ θέλει να καταργήσει τις περισσότερες από τις προστασίες που αφορούν τη νέα γενετική μηχανική.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς και υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
ΓΕΩΡΓΙΑ
Σε φυσικό εργαστήριο για την καταγραφή και παρατήρηση της κίτρινης πρίμουλας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ο Χορτιάτης της Θεσσαλονίκης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x