A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βόρειοι vs Νότιοι: Μετανάστευσα και έμαθα γιατί βολεύουμε τους manager και δεν μας κάνουν χάρη

Ο antinoikokuraios γράφει για τη συνύπαρξη των Βόρειων και Νότιων εργαζόμενων στην ξενιτιά. Ποιοι είναι καλύτεροι τελικά;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε σε έναν εργασιακό χώρο είναι ενδεικτικός της λειτουργίας της κοινωνίας μας και της κουλτούρας που αυτή φέρει. Οι παθογένειες αλλά και οι δυνατότητες που επιδεικνύει ένας εργαζόμενος είναι ορατές και επηρεάζουν πολλές άλλες πτυχές της κοινωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο και την εξέλιξη αυτής.


Ακριβώς επειδή το ξήλωμα των μέχρι τώρα δεδομένων έφερε τους Νότιους να συνεργάζονται με τους Βόρειους, στον ίδιο εργασιακό χώρο, οι μεταξύ τους διαφορές είναι πλέον βιωματικές και οχι θεωρητικές, ενώ παράλληλα επεξηγούν πολλά ''γιατί'' και ''πως'' σε ευρύτερο επίπεδο.

Η συνεργασία Ελλήνων με ξένους δεν είναι εύκολη και είναι μάλλον πρωτόγνωρη εμπειρία και για τους μεν και για τους δε. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, οι Ελληνες, ενώ μειονεκτούμε σε βασικά, υπερτερούμε συντριπτικά σε άλλα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο κρίμα ορισμένες κυρίαρχες παθογένειες μας να μη μας αφήνουν να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Που υπερτερούμε; Οι Βόρειοι χαρακτηρίζονται απο μια πειθαρχία που καταντά υποτακτικότητα και υποτονικότητα: καμία εναλλακτική σκέψη για βελτιστοποίηση των διαδικασίων, καμία πρωτοβουλία, καμία καινοτομία: by the book, αμετακίνητοι στις διαδικασίες, ''ετσι μας έιπανε, έτσι κάνουμε''. Αποδοτικό ή μη, λάθος ή σωστό, δεν έχει σημασία: αυτή είναι η εντολή και τηρείται απαρέγκλιτα. Παράλληλα, δεν υπάρχουν συναισθηματικές υποχωρήσεις, στάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα ή φιλότιμη υπερπροσπάθεια για τον πελάτη: οι διαδικασίες δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις.

Επίσης οι παράγοντες φιλοδοξία και οραματισμος-που σε ανταγωνιστικές αγορές αποτελούν βάση προόδου-δεν συγκινούν ιδιαίτερα τους Βόρειους που μοιάζει να περιμένουν την Παρασκευή στην πάμπ ως λυτρωτικό γεγονός. Παράλληλα, καταρρίπτεται και ο μύθος περί τεμπέληδων Ελλήνων, καθώς οι Ευρωπαίοι δουλεύουν λιγότερο, όντας όμως πειθαρχημένοι και αθόρυβοι, ώστε να προσλαμβάνονται ως αφοσιωμένοι και μεθοδικοί.

Αντιθέτως οι Ελληνες, αφενός είναι εξαιρετικά δημιουργικοί, ευέλικτοι και οξυδερκείς, ενώ μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις με πιο άμεσα αντανακλαστικά. παρακάμπτοντας αν χρειάζεται τις διαδικασίες. Επιπλέον,χτίζουν πιο δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις, και έχουν συναισθηματική εμπλοκή, που βέβαια δεν αποτελεί πάντα προνόμιο. Εχουν επίσης μια έφεση στην καινοτομία και στην εφευρετικότητα βελτιώνοντας τη λειτουργία των διαδικασιών και προωθώντας λύσεις που συντελούν στην επίτευξη στόχων ταχύτερα.


Ως εδώ καλά, γιατί παράλληλα εντοπίζονται και οι κλασικές μας παθογένειες: φασαρία και φωνές λες και δεν υπάρχει άλλος σε ακτίνα χιλιομέτρων, εγωισμοί και ίντριγκες, πανικός και άγχος με την παραμικρή δυσκολία, γκρίνια και απαισιοδοξία αδιαλείπτως.Επιπρόσθετα, απειθαρχία και υπεροψία (''τι να μας πει τώρα ο ξενέρωτος'') που μοιραία οδηγεί μια καλή ιδέα στο συρτάρι λόγω... αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Παρόλο που οι Ελληνες ειναι πιο εργατικοί, οι εξάρσεις τους και οι κραυγαλέες αντιδράσεις τους αποτυπώνονται ως αντιεπαγγελματισμός με συνέπεια στη σύγκριση να φαίνεται οτι υστερούν.

Οι έξυπνοι managers έχουν ήδη αντιληφθεί οτι το σωστό πάντρεμα της πειθαρχίας των Βορείων με την οξυδέρκεια των Νοτίων δημιουργεί τις προυποθέσεις για μια ισχυρή ομάδα και κακώς υπάρχει η αίσθηση οτι ΄΄και χάρη μας κάνουν'' όταν μας προσλασβάνουν στις δικές τους αγορές. Σε ένα κόσμο ραγδαίο και απρόβλεπτο, η διορατικότητα αλλά και η διαμόρφωση ενός plan B είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμα και αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι που θα βοηθήσουν τους νεομετανάστες του Νότου να καθιερωθούν σε ξένες αγορές.

πηγή: antinoikokuraios.blogspot.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ορθές επαναλήψεις Οκτωβρίου, μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων, αναστολές συμβάσεων εργασίας, επαναλήψεις Νοεμβρίου, Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
iδανικά συμπληρώνονται οι επιτυχημένες δράσεις του skywalker.gr στον χώρο της εργασίας με άλλο ένα διαδικτυακό #JobDay
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Oπως μεταδίδει Bloomberg με βάση την έκθεση των οικονομολόγων Ζ. Νταούντ και Σ.Τζόνσον
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πώς έμαθαν οι Έλληνες του εξωτερικού την ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή;
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα εισοδήματα από την εργασία μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 10,7%, ή κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x