A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο Μαξίμου το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής - Τι προβλέπει

Οι αποφάσεις για το κατά πόσο και για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής αναφορικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται στις μονάδες φροντίδας υγείας, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν ηθικά και συνταγματικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από την Επιτροπή Βιοηθικής, που λαμβάνει υπόψη ηθικά και συνταγματικά θέματα, να πάρει απόφαση για το αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους σε μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων.

Με βάση το ρεπορτάζ, το πόρισμα θα απαιτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα γίνει κάτι ανάλογο και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς.

Οι αποφάσεις για το κατά πόσο και για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου.


Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και ανάλογο προσωπικό


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοίξει την κουβέντα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από περίπου δέκα μέρες.

Αργότερα την ίδια μέρα, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το ιατρικό προσωπικό.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Στέλιος Πέτσας είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς.

Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι αυτή η κουβέντα δεν πρέπει να είναι ταμπού.

 

 

Αγγλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υπαλλήλων φροντίδας

Εμβόλιο ή απόλυση;

Αυτά είναι τα ενδεχόμενα που θα έχουν προσεχώς οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας. Αντίστοιχος νόμος αναμένεται και για τους υγειονομικούς.Οι εργαζόμενοι σε βρετανικούς οίκους ευγηρίας θα έχουν προσεχώς να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ενδεχόμενα: ή εμβολιάζομαι ή βρίσκομαι αντιμέτωπος με την απόλυση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει αντίστοιχο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι 52.000 και 151.000 αντίστοιχα.

Ο κλάδος αντιδρά για την «αυταρχική» απόφαση της κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση περνάει νόμο τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων στα σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων, δίνοντας ένα περιθώριο 16 εβδομάδων μέχρι να κάνουν το εμβόλιο.

Ειδάλλως θα πρέπει είτε να φύγουν από την «πρώτη γραμμή», αλλάζοντας ρόλο είτε να απολυθούν από τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται.

Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι από τον νόμο θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.


Κάποιοι από τους μη εμβολιασμένους ανησυχούν για τον αντίκτυπο του εμβολίου στη γονιμότητα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 83,7% των υπαλλήλων φροντίδας στην Αγγλία έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά παραμένει ένα 16% (52.000 άτομα) που δεν έχει εμβολιαστεί.

Πολλοί από αυτό το ποσοστό δεν εμβολιάζονται λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτό παρατηρείται συχνότερα μεταξύ εθνικών μειονοτήτων.

Άλλοι φοβούνται πως δυνητικά ο εμβολιασμός θα τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, με δημοφιλέστερη ανησυχία τον αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Η απόφαση ήρθε μετά από δημόσια διαβούλευση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, ενώ από αύριο η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει αντίστοιχη διαβούλευση με στόχο να διευρύνει τον συγκεκριμένο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), παρά το γεγονός ότι παραμένει ανεμβολίαστο μόλις το 11% (151.000 άτομα) του προσωπικού του.

Επιβολή του μέτρου ή εκστρατεία ενημέρωσης;


Περιθώριο 16 εβδομάδων μέχρι να κάνουν το εμβόλιο

Η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό θα σώσει ζωές, ενώ είναι γεγονός ότι υπάρχει ήδη αντίστοιχη διάταξη για τον εμβολιασμό ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων κατά της Ηπατίτιδας Β.

Πολλοί εντός του κλάδου πιστεύουν πως το αναγκαστικό μέτρο επιβαρύνει το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας και θα ήταν προτιμότερη μια εκστρατεία ενημέρωσης παρά αυταρχική επιβολή. 

Σύμφωνα με νομικούς, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συμβάσεις εργασίας.

Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση τίθεται το ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμόζεται σε έναν κλάδο που απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Την οργή της Τάνιας Τσανακλίδου προκάλεσε το επεισόδιο στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου.
ΕΛΛΑΔΑ
Μετά το απίστευτο περιστατικό με την εισβολή στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου
ΕΛΛΑΔΑ
"Απύθμενο θράσος ή τεστ αυταρχισμού;", αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
ΕΛΛΑΔΑ
Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν είναι αρνητές ή ψεκασμένοι
ΕΛΛΑΔΑ
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάνθηκε με βούλευμά του
ΕΛΛΑΔΑ
Οι θεατές αντέδρασαν και τους έδιωξαν από το θέατρο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x