A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Όταν ένα κορίτσι το 1992 κατακεραύνωσε τους παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή... [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Γράφει ο Διονύσης Παπαδόπουλος 

Η Greta Thunberg δεν ήταν η πρώτη που τα έψαλε στους "πολιτικούς ηγέτες" για την κλιματική αλλαγή.


Το 1992, στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στη Βραζιλία, η Καναδικής καταγωγής Severn Suzuki, με εναν ώριμο και συγκροτημένο λόγο, προειδοποίησε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξαφάνιση ειδών.


Οπως τότε, έτσι και πρόσφατα με την Γκρέτα, τίποτα δεν κατάλαβαν, τίποτα δεν άκουσαν, άλλοι την κοίταζαν λες και ήταν κάποια εξωγήινη, άλλοι σαν ένα "υπερευαίσθητο κορίτσι", άλλοι ήταν τρομαγμένοι και αμήχανοι.


Κομπλεξικοί, κυνικοί, αναίσθητοι, τα "χρυσά αγόρια" με το μυαλό τους γεμάτο τσιμέντο, σίδερο και σκατά συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πιστεύουν ότι ο πλανήτης είναι τσιφλίκι της αποτυχημένης οικονομίας που επέβαλαν με κάθε μέσο.


Τίποτα δεν άλλαξαν "οι ηγέτες" με την στάση τους από τότε. Το χρήμα, οι πόλεμοί τους και η απληστία είναι "τα νερά" που γνωρίζουν, το στοιχείο τους που δεν θέλουν να βγουν από αυτό. Κάνουν σαν κακομαθημένα παιδιά που δεν θέλουν να αλλάξουν, να μην χάσουν τα πεδία κερδοφορίας τους. Αυτό που έμαθαν αυτο κάνουν, αγείωτοι με τη γη από τα γεννοφάσκια τους.


Κι όπως είναι πια γνωστό και οι πετρελαικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις ήξεραν από το 1967 ότι θα προκαλέσουν κλιματική αλλαγή αγνώστου δυναμικής.

 

Ούτε οι "ηγέτες" τότε πίστεψαν την Σουζούκι, ούτε και η ανθρωπότητα...


Kαι ο Τραμπ και ο Πούτιν αλλά και πολλοί άλλοι από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο αγνόησαν τις προειδοποιήσεις αυτών των κοριτσιών, αλλά προχώρησαν και σε δηλώσεις όπως αυτή του Πούτιν για την Γκρέτα, ότι όλα αυτά είναι "αστεία" και "παιδιάστικα". Ότι "τα παιδιά αυτά" δεν μπορούν να καταλάβουν πώς δουλεύει η μοντέρνα οικονομία, ότι για να πραγματοποιηθούν αυτά που λένε απαιτούν ένα μεγάλο κόστος.

 

Κάτι όμως που δεν θέλουν να καταλάβουν όλοι αυτοί οι κύριοι είναι ότι: τι να την κάνεις την "μοντέρνα οικονομία" σε ένα δολοφονημένο πλανήτη κι όταν μάλιστα αυτή η οικονομία είναι ο κύριος ένοχος.


Και το βλέπουμε τώρα που καίγονται τα πάντα..


Φάε και συ Πούτιν τώρα μια κλιματική αλλαγή και την Σιβηρία να καίγεται για τρίτη χρονιά με τους χωρικούς και τους αγρότες να ετοιμάζονται με τις πηρούνες, τις τσάπες και τα τρακτέρ να επιτεθούν πάλι στο Παλάτι, γιατί χάνουν το βιός τους και τα δάση τους-την μονη πηγή εσόδων για την επιβιωσή τους-όπως συμβαίνει και εδώ στην Εύβοια.Συγκλονιστικά λόγια από ενα κορίτσι για ενα ασυγκίνητο "κοινό" που το μοντέλο εξουσίας του εγκλώβισε την ανθρωπότητα και το οικοσύστημα σε έναν αιώνιο θάνατο, μέσω μιας ιλιγγιώδους οικονομίας, όταν τρέχοντας για να "κλειδώσει" τα κέρδη της, αφήνει πίσω της δυστυχία πόνο και πτώματα, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα.


Μην περιμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις και τις επιχειρήσεις να σώσουν τον πλανήτη. Τα μοντέλα οικονομίας που εφευρίσκουν συνέχεια για να αποφύγουν τις ευθύνες τους βασίζονται πάντα στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Απόσπασμα από την ομιλία της:


"Λέτε ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε την τρύπα του όζοντος, δεν μπορείτε να φέρετε ξανά τον σολωμό σε ένα νεκρό ποτάμι, δεν μπορείτε να επαναφέρετε ένα εξαφανισμένο ζώο, ούτε τα δάση που κάποτε μεγάλωναν σε εκτάσεις που τώρα είναι έρημος.."


"Αν δεν μπορείτε να διορθώσετε όλα αυτά, σταματήστε να τα καταστρέφετε".


"Στο σχολείο μας μαθαίνετε πώς να συμπεριφερόμαστε στον κόσμο, πώς να μην πολεμάμε με τους άλλους, πώς να διορθώνουμε τα πράγματα, να μην βλάπτουμε άλλα πλάσματα, να σεβόμαστε τους άλλους, να καθαρίζουμε το χάλι μας, να μοιραζόμαστε, να μην είμαστε άπληστοι"...


"Τότε εσεις γιατί βγαίνετε έξω και κάνετε το αντίθετο από αυτά που μας μαθαίνετε ;

 

Για όσους αναρωτιούνται, ναι, είναι μέχρι σήμερα η ίδια ενθουσιώδης ακτιβίστρια που ήταν και τότε σαν παιδί.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

WEB TV
Αν θέλεις να φας λαχανικά το χειμώνα θα πρέπει να εργαστείς από τις αρχές καλοκαιριού.
WEB TV
H Καμπότζη είναι ο βασιλιάς της βιοποικιλότητας ή μάλλον... ήταν κάποτε.
WEB TV
Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου το Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με τους "μύθους" της ΕΛΕΤΑΕΝ.
WEB TV
Το κανάλι στο YouTube Film telaro παρουσιάζει το πρώτο videο art
WEB TV
«Άκουσε τις πράξεις του και όχι τα λόγια του», το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x