A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου – Ρευστότητα και αβεβαιότητα – Πώς θα επηρεάσει

 

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου – Ρευστότητα και αβεβαιότητα – Πώς θα επηρεάσει

Η Πανσέληνος του Καλαμποκιού λαμβάνει χώρα φέτος λίγο πριν τη φθινοπωρινή ισημερία την 21η Σεπτεμβρίου στις 28ο μοίρες του άξονα Παρθένου – Ιχθύων σηματοδοτώντας και επίσημα το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού. 

Το  ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου σημειοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου και έχει πάρει το όνομα του από τους αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα.

 Έτσι, η πανσέληνος του Καλαμποκιού αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon», δηλαδή η πανσέληνος των καρπών, που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων και  καρπών. 

Εορτάζοντας την τελική συγκομιδή των καρπών της γης οι άνθρωποι δίνουν τις ανάλογες ευχαριστίες για τα αγαθά που τους κρατούν στη ζωή και περιμένουν την επόμενη σπορά, η οποία θα βλαστήσει την άνοιξη. 

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θρησκεία κατά την φθινοπωρινή ισημερία εορτάζονταν τα Μεγάλα Μυστήρια της Ελευσίνας, όπου η Δήμητρα και η Κόρη υποδέχονται όλο το πλήθος των μυστών, οι οποίοι προσδοκούσαν μια καλύτερη τύχη κατά τη μετάβαση στο Επέκεινα. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά το στάδιο της  εποπτείας των Ελευσίνιων Μυστηρίων κεντρικό σύμβολο ήταν ένα στάχυ, το οποίο φυλασσόταν στο άδυτο του Τελεστηρίου και αφού θεριζόταν τελετουργικά από τον Ιεροφάντη, επιδεικνυόταν στους πιστούς ως σύμβολο της ανεξάντλητης δημιουργικής δύναμης της Μητέρας Γης.  

Είναι πλέον ο καιρός του σπείρειν με όλο τον κόπο και την μεθοδικότητα που πρεσβεύει η Παρθένος, αλλά και η ελπίδα της ανθρώπινης ψυχής για την επιστροφή της στην επουράνια πατρίδα που συμβολίζουν οι Ιχθύς 

Αυτή η πανσέληνος έχει έντονο το στοιχείο της  ρευστότητας και της αβεβαιότητας καθώς δίνεται έμφαση σε ζώδια της μεταβλητής ομάδας, αλλά κυρίως για την ενεργή συμμετοχή του Ποσειδώνα σε αυτή. 

Ψευδείς ειδήσεις, αναληθείς φήμες, παραπλάνηση, λανθασμένες πληροφορίες σε χώρους που σχετίζονται με εκπαίδευση, με αλλοδαπούς, άλλα κράτη με τον αθλητισμό κυριαρχούν, αλλά κυρίως αναδύεται μία αίσθηση ότι βαδίζουμε στα τυφλά και με απροσδιόριστες συνέπειες. 

Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η επιρροή του Τ-τετραγώνου Αφροδίτης-Κρόνου-Ουρανού στο σταθερό σταυρό και σε γωνιακούς οίκους στο χάρτη της Πανσελήνου, γεγονός που ενδέχεται να προμηνύει δυσάρεστες καταστάσεις σε οικονομικές υποθέσεις, ακρίβεια, συμφωνίες που ακυρώνονται ως μη συμφέρουσες. Σε πολιτικό επίπεδο δεν αποκλείεται να προκύψουν και προβλήματα διακυβέρνησης από αποκαλύψεις σκανδάλων. 

Μόνη διέξοδος είναι η παρουσία του Άρη από το Ζυγό, ο οποίος σχηματίζοντας συγκλίνον τρίγωνο με τον Κρόνο στον Υδροχόο τονίζει την ωφελιμότητα της διαπραγμάτευσης και δίνει έμφαση στα αγαθά της διπλωματικής οδού για να εξομαλυνθούν εντάσεις και διχογνωμίες. 

Ωστόσο  το Τ-τετράγωνο του Ερμή από το Ζυγό με την Έριδα από τον Κριό και τον Πλούτωνα από τον Αιγόκερω προδιαθέτει σε δύσκολες καταστάσεις σχετικές με την πανδημία του κορονοιού, αλλά και προβλήματα σε θέματα που άπτονται με πολεμικούς εξοπλισμούς. 

Κάποιο είδος πένθους είναι επίσης πιθανό ως απότοκο μιας απρόβλεπτης απώλειας. 

Τέλος η πανσέληνος επηρεάζει τους γεννημένους  από 19  έως  23  Σεπτεμβρίου, 18  έως  22  Δεκεμβρίου,  17  έως  22  Μαρτίου και  από 18 έως 22 Ιουνίου καθώς  και  όλους  όσους έχουν πλάνητες ή σημεία (Ωροσκόπο, Μεσουράνημα κ.λ.π.) στις  26  με  29  μοίρες των μεταβλητών ζωδίων καθώς και στις πρώτες δυο μοίρες των παρορμητικών ζωδίων.

 

Κατερίνα Μωραΐτου – Αρχαιολόγος

Μέλος του Ερευνητικού τμήματος της Αστρολογικής Σχολής Κοσμόγραμμα

https://www.facebook.com/kosmogramma.gr

www.kosmogramma.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΣΤΡΑ
Η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς, το ολόφωτο φεγγάρι του Ιανουαρίου
ΑΣΤΡΑ
Ένα νέο έτος ξεκινά με τις ευχές και τις ελπίδες όλων μας για μια νέα χρονιά, που θα φέρει λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν
ΑΣΤΡΑ
Η πανσέληνος της μεγάλης νύχτας πραγματοποιείται στις 19 Δεκεμβρίου στον άξονα Διδύμων – Τοξότη
ΑΣΤΡΑ
Με την ολική Έκλειψη Ηλίου στην 12η μοίρα και 23 πρώτα λεπτά του Τοξότη, κλείνει η χειμερινή εκλειπτική περίοδος του 2021
ΑΣΤΡΑ
Πραγματοποιείται στις 19 Νοεμβρίου στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού στις 27 μοίρες και 15 λεπτά στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας.
ΑΣΤΡΑ
Η Νέα Σελήνη του Νοεμβρίου πραγματοποιείται στις 4 του μήνα ένα τέταρτο μετά τις 11 το βράδυ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x