A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Φωτοβολταϊκά περικυκλώνουν τον Κολοβρέχτη

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η εγκατάσταση δυο φωτοβολταϊκών σταθμών εντός της β’ ζώνης του υγροβιότοπου Λιβάδι ή Κολοβρέχτης και όπου ο ένας από τους δυο σταθμούς βρίσκεται σχεδόν στα όρια της Α’  ζώνης (πυρήνας που προστατεύεται από τη νομοθεσία). Ένα τμήμα του γηπέδου που προορίζεται να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός έχει ισοπεδωθεί από βαριά μηχανήματα τα οποία έχουν καταστρέψει κάθε είδους αυτοφυούς βλάστησης, χλωρίδας και πανίδας που υπήρχε (καλαμιώνες, ενδημικά φυτά και δέντρα)

Από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίστηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (642/Δ/9-10-1989), και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 παράγραφος Β1 (χρήσεις γης) και Β2α (όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων τα 10 στρέμματα) αναφέρονται ρητά οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και μόνο αυτές. 

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί δυναμικότητας 600 και 800 kw αντίστοιχα, έλαβαν εγκρίσεις -παρότι οι χρήσεις γης ορίζουν διαφορετικά- από τις εξής υπηρεσίες: 

α. Τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Εύβοιας. 

β. Την Υπηρεσία Δόμησης ( ΥΔΟΜ) του Δήμου Χαλκιδέων

γ. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας 

δ. Την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής-Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Γίνεται για πολλοστή φορά ξεκάθαρο ότι η απουσία ενός φορέα διαχείρισης του υγροτόπου, που δεν έχει συσταθεί με ευθύνη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, δημιουργεί ένα καθεστώς συστηματικής ασυδοσίας το οποίο επιβαρύνει με νέες χρήσεις και αμφίβολες δραστηριότητες το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, από τον Κολοβρέχτη και μέχρι και τις εκβολές του Μεσσάπιου ποταμού.

Εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση οι δύο δήμοι, Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, η Περιφέρεια, υπηρεσίες της πολιτείας φαίνεται ότι έχουν παραδώσει τα κλειδιά σημαντικών αποφάσεων στους λογής λογής επενδυτές. 

Αλήθεια, πότε και πού (σε ποιαν εφημερίδα ή ποιον δικτυακό τόπο) δημοσιοποιήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Εύβοιας οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατατέθηκαν πέρυσι από την εταιρεία – ενοικιάστρια των δύο εκτάσεων, που υλοποιεί το έργο για να λάβει γνώση το κοινό, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και να καταθέσει γνώμη;

Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες, έχει γίνει αυτοψία από την υπηρεσία για τις εργασίες που πραγματοποιούνται και κατέστρεψαν τη φυσική βλάστηση;

Η β΄ζώνη του Κολοβρέχτη είναι χαρακτηρισμένη ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (άρθρο 3, παρ. Β1 του ΦΕΚ) και σε τέτοια γη υπάρχουν αυστηρότατοι περιορισμοί έως και απαγόρευση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όταν ξεπερνούν το 1 MW. Υπάρχει άραγε σχετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΟΑΚ) της Π.Ε. Εύβοιας; Πόσα φωτοβολταϊκά χωράει ο κάμπος των Μεσσαπίων; Η συνολική παραγόμενη ενέργεια των δύο φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη που γειτνιάζουν και έχουν ίδιον ιδιοκτήτη, ξεπερνά το όριο του 1 MW (συγκεκριμένα 1,4 MW) συνεπώς με την τακτική της σαλαμοποίησης, διά της πλαγίας και με την ανοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που εφάπτεται στην α΄ζώνη του υγροβιότοπου.

Γίνεται σαφές ότι εάν ήθελαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προστατέψουν τον πλανήτη ή να σταματήσουν την κλιματική κρίση, δεν θα εγκαταστούσαν είτε φωτοβολταϊκά, είτε τεράστιες ανεμογεννήτριες μέσα σε οικολογικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, βιότοπους, δάση και επάνω σε γόνιμα χωράφια.

 

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ KAI NA AKYΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΘΕ  ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

-ΕΠΙΣΗΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΣΦΑΓΕΙΟ, ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΡΦΥΩΝ -ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΔΟΥΣ.

-Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Σεπτέμβριος 2021

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρά την πανδημία της covid-19 ο κόσμος δεν μπορεί να αναβάλει τη λήψη «έκτακτων» μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x