A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πίσω δεν κάναμε ποτέ στην θέαση του κτήνους - Κάλεσμα υποστήριξης στο δικαστήριο κατά των φασιστών για την επίθεση στη Φαβέλα

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα - Free Social Center Favela

ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΘΕΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ
 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΒΕΛΑ.
 
«Η Φαβέλα αντιστέκεται και φέγγει, στα μαύρα σκοτάδια του Πειραιά», τιτλοφορούταν το κείμενο που γράφηκε από μας αναφορικά με την επίθεση που δεχτήκαμε στο χώρο την Κυριακή 25/2/2018 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Τότε, τρία χρόνια και πλέον από σήμερα, πράγματι η αντίσταση που φέραμε στην σκοταδιστική πολιτική της Χ.Α στις γειτονιές μας ήταν σθεναρή.
 
Πριν τα γραφεία τους κλείσουν, πριν τα χαρτζιλίκια τους στερέψουν, πριν η ηγεσία τους μπει στην φυλακή, η Φαβέλα στο κέντρο του Πειραιά λειτουργούσε με ανοιχτές πόρτες και με κοινωνικό πρόσωπο αδιάκοπα παράγοντας ακηδεμόνευτο και αντιφασιστικό πολιτικό και πολιτιστικό λόγο, σε μία περιοχή, που οι ντόπιοι Χρυσαυγίτες και όχι μόνον θεωρούσαν δικιά τους.
 
Σε πείσμα των καιρών, με σκοπό τη διάχυση του αντιφασιστικού νοήματος στο δημόσιο λόγο και χώρο, σταθήκαμε με τα πρόσωπά μας πιστοί στον λόγο μας και τις αξίες μας, εκφράζοντας ανοικτά ό,τι ο φασιστικός τρόπος σκέψης εχθρεύεται. Για αυτό και εξ αρχής είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα φασιστοειδή της Χ.Α, οι οποίοι επισκέπτονταν τον χώρο ξημερώματα και αναλώνονταν στο να βάφουν σβάστικες στην πρόσοψη, στο να βάζουν στόκο στην κλειδαριά μας, στο να καίνε το περβάζι της σκάλας ή στο να κατεβάζουν τις ταμπέλες. Όμως, εμείς είχαμε βάλει στόχο και το λέγαμε ότι πασχίζουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στον Πειραιά, οπότε τέτοιου είδους κινήσεις δεν κατάφεραν να μας φοβίσουν. Και ένα είναι σίγουρο, ότι οι φασίστες πάντα στον φόβο μας ποντάρουν.
 
Όσο, λοιπόν, η δράση μας συνεχιζόταν τόσο το αντιφασιστικό νόημα διαχεόταν στον κοινωνικό ιστό του Πειραιά, το φως κέρδιζε το σκοτάδι, το κίνημα της ζωής επικρατούσε αυτού του θανάτου. Έτσι, πιστή στη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική, η ΧΑ μη έχοντας άλλον τρόπο να υπερασπιστεί ένα «προπύργιο» που έχανε, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Οργάνωσε μια ύπουλη δολοφονική επίθεση σε βάρος των ατόμων της συνέλευσης του χώρου. Κρυφά την Κυριακή 25.02.2018 πολυάριθμο ένοπλο τάγμα εφόδου της ΧΑ επιτέθηκε στην Φαβέλα και κατάφερε δολοφονικά χτυπήματα σε έξι άτομα της συνέλευσης του χώρου.
 
Με αυτό το χαρακτηριστικό modus operandi η ΧΑ χτύπησε τη Φαβέλα με στόχο μας φοβίσει, να μας περιορίσει, να μας αναχαιτίσει, ακόμα και να μας εξοντώσει φυσικά. Όμως, ως γράψαμε και τότε «πρέπει κι αυτοί ωστόσο να κατανοήσουν, ότι κάθε χτύπημα που δεχόμαστε, είναι σαν πλήγμα σε αυτούς τους ίδιους, αφού το μόνο που καταφέρνει είναι να μας ενδυναμώνει , να μας συσπειρώνει και να δοκιμάζει τα πρωτόγνωρα όρια της αλληλεγγύης που έχει δεχτεί η Φαβέλα από τη δημιουργία της.»
 
Έτσι, όχι μόνον δεν φοβηθήκαμε αλλά την επόμενη εβδομάδα και στο μετέπειτα διάστημα το αντιφασιστικό κίνημα έδειξε τα αντανακλαστικά του και την αλληλεγγύη του. Αντιφασιστικές δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά και μια ιστορική πορεία που στελεχώθηκε από πλήθος κόσμου, έφερε βόλτα όλο το κέντρο του Πειραιά δείχνοντας στην πράξη αυτό που έλεγε και το πανό της. «Στις γειτονιές του Νίκου Γόδα και του Παύλου Φύσσα, ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ».
 
Από την σύντομο παρατιθέμενο ιστορικό των συμβάντων καταλαβαίνει κανείς ότι οι Χρυσαυγίτες έχουν ήδη καταδικασθεί στην κοινωνική συνείδηση και στα πεζοδρόμια του Πειραιά. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τον ευρύτερο αντιφασιστικό αγώνα, τίποτα δεν τελείωσε.
 
Την Δευτέρα 8.11.2021, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, ο Άκης Θεοδώρου και ο Σωτήρης Δεβελέκος πρωτοκλασσάτα μέλη της Τ.Ο Πειραιά δικάζονται για την επίθεση στο χώρο μας, στα συντρόφια μας, στις αξίες μας. Οποιαδήποτε νίκη της Χ.Α, δικαστική ή μη, αποτελεί πλήγμα για το κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί τροφή για το κτήνος. Και όπως δεν αφήσαμε καμία μάχη χωρίς να την δώσουμε, έτσι και τώρα θα είμαστε στο Δικαστήριο για να μην αφήσουμε σπιθαμή χώρου στους φασίστες.
 
Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους και όλες να στηρίξετε στο Δικαστήριο με την παρουσία σας μέσα και έξω από αυτό.
 
ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ ΑΛΛΗ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΘΡΕΨΟΥΝΕ
 
ΡΑΝΤΕΒΟΥ 8.11.2021 ΣΤΙΣ 09.00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
Υ.Γ. Ένας σύντροφος που βρισκόταν εκείνη την ημέρα στη Φαβέλα και δέχθηκε επίθεση δεν είναι πια μαζί μας. Πριν φύγει έδωσε σχεδόν όλο του το είναι για τον αντιφασιστικό αγώνα στον Πειραιά. Και επειδή θα ήθελε πάρα μα πάρα πολύ να είναι και σε αυτή την μάχη, θα του την αφιερώσουμε. Πέτρο για σένα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Εκπρόσωποι φορέων προχώρησαν στη δημιουργία της ”Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων”.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Στροφυλιά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Πέμπτη 5/8, από την περιοχή των εκβολών του Αχελώου, με προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Κι αυτό το καλοκαίρι μας βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού, από τις 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, κατά μήκος του Αχελώου
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Όσες και όσοι βρεθήκαμε στις πρώτες γραμμές του Μπλόκου, σας προσκαλούμε στο Τριήμερο Δράσεων στο Νυμφαίο
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Τα όρια του οικολογικού κινήματος και οι όροι ανάδυσης Αυτόνομης Πράσινης Ζώνης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x