A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καρκινογόνα χημική ουσία σε 30 μάρκες αποσμητικών

 


Ανησυχητικά επίπεδα βενζολίου, μιας γνωστής χημικής ουσίας που προκαλεί καρκίνο, εντοπίστηκαν σε πάνω από τις μισές από τις 108 παρτίδες αντιιδρωτικών και αποσμητικών σπρέι σώματος από 30 διαφορετικές μάρκες, όπως αποκαλύπτει έρευνα ανεξάρτητου εργαστηρίου που κατατέθηκε αυτόν τον μήνα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Το βενζόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικών ουσιών ή προϊόντων επειδή είναι διαλύτης κατηγορίας 1 με «απαράδεκτη τοξικότητα», σύμφωνα με τον FDΑ, που ωστόσο επέτρεψε μια «προσωρινή» χρήση του σε υγρά απολυμαντικά χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας το ανώτατο όριο στα 2 μέρη ανά εκατομμύριο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει θέσει ένα πολύ χαμηλότερο όριο -- 5 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) -- για την παρουσία βενζολίου στο πόσιμο νερό, έχοντας ως «στόχο 0 ppb για το πόσιμο, καθώς και σε νερά σε ποτάμια και λίμνες, επειδή το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία».


Την περασμένη εβδομάδα, «με μεγάλη προσοχή», σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ο κολοσσός Procter & Gamble απέσυρε οικειοθελώς 17 διαφορετικούς τύπους αντιιδρωτικών Old Spice και Secret από τα ράφια.
Μια σειρά από άλλες μάρκες δεν έχουν ακόμη ανακληθεί, συμπεριλαμβανομένων παρτίδων των Tag, Sure, Equate, Suave, Right Guard και Brut, στα προϊόντα των οποίων είχαν εντοπιστεί επίπεδα βενζολίου ίσα ή περισσότερα από 2 μέρη ανά εκατομμύριο, δήλωσε ο David Light, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Valisure, του ανεξάρτητου εργαστηρίου που πραγματοποίησε τις έρευνες και υπέβαλε την αναφορά.

Άλλες παρτίδες αντιιδρωτικών και αποσμητικών για τις οποίες η Valisure διαπίστωσε ότι περιείχαν βενζόλιο σε επίπεδα έως και 2 μέρη ανά εκατομμύριο, αφορούν προϊόντα που παρασκευάζονται από τις φίρμες Summer's Eve, Right Guard, Power Stick, Soft & Dri και Victoria's Secret. Μέχρι σήμερα, το CNN δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αν κάποιο από αυτά τα προϊόντα, εκτός από το Old Spice και το Secret έχουν ανακληθεί μετά από σχετικό αίτημα της Valisure, στις αρχές Νοεμβρίου προς τον FDA.

Το CNN απευθύνθηκε σε όλες αυτές τις εταιρείες για απάντηση. Η Village Company, η οποία παρασκευάζει το Soft&Dri, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η Unilever, προϊόν της οποίας είναι το Suave, απάντησε στο CNN με email: «Η Unilever λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις ανησυχίες για την ασφάλεια και διεξάγει μεγάλη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της αναφοράς της Valisure σχετικά με δύο αντιιδρωτικά σπρέι Suave».

Το CNN δεν έλαβε απάντηση από τις υπόλοιπες εταιρείες, αλλά το Συμβούλιο Προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας (PCPC), ένωση του κλάδου που εκπροσωπεί 600 τέτοιες ετικέτες καταναλωτικών προϊόντων, ανέφερε σε δήλωσή του: «Το βενζόλιο δεν είναι σκόπιμα προστιθέμενο συστατικό σε προϊόντα σπρέι σώματος· ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς και οι παρασκευαστές προϊόντων, γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει σε τρόφιμα και φάρμακα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η PCPC και οι εταιρείες-μέλη της είναι σταθερά δεσμευμένες να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας με συστατικά που έχουν ελεγχθεί διεξοδικά ως προς την ασφάλειά τους και ακολουθούν τις απαιτήσεις του νόμου». Εταιρικά και ατομικά υπάρχει νομική ευθύνη να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα και τα συστατικά τους είναι ασφαλή για την προβλεπόμενη χρήση».

Το βενζόλιο υπάρχει στη φύση, αλλά δημιουργείται και από τον άνθρωπο. Η χημική ουσία, η οποία μπορεί να ξεγελάσει τα κύτταρα του σώματος, ώστε να μη λειτουργούν σωστά, αποτελεί συστατικό του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή μιας ποικιλίας «πλαστικών, λιπαντικών, καουτσούκ, βαφών, απορρυπαντικών, φαρμάκων και φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η έκθεση σε αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνη, αυξάνοντας τον «κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και άλλων διαταραχών του αίματος», επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου στον αέρα μπορεί να προκαλέσει θάνατο και εάν «χύσετε βενζόλιο στο δέρμα σας, μπορεί να σας προκαλέσει ερυθρότητα και πληγές», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τοξικών Ουσιών και Μητρώου Ασθενειών (ATSDR). «Αν πέσει βενζόλιο στα μάτια μπορεί να προκαλέσει γενικό ερεθισμό και βλάβη στον κερατοειδή».

Στην ανακοίνωση για την ανάκληση προϊόντων της, η P&G είπε ότι δεν είχε αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, προσθέτοντας ότι «η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο στα ανακληθέντα προϊόντα στα επίπεδα που εντοπίστηκαν στις δοκιμές μας, δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία».

Ωστόσο, οι δοκιμές της Valisure διαπίστωσαν ότι ανησυχητικά επίπεδα βενζολίου σε ορισμένες παρτίδες προϊόντων P&G. Συγκεκριμένα, δύο παρτίδες ενός αντιιδρωτικού Old Spice που ονομάζεται Pure Sport (παρτίδες 11671458SQ και 11671458SB; UPC 012044001912) περιείχαν κατά μέσο όρο 17,7 και 17,4 μέρη ανά εκατομμύριο βενζολίου.

«Αυτό είναι σχεδόν εννέα φορές το ανώτατο όριο των 2 μερών ανά εκατομμύριο που έχει θέσει η FDA για χρήση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο Light.

Σύμφωνα με τους ίδιους ελέγχους, το Secret Powder Fresh, 24 HR Aerosol (Παρτίδες 11721458SG και 11701458SH; UPC 037000711087) είχε περίπου κατά μέσο όρο 16 όρο μέρη ανά εκατομμύριο.

Το εργαστήριο Valisure δοκίμασε το προϊόν με τα υψηλότερα επίπεδα βενζολίου (Old Spice Pure Sport με 17,7 ppm) σε κλειστό μπάνιο, ψεκάζοντας μία φορά κάτω από κάθε μασχάλη, όπως θα έκανε ο μέσος καταναλωτής. Με αυτόν τον τρόπο, «υπάρχει κίνδυνος η ατμόσφαιρα σε ένα μπάνιο να επιβαρυνθεί με βενζόλιο 15 φορές πάνω από το όριο για αυτό που η EPA είπε ότι είναι αυξημένος κίνδυνος για λευχαιμία», συμπλήρωσε ο Light.

Στις γενικές δοκιμές, τα επίπεδα βενζολίου διέφεραν πολύ από παρτίδα σε παρτίδα, ακόμη και σε μία μόνο μάρκα, επισημαίνει στην αναφορά του η Valisure, ενώ η αρχική ανάλυση τουλάχιστον ενός δείγματος 49 παρτίδων σπρέι σώματος από 19 διαφορετικές μάρκες δεν εντόπισε καθόλου βενζόλιο.

Συνολικά, «24 παρτίδες προϊόντων σπρέι σώματος από οκτώ διαφορετικές μάρκες περιείχαν μεταξύ 2,24 - 17,7 ppm βενζόλιο, 14 παρτίδες από οκτώ μάρκες περιείχαν ανιχνεύσιμο βενζόλιο μεταξύ 0,20 - 1,89 ppm και 21 παρτίδες από οκτώ μάρκες περιείχαν ανιχνεύσιμο βενζόλιο σε < 0,1 ppm», ανέφερε το εργαστήριο.

Κανένα από τα προϊόντα δεν περιέχει βενζόλιο ως συστατικό, λένε οι ειδικοί, επομένως ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να εισαχθεί η χημική ουσία είναι μέσω ενός σφάλματος στη διαδικασία παραγωγής ή μέσω του τρόπου με τον οποίο η χημική ουσία παρέχεται στον οργανισμό.

Η Valisure εκτίμησε ότι μια πιθανότητα είναι ότι το βενζόλιο θα μπορούσε να προέρχεται από συστατικά όπως ο υδροφθοράνθρακας 152a, το βουτάνιο, το ισοβουτάνιο, το προπάνιο και η αλκοόλη, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των σπρέι στο δέρμα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι ίχνη βενζολίου προήλθαν από το προωθητικό που ψεκάζει το προϊόν έξω από το μπουκάλι», δήλωσε η Kate DiCarlo, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας για το Personal Care Portfolio της P&G.

«Λόγω της εξαιρετικά εξειδικευμένης φύσης των προϊόντων αεροζόλ, χρησιμοποιούμε έναν κατασκευαστικό συνεργάτη για την παραγωγή αυτών των προϊόντων», πρόσθεσε η Dicarlo. «Αυτός ο εταίρος εντόπισε ένα πρόβλημα με την προμήθεια του προωθητικού του και εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος που εντοπίστηκε στην έρευνα. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκληση, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε στα ράφια νέο προϊόν που θα πληροί τα ποιοτικά μας πρότυπα».

Είναι η αποφυγή των προωθητικών στα σπρέι η απάντηση στη μείωση του κινδύνου;

Ενδεχομένως, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, η Valisure βρήκε επίσης υψηλότερα επίπεδα βενζολίου σε αποσμητικά σώματος χωρίς αεροζόλ, συμπεριλαμβανομένων των ταλκ και των στικ, ανέφερε ο Light.

«Νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα προωθητικά είναι μια σημαντική πηγή αυτής της μόλυνσης, αλλά υπάρχει επίσης μια ποικιλία πιθανών πηγών στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των προϊόντων», δήλωσε ακόμη ο Light.

«Μπορεί να μην είναι καθαρό το περιβάλλον παραγωγής λόγω της χρήσης ορισμένων χημικών ουσιών, εξοπλισμού ή δοχείων. Χρειαζόμαστε περισσότερους ελέγχους», δήλωσε ο David Andrews, ανώτερος επιστήμονας για την Environmental Working Group (EWG), μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική και καταναλωτική ομάδα υπεράσπισης της υγείας.

«Χρειαζόμαστε ανεξάρτητες αναλύσεις ως μέρος της συνολικής αλυσίδας εφοδιασμού. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να βρούμε αυτά τα προβλήματα πριν τα προϊόντα φτάσουν στα ράφια», πρόσθεσε ο Light.

Το βενζόλιο έχει βρεθεί και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Ο FDA προέτρεψε τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν συγκεκριμένα απολυμαντικά χεριών στην αρχή της πανδημίας λόγω των υψηλών επιπέδων του διαλύτη και το καλοκαίρι που πέρασε, η Johnson & Johnson (J&J) ανακάλεσε εθελοντικά πέντε ετικέτες αντηλιακών σπρέι - τέσσερις της Neutrogena και μία της Aveeno - μετά την ανίχνευση βενζολίου σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η CVS Health και η Coppertone σταμάτησαν επίσης οικειοθελώς την πώληση πολλών αντηλιακών ή προϊόντων περιποίησης μετά τον ήλιο λόγω παρόμοιων ευρημάτων. Αλλά ο Light είπε ότι από όσο γνωρίζει, άλλα αντηλιακά και καλλυντικά μετά τον ήλιο, τα οποία επίσης βρέθηκαν θετικά στην τοξίνη, παραμένουν στην αγορά.

«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο βενζολίου που μπορεί να υπάρχει στα αντηλιακά προϊόντα», ανέφερε ο Δρ Christopher Bunick, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, σε δελτίο τύπου εκείνη την εποχή. «Ακόμη και το βενζόλιο σε 0,1 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε ένα αντηλιακό θα μπορούσε να εκθέσει τους ανθρώπους σε υπερβολικά υψηλές ποσότητες νανογραμμαρίων βενζολίου», σημείωνε.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντηλιακών που δοκιμάστηκαν, ωστόσο, ήταν χωρίς βενζόλιο και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της χρήσης αντηλιακού για την προστασία του δέρματος από τη γήρανση και τις καρκινικές επιδράσεις του ήλιου.

Τα αντηλιακά που δοκιμάστηκαν από τη Valisure ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα από τα περισσότερα από 11.000 καταχωρημένα αντηλιακά προϊόντα στην αγορά.

Σε απάντηση στην αναφορά της Valisure για τα αντηλιακά, η FDA δήλωσε στο CNN ότι «αξιολογεί τις πληροφορίες που παρέχονται σε εργαστηριακές αναφορές αυτού του τύπου και, γενικά, ξεκινά μια ανεξάρτητη διαδικασία δοκιμών και επαλήθευσης».

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Όταν η πανδημία της Covid-19 εισέλθει σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος
ΚΟΣΜΟΣ
Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω, είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη»
ΚΟΣΜΟΣ
Υπέρογκα τα έξοδα νοσηλείας των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό
ΚΟΣΜΟΣ
Αύξηση παρουσιάζει σήμερα αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Κεμπέκ ετοιμάζεται να σκληρύνει τα μέτρα σε βάρος όσων αρνούνται να εμβολιαστούν
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x