A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η πρωτοφανής τιμωρία μιας υπερασπίστριας του νερού

 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Ο Χριστός έδιωξε τους εμπόρους από τον ναό του, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι όταν κάποιοι καταστρέφουν τις δημιουργίες του.

Η ακτιβίστρια Jessica Reznicek είναι μέλος του "Καθολικού Εργατικού κινήματος", ένα πασιφιστικό κίνημα που ξεκίνησε το 1933 στις ΗΠΑ  μετά την πρώτη εκδοση της εφημερίδας Catholic Worker. 
 
Σήμερα οι εναπομείναντες 187 κοινότητες Καθολικών Εργατών είναι αφοσιωμένες στη μη βία, την εθελοντική φτώχεια, την προσευχή και τη φιλοξενία για τους άστεγους, τους εξόριστους, τους πεινασμένους και τους εγκαταλειμμένους.
 
Οι δραστηριότητές τους δεν ελέγχονται από την Καθολική Εκκλησία και ούτε έχουν σχέση με αυτήν.

Οι Καθολικοί Εργάτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την αδικία, τον πόλεμο,τον ρατσισμό και τη βία κάθε μορφής.

Η Tζέσικα ακολούθησε πιστά την ιδρυτική διακήρυξη του αναρχο-χριστιανικού αυτού κινήματος δηλαδή την δικαιοσύνη και τον λόγο του Ιησού Χριστού και έπραξε το αυτονόητο, να προστατεύσει το καθαρό νερό, ένα αγαθό-δώρο από τον θεό για όλους τους ανθρώπους.
 
Η "σταυρωσή της" για τις αμαρτίες του καπιταλισμού είναι το αποτέλεσμα της ρήξης της με την "ευγένεια" και "υποτακτικότητα" του χριστιανισμού και με τον καθολικό ευνουχισμό της ζωής από την επίσημη θρησκεία που απαγορεύει την βία ακόμη και όταν δολοφονείται η ζωή και η ελευθερία, όταν μολύνεται ο πλανήτης ο καθ' εικόνα και κατ' εικόνα ομοίωσή του.
 
H Tζέσικα "σταυρώνεται" έτσι μόνη της και για το κίνημα No Dapl.

Για τη πράξη της καταδικάστηκε στις 29 Ιουλίου με τον νόμο της "εγχώριας τρομοκρατίας" σε οκτώ χρόνια φυλακή και πρόστιμο 3.198.512 εκατ.δολαρίων και όχι μόνο αυτό, η πράξη της καταδικάστηκε και απο αρκετά μέλη του κινήματος καθώς ηταν "βίαιη" και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ενώ η συντροφός της Ρούμπι Μοντόγια για να αποφύγει μια παρόμοια ποινή την πρόδωσε στην πορεία της δίκης υποστηρίζοντας ότι εξαναγκάστηκε και παρασύρθηκε απο την Τζέσικα σε αυτές τις πράξεις.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μια τόσο εξοντωτική ποινή μαζί με ένα τόσο αστρονομικό πρόστιμο σε βαρος ενός φυσικού προσώπου για τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας, επειδή ενας άνθρωπος υπερασπίστηκε το αυτονόητο, το καθαρό νερό.
 
Η εξοντωτική ποινή σε βάρος της Τζέσικα σηματοδοτεί την έναρξη του πολέμου των κρατών-εταιρειών ενάντια στους υπερασπιστές του νερού το νέο κερδοφόρο γι' αυτούς φυσικό στοιχείο του πλανήτη.
 
Στην άκρη του αχανούς σύμπαντος αυτός τους έμεινε για την τελευταία κονόμα τους πριν μας πάρει ολους ο διάολος..
 
Oχι λοιπόν, τα κορυφαία γεγονότα για το 2021 δεν είναι πάλι το "αλφάβητο" του κορωνοϊού και η πανδημία ούτε τα εθνικιστικά εμβόλια "ανοσίας" που απέφεραν κέρδη δισεκ.δολαρίων στις τσέπες μιας χούφτας φαρμακο-επενδυτών για ενα αντίδοτο στη απουσία μιας φυσικής ανοσίας που σαρώθηκε στους αιώνες αργά αργά από εναν πολιτισμό αυτοκαταστροφικό απουσίας νοημάτων, εχθρικό και διαχωρισμένο απο την φύση.

H πανδημία ειναι το πρώτο σοβαρό σύμπτωμα ενός άρρωστου μοντέλου ζωής και οικονομίας πάνω στο πλανήτη και το δεύτερο μεγάλο μετά την κλιματική αλλαγή (κι οχι "κρίση" που βαφτίζουν έντεχνα οι δημιουργοί της) πριν την ολική κατάρρευση του οικοσυστήματος,το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διάσπασης του δίπολου άνθρωπος-φύση.

Οι πανδημίες θα συνεχίσουν στο μέλλον να έρχονται κατά κύματα, όπως ο θυμωμένος και δαιμονισμένος αέρας που μας επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό, σαν αυτόν που περιγράφει ο θρυλικός Ray Bradbury στο προφητικό διηγημά του "Ο Αέρας" γραμμένο το 1943 και σαν την εξίσου προφητική "Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ.
 
Αρκετοί ανθρωπολόγοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα οτι ο πλανήτης θα μας καταστρέψει πριν τον καταστρέψουμε εμείς, δεν μας αντέχει πια και εχει κινητοποιήσει όλα τα όπλα του για να αμυνθεί.

Αποδεδειγμένα,ο "πολιτισμός μας" σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο απείρως περισσότερους από τα θύματα ενός ιού πο υσέρνεται σαν εμάς σε ενα ρημαγμένο πλανήτη για να επιβιώσει, εξόριστος κι αυτός όπως εμείς απο το φυσικό περιβάλλον του αδιάφορος για το κακό που προκαλεί όπως το ιδιο και εμείς.
 
Aυτός ο κουρελιασμένος ιός είναι οτι απέμεινε από το "εμείς" είναι συμβολικά το εγώ μας που μας ξέφυγε ανεξέλεγκτο και αλωνίζει απο-προσανατολισμένο στο οικοσύστημα.

Tο στρεσογόνο πολιτισμικό μόρφωμα στο οποίο ειμαστε "κλειδωμένοι" παράγει εκατ.θανάτους απο δυστυχία μόλυνση χρεοκρατία τρομοκρατία φτώχεια πείνα ασιτία κατάθλιψη καρκίνους και μεταστάσεις σε κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας.Οι επιθετικές μεταλλάξεις του πολιτισμικού ιού μας επίσης σκοτώνουν βασανίζουν κακοποιούν ξυλοκοπούν συλλαμβάνουν στέλνουν στη φυλακή τα πιό ζωντανά κύτταρα μιας εμβρυικής εξέγερσης αλλά ειναι απο τώρα γεμάτη απο όρεξη για ζωή σοφία και φαντασία κι αν προλάβει θα κάνει θαύματα..

Οχι κορυφαία γεγονότα δεν θα ειναι ουτε τα υποκριτικά "περιβαλλοντικά βραβεία" που δίνονται κάθε χρόνο απο τα Η.Ε την ώρα που αδιαφορούν και για την συνεχιζόμενη αποψίλωση του Αμαζόνιου της Σιβηρίας των Βαλκανίων και της Ασίας απο τις Η.Π.Α  την Ευρωπαική Ενωση την Ρωσία και Κίνα ουτε και τα "υγειονομικά" που έσωσαν την "πάρτη μας" απο τον κακό τον διάολο τον ιό..

Ουτε η εγκληματικότητα "της κλειδαρότρυπας" και "της διπλανής πόρτας" του χυδαίου κουτσομπολιού των ΜΜΕ, ούτε και ο "λαοφιλής" χαζοχαρούμενος συρφετος μιας αρρωστης κοινωνίας που παρελαύνει και "πουλάει" στα δελτία ειδήσεων και στη πασαρέλα ενος life style αφηγήματος που βρώμισε απο τα ίδια τα σκατά του.

Κορυφαίες μορφές ειναι αυτοί που φυτεύουν δέντρα που καλλιεργούν περιβόλια αυτοί που διαβάζουν τα μηνύματα που στέλνει φυσικος κόσμος στο κινητό κήπο τ ουρανού αυτοί που υπερασπίζονται το χώμα το νερό τα δάση τα βουνά και τις κρυφές διαδρομές των άστρων που κυλούν μέσα τους.

Κορυφαία γεγονότα  ειναι τα μαθήματα ζωής που παραδίδει ενα κρυφό σχολείο απο δασκάλους και καθηγήτριες μαθητές μικρούς και μεγάλους που ηρθαν στην γή για να προστατέψουν και οχι να καταστρέψουν,ειναι το αλφάβητο μιας νέας γλώσσας που συνδέεται με την ζωή και την θεραπεία της ψυχής κι οχι με τον θάνατο.  

Κορυφαίο γεγονός ειναι οπως αυτό στις ΗΠΑ με τη φυλάκιση της προστάτιδας του νερού Jessica Reznicek σε οκτώ χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή,τρία χρόνια αναστολής και αποζημίωση 3.198.512,70 $ στην εταιρεία Energy Transfer που μόλυνε τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα της πατρίδας της στην Αιόβα.

Eιναι αλλη μια δολοφονία περιβαλλοντικής ακτιβίστριας στη Χιλή της Javiera Rojas στις 25 Νοεμβρίου που θα συμπεριληφθεί στην λίστα θανάτου-ρεκόρ εκατοντάδων ακτιβιστών για το 2021 που υπερασπίστηκαν το φυσικό περιβάλλον.Ειναι σίγουρο οτι θα ξεπεράσει τους 227 του περσινού χρόνου.
 
Ο αιώνας που διανύουμε ηδη μετρά 1770 δολοφονημένους υπερασπιστές της φύσης.

Ειναι ο αριθμός ρεκόρ γυναικοκτονιών παγκοσμίως και το γεγονός που αποκρύπτεται ειναι οτι ενα ποσοστό 30% απο αυτές διαπράττεται απο κυνηγούς που κατέχουν νόμιμα η παράνομα κυνηγετικά οπλα στο σπίτι τους.

Ειναι η αθώωση του αστυνομικού στη Γαλλία πού σκότωσε με χειροβομβίδα κρότου λάμψης τον 21χρονο ειρηνικό ακτιβιστή γής Remi Fraisse οταν αυτός προσπάθησε να σώσει με εκατοντάδες αλλους συντρόφους του ενα δάσος στο Notre Dame des Landes.

Ειναι τα εκατομμύρια ζώα και στρέμματα δασών που αφανίστηκαν και φέτος παγκοσμίως απο τις πυρκαγιές.

Ειναι τα 40.000 είδη ζώων που απειλούνται αμεσα απο εξαφάνιση.

Ειναι οι πυρκαγιές που αφάνισαν το 40% του μεγαλύτερου υδροβιότοπου του κόσμου Παντανάλ (Βολιβία,Βραζιλία και Παραγουάη) και τα πάνω απο 17 εκατομμύρια ζώα που κάηκαν ζωντανά.
Ακτιβιστές πυροσβέστες και εθελοντές δεν προλαβαίναν να περιθάλψουν αγρια ζώα ματωμένα με καμένα πόδια που δεν μπορούσαν να περπατήσουν,πτώματα παντού,τζάγκουαρ,τάπιρες κροκόδειλοι,φίδια,πουλιά και τρωκτικά, καϊμάνους και μυρμηγκοφάγους.
 
 
Ο αριθμός των ζώων που πέθαναν μαρτυρικά στις πυρκαγιές του Pantanal του 2020 και του 2021 δεν ειχε προηγούμενο στην ιστορία λένε οι ερευνητές.

"Κορυφαίο γεγονός" ειναι ολοι αυτοί οι ψεκασμένοι που πιστευουν οτι ο κορωνοιός ηρθε απο τον πλανήτη Αρη και τα "πράσινα ανθρωπάκια" ειναι αυτοί που δεν εχουν καμιά επαφή με τον φυσικό κόσμο αγνοούν την πολυπλοκότητα της γής το που βρίσκεται ο ωκεανός πως φυτεύεται ενα δέντρο από που ανατέλλει ο ηλιος κι αν γυρνάει αυτός η εμείς..

Ειναι επίσης η ανικανότητα και η προχειρότητα που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις μαζί το οικονομικό εταιρικό και τεχνολογικό οπλοστασιό τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών την ώρα που φτιάχνουν ενα εμβόλιο μεσα σε λίγους μήνες για μας τα θύματα της γενοκτονικής οικονομίας τους που επιμένουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο.
 
Κορυφαία ιστορική και επιστημονική ανοησία που πιστεύουν οτι οι ιοί καταπολεμούνται μόνο με εμβόλια.
 
Κορυφαίο γεγονός η αλήθεια που κανείς δεν θελει να δεχθεί οτι οι ιοί και η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζονται μόνο με την καθολική διακοπή του σημερινού μοντέλου οικονομίας και τρόπου ζωής. 
 
 
Ειναι η εξοργιστική άρνηση του Πάπα και του Βατικανού να πουν μια συγνώμη για την βαρβαρότητα των "σχολείων συμμόρφωσης" στον Καναδά για τα χιλιάδες παιδιά ιθαγενών που τα λειψανά τους συνεχίζουν να ανασύρονται απο ομαδικούς τάφους.Και σαν να μην έφτανε αυτό πηγαίνει ξανά στα "γνωριμά του εδάφη" στα "κέντρα συμμόρφωσης" της Σάμου και της Λέσβου για να "ευλογήσει" και αγκαλιαστεί με τα προσφυγάκια.

Eιναι ο εμπρησμός των δασών της Αττικής της Ευβοιας και των Γερανείων αυτη η κορωνίδα του αίσχους μιας διαχρονικής αδιαφορίας του ελληνικού κράτους για το φυσικό περιβάλλον,που αφησε πίσω του κατεστραμενους ανθρώπους και ενα κρανίου τόπο και το κακό ειναι οτι το ξεχάσαμε πάλι γρήγορα.
 
Και κορυφαία κατ εξακολούθηση αναισθησία και την χρονιά που φεύγει είναι οτι ακόμη και μετά την απώλεια της Πάρνηθας το 2007 καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης αλλα ουτε και η κοινωνία εχει συνειδητοποιήσει το χάλι και την παρακμή της.

Ειναι η οικολογική εξέγερση στη Σερβία αυτον το μήνα ενάντια στο νεο νόμο που δίνει γη και ύδωρ στις πολυεθνικές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.Xιλιάδες βγήκαν στους δρόμους δυό φορές μεσα σε δεκαπέντε μέρες εν μέσω πανδημίας μάλιστα απαιτώντας καθαρότερο αέρα στις πόλεις,κλείσιμο όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών και την εκδίωξη της Rio Tinto που θέλει να "πρασινίσει" την ανάπτυξη με την εξόρυξη λιθίου για τις μπαταρίες της νεας οικολογικής απάτης του "πρασινου καπιταλισμού" που λέγεται ηλεκτρικά αυτοκίνητα..
 
Οι Σέρβοι απειλούν μπλοκάρουν τα πάντα για να μην γίνει η χώρα "η πράσινη μπαταρία" της Ευρωπαικής Ενωσης. 

H τραγική ειρωνεία ; η πρώτη περιβαλλοντική διαδήλωση στον πλανήτη εγινε το 1888 στην Ισπανία στην απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης και αφορούσε παλι αυτη την πολυεθνική (μακρύ το παρελθόν της).

Τότε στις 4 φεβρουαρίου χιλιάδες γυναικες αντρες ηλικιωμένοι παιδιά χωρικοί και μεταλλωρύχοι με την συνοδεία μουσικής μπάντας διαδήλωσαν ειρηνικά στην Ουέλβα φωνάζοντας "κάτω οι καπνοί" του ορυχείου της Rio Tinto.

Ο στρατός δεν εδειξε κανένα ελεος πυροβόλησε στο ψαχνό σκοτώνοντας 200 διαδηλωτές.

Οταν μια πολυεθνική σαν την Rio Tinto που στήριξε τους Ναζί και τον φασίστα Φράνκο στην Ισπανία συνεχίζει να σπέρνει την καταστροφή οπου πηγαίνει (Παπούα Ν.Γουινέα,Αυστραλία) τοτε τίποτα δεν εχει αλλάξει..

Ειναι η οικολογική εξέγερση στη Νότιο Αφρική οταν χιλιάδες χωρικοί ψαράδες και ιθαγενικές κοινότητες απαίτησαν την διακοπή εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου απο την Shell. 

Ειναι ο αγώνας των ιθαγενών Σάμι στη Νορβηγία ενάντια στα αιολικά πάρκα που διαταράσσουν τον τρόπο ζωή τους, ενας αγώνας που δικαιώθηκε στο δικαστήριο με μια απόφαση σταθμό,να κατεδαφιστούν άμεσα 150 ανεμογεννήτριες.

Ειναι ο επίμονος αγώνας μερικών χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα μας που πολεμούν ασταμάτητα την "πράσινη ανάπτυξη" που θέλει να ισοπεδώσει τα λιγοστά βουνά και ποτάμια μας,πρωτη μεγάλη νίκη τους η ματαίωση ενός αιολικού πάρκου σε μια οροσειρά των Αγράφων.Σ αυτούς ανήκει πάλι το φετινό περιβαλλοντικό βραβείο.

Ειναι το πρωτοφανές αστυνομικό κράτος που χτίζεται στην Αγγλία οταν ψηφίζοντας ενα νόμο που θα απαγορεύει κάθε διαδήλωση για το φυσικό περιβάλλον στοχοποιεί άμεσα την οργάνωση Extinction Rebellion και την χαρακτηρίζει σαν "τρομοκρατική"..

Ειναι ολες οι μικρές και "ασήμαντες" επαναστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου απο τοπικά κινήματα για να σταματήσει η ιογενής μετάλλαξη του πλανήτη.Αυτοί ειναι που αγωνίζονται πραγματικά για να μην ξαναζήσουμε πανδημίες.

Aλλά επειδή είμαστε από νερό είτε το θέλουμε ειτε οχι,το νούμερο ενα κορυφαίο και πρωτοφανές στην ιστορία γεγονός για το 2021 ειναι η φυλάκιση της Jessica.Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μια τόσο εξοντωτική ποινή μαζί με ενα τόσο αστρονομικό  πρόστιμο σε βαρος ενός φυσικού προσώπου για τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας,επειδή ενας άνθρωπος υπερασπίστηκε το αυτονόητο,το καθαρό νερό.

Κορυφαίο επίσης γιατί σηματοδοτεί την έναρξη του πολέμου των κρατών-εταιρειών ενάντια στους υπερασπιστές του νερού το νέο κερδοφόρο γι αυτούς φυσικό στοιχείο τού πλανήτη,στην ακρη του αχανούς σύμπαντος αυτός τους έμεινε για την τελευταία κονόμα τους πριν μας πάρει ολους ο διάολος..

Αυτή ειναι μια σύντομη ιστορία της Τζέσικα και οτι δήλωσε στο δικαστήριο :

Στις 28 Ιουνίου,το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Des Moines της Αϊόβα ήταν σιωπηλό και γεμάτο.
Πενήντα άτομα ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν την καταδίκη της 40χρονης Jessica Reznicek,η οποία κατηγορείται για «συνωμοσία για να καταστρέψει μια εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας» και «κακόβουλη πρόκληση πυρκαγιάς».

Η εισαγγελία,ζητώντας παράταση της ποινής,υποστήριξε ότι οι πράξεις της Ρέζνιτσεκ μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγχώρια τρομοκρατία.Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρέζνιτσεκ δικαζόταν,αλλά αυτή τη φορά αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Απέναντί της καθόταν η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρεμπέκα Γκούντγκέιμ Έμπινγκερ,η εισαγγελέας και ένας πράκτορας του FBI.Πολυάριθμοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα στέκονταν γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου.Η κατηγορούμενη κλήθηκε να δώσει την καταληκτική της ομιλία.

Με τη δυνατή,καθαρή φωνή της,η Reznicek τους είπε για την ισχυρή σύνδεσή της με το νερό.

Στην παιδική της ηλικία πήγαινε τακτικά στο ποτάμι για να κολυμπήσει και να παίξει. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό,είπε,επειδή τα δύο ποτάμια που διασχίζουν το Des Moines - την πρωτεύουσα της Αϊόβα - είναι τώρα δηλητηριασμένα από φυτοφάρμακα και απόβλητα βιομηχανικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Ήταν για αυτούς τους πολύ προσωπικούς λόγους που αποφάσισε να πολεμήσει την κατασκευή του αγωγού πρόσβασης της Ντακότα,είπε η Ρέζνιτσεκ στους παρευρισκόμενους.Τουλάχιστον οκτώ διαρροές,εξήγησε,είχαν ήδη σημειωθεί το 2017,με 20.983 γαλόνια αργού πετρελαίου να εκτοξεύονται στα εδάφη και στον υδροφόρο ορίζοντα.

 "Τό εκανα από απόγνωση", είπε,περιγράφοντας τα κίνητρά της για δολιοφθορά.

«Οι παραδόσεις των ιθαγενών μας διδάσκουν ότι το νερό είναι ζωή.Η Γραφή διδάσκει ότι στην αρχή,ο Θεός δημιούργησε τα νερά και τη γη και ότι ήταν καλό». Με αυτά τα λόγια τελείωσε την τελική της συζήτηση.

Η ποινή φυλάκισης ακολούθησε λίγο αργότερα: οκτώ χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή,τρία χρόνια αναστολής και αποζημίωση 3.198.512,70 $ στην εταιρεία Energy Transfer.
 
Η Ρέζνιτσεκ ταξίδεψε δύο φορές στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, όπου απελάθηκε επειδή διαδήλωσε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Επισκέφτηκε τους Ζαπατίστας στο Μεξικό και πέρασε χρόνο στην Κεντρική Αμερική με τους ιθαγενείς της Γουατεμάλας.Στη Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκε για την κατασκευή βάσης του αμερικανικού ναυτικού.«Έτσι, αισθάνθηκα ότι όλες αυτές οι εμπειρίες κορυφώθηκαν σε αυτό το σημείο της ζωής μου όταν άκουσα για τον αγωγό Dakota Access Pipeline» δήλωσε η Τζέσικα.
 
Μετά από αρκετούς μήνες της δολιοφθοράς που κράτησαν κρυφή σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κατασκευαστικά έργα της χώρας,οι δύο γυναίκες,των οποίων οι δρόμοι αργότερα θα χώριζαν,ομολόγησαν την πράξη τους. «Ενεργήσαμε για τα παιδιά μας γιατί ο κόσμος που κληρονομούν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
 
Υπάρχουν πάνω από πέντε μεγάλα στρώματα νερού εδώ στην Αϊόβα,και κανένα από αυτά δεν είναι καθαρό.

Αφού διερευνήσαμε και εξαντλήσαμε όλους τους τρόπους διαδικασίας,συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε δημόσιες εκδηλώσεις,της συγκέντρωσης υπογραφών για έγκυρα αιτήματα απο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων,της συμμετοχής σε πολιτική ανυπακοή,απεργίες πείνας,πορείες και συγκεντρώσεις,μποϊκοτάζ και καταυλισμούς,είδαμε τη σαφή άρνηση της κυβέρνησής μας να ακούσει τα αιτήματα του λαού».

Γι' αυτό η Reznicek και η Montoya έκαψαν πέντε μηχανές σε εργοτάξιο αγωγού στην Αϊόβα το βράδυ των εκλογών τον Νοέμβριο του 2016. Αργότερα άλλαξαν τις μεθόδους τους,χρησιμοποιώντας έναν πυρσό συγκόλλησης για να αποσυναρμολογήσουν τις επιφανειακές χαλύβδινες βαλβίδες του αγωγού,καθυστερώντας την κατασκευή κατά εβδομάδες. «Μετά την επιτυχία αυτής της ειρηνικής δράσης,αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την τακτική πάνω-κάτω στον αγωγό,σε όλη την Αϊόβα»,λένε οι δύο γυναίκες.

Αλλά κανένα μέσο δεν ανέφερε τις δραστηριότητές τους και η εταιρεία ανέφερε τότε άλλους ψευδείς λόγους για την καθυστέρηση.Όταν οι ακτιβιστές παρατήρησαν κατά τη διάρκεια μιας δράσης ότι το πετρέλαιο έρεε ήδη στους σωλήνες,αποφάσισαν να βγουν δημόσια,καθώς έπρεπε να παραδεχτούν ένα είδος ήττας.
 
Τρεις μήνες αφότου η Jessica Reznicek δημοσιοποίησε τις ενέργειές της το 2017,το καταφύγιο του Berrigan περικυκλώθηκε από το FBI. «Ήταν  4:30 το πρωί όταν χτυπούσαν την πόρτα σαν λυσσασμένοι,το σπίτι έτρεμε πραγματικά.Ετρεξε κάτω και μπορούσα να δω περίπου 50 πράκτορες από το παράθυρο με μεγάλα όπλα και γιλέκα.Όταν άνοιξε την πόρτα,στο σπίτι εισέβαλαν περίπου 50 ένστολοι,την πέταξαν στο έδαφος και την κρατούσαν υπό την απειλή όπλου στο κεφάλι..
 
Η Τζέσικα εκτίει την ποινή της στωικά χωρίς να μετανοιώνει για τις πράξεις της και περιμένει την μέρα που θα απελευθερωθεί για να συνεχίσει τη ζωή της μοναστικά οπως εχει αποφασίσει σε γυναικείο μοναστήρι των Βενεδικτίνων.
 
Δυό γυναίκες καθυστέρησαν για μηνες το αγωγό της Ντακότα στις ΗΠΑ και αλλες δύο το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής ανθρακα στο Νewcastle της Αυστραλίας.Η Hannah Doole και η Zianna Faud και οι δύο μελη της εκστρατείας Blockade Australia σις 17 Νοεμβρίου κρεμάστηκαν με σκοινιά στο λιμάνι οπου ανάγκασαν την μεταφορά άνθρακα απο πλοία και τρένα να σταματήσει για αρκετές ώρες.
 
Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κοινωφελή εργασία ! ,πρόστιμο 1090 δολαρίων και να μην ερθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους για δύο χρόνια...λες και ηταν κοινοί εγκληματίες..και προφανώς δεν πρόκειται να δοθεί σε καμία τους κανένα περιβαλλοντικό βραβείο,γιατι ο ακτιβισμός οχι πολύ μακρια απο τώρα αλλα σε λίγο καιρό θάναι παντού κακούργημα,εννοείτε για το "καλό μας" πάντα..
 
"Καλή χρονιά" λοιπόν με το κορυφαίο ερώτημα αν οταν φύγει η πανδημία θαχει διδαχτεί τίποτα η ανθρωπότητα απο αυτήν και αν θα πετάξει και την μάσκα της αφασίας της..   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ειδησεογραφίας μας, αποτελούν οι ανασκοπήσεις
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
H πανδημία έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της σχέσης της θρησκείας τόσο με την πολιτική όσο και με την επιστήμη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
O τίτλος του επεισοδίου αποτελεί νεολογισμό.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο εθνικός μας ποιητής, ο Σολωμός, ίσως θλίβεται βλέποντας για μία άλλη φορά τον ελληνικό λαό να διχάζεται
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το 2021 ήταν ακόμα μια χρονιά όπου η παρουσία και οι επιπτώσεις του κορvνοϊού ήταν καταλυτικές στις ζωές όλων μας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x