A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Η Καμπότζη φλέγεται": Μια περιβαλλοντική αποκάλυψη, κομμάτι ενός πλανητικού αρμαγεδώνα | ΒΙΝΤΕΟ

 

"Η Καμπότζη φλέγεται": Oταν η ποίηση συναντά τον ακτιβισμό (Βίντεο)

Του Διονύση Παπαδόπουλου

H Καμπότζη είναι ο βασιλιάς της βιοποικιλότητας ή μάλλον... ήταν κάποτε.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος στον κόσμο που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων.
 
Τα δάση της μόλις πρόσφατα, πριν είκοσι χρόνια, έσφυζαν από ζωή αφού φιλοξενούν τα πιο παράξενα και μαγικά πλάσματα, είναι καταφύγιο μιας μοναδικής και εξωτικής μουσικής, αυτής των πουλιών που δεν σταματούν να πετούν να παίζουν και να τραγουδάνε, το ρεπερτόριο τους ειναι απίστευτο.
 
O Δημιουργός λες και εξάντλησε όλη τη φαντασία του σε αυτό το μέρος.

Τώρα το drone του κινηματογραφιστή Sean Gallagher υποκαθιστά το μάτι του Θεού και επιστρέφει για να θαυμάσει τις δημιουργίες του. Αντί γι' αυτό βλέπει την βεβήλωση πάνω στον καμβά των έργων τέχνης του.
 
Σαν ένας περιπλανώμενος εξωγήινος ταξιδιώτης των άστρων επισκέπτεται ξανά τον τόπο καταγωγής του για να δει αν τον σεβάστηκαν οι κάτοικοί του.
 
Ο ποιητής στο ξεκίνημα της ταινίας μοιάζει να φεύγει από το σώμα του και το βλέπει από κάτω να βιάζεται, να συντρίβεται απο μανιακούς δολοφόνους και να μην μπορεί να κάνει τίποτα..
 
Το σώμα της γης, το σώμα των δέντρων, το σώμα το δικό του...
 
Οι εικόνες του σκηνοθέτη είναι γροθιά στο στομάχι, οι στίχοι του ποιητή και ο λόγος της αφηγήτριας συγκλονίζουν και στοιχειώνουν μια ανθρωπότητα που ούτε η πανδημία της ειναι αρκετή για να σταματήσει το κακό που προκαλεί.
 
Ο σκηνοθέτης πέτυχε τον στόχο του, να ξυπνήσει έναν πληγωμένο θεό σε όποιον είδε τη μικρού μήκους ταινία του.
 
Είναι σίγουρο ότι θα προβάλλεται παγκοσμίως στο "μάθημα οικολογίας" των σχολείων του μέλλοντος...

Η ταινία του Gallagher ανακηρύχθηκε η καλύτερη ταινία μικρού μήκους στον περσινό διαγωνισμό Earth Photo, βραβεύτηκε ιδιαίτερα από τα βραβεία Drone Photo και ήταν φιναλίστ στα φετινά Social Impact Media Awards (SIMA). Από την άλλη πλευρά,η ταινία του δέχθηκε κριτική από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Καμπότζης,το οποίο είπε ότι έδινε αδικαιολόγητα εύσημα σε ακτιβιστές και αγνόησε αξιωματούχους του υπουργείου περιβάλλοντος που έκαναν το "καθήκον τους" στο έργο της διατήρησης των δασών της χώρας.

Όμως ο Gallagher δεν πτοήθηκε από αυτή την αποδοκιμασία.

Αγκιστρωμένος στις πλάτες μοτοσυκλετών που οδηγούσαν ντόπιοι ακτιβιστές,ο Gallagher πέρασε αρκετές εβδομάδες περιπλανώμενος βαθιά σε προστατευμένα δάση στην Καμπότζη για να κινηματογραφήσει τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν δέντρα και να ανάβουν σκόπιμα φωτιές,μετατρέποντας τη γη σε κρανίου τόπο και άγονη ερημιά.

«Ήθελα να προσπαθήσω να κάνω κάτι πολύ πιο βαθύ και πολύ πιο συναισθηματικό» λέει.
«Ήθελα να προσπαθήσω να τραβήξω την προσοχή του κοινού.Και μια από τις ιδέες μου για να το κάνω αυτό ήταν να χρησιμοποιήσω την ποίηση».Τόσο ο ποιητής όσο και η αφηγητρια με τους οποίους συνεργάστηκε επέλεξαν να μείνουν ανώνυμοι για λόγους ασφαλείας καθώς κινδυνευουν αμεσα απο σύλληψη βασανιστήρια η και θάνατο.
 
Ο ίδιος αναγκάστηκε να  φύγει από την χώρα αυτή και δεν θα επιστρέψει γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.
«Η Καμπότζη εξακολουθεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για τους ανθρώπους που ευαισθητοποιούν σχετικά με τα ζητήματα που συνδέονται με την σωτηρία των δασών» δήλωσε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ..
 
Η αποψίλωση των δασών επιταχύνεται σε όλη την Καμπότζη και υπολογίζεται ότι έχει απομείνει μόνο το 3% του πρωτογενούς δάσους της σε ολόκληρη τη χώρα, πουθενά στον πλανήτη, καμιά χώρα δεν έχασε τόσο μεγάλη έκταση δασών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα..
 
Το 2018, πυρκαγιές έκαψαν σε αριθμούς ρεκόρ όλα τα δάση της βόρειας και κεντρικής Καμπότζης.
 
Στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, υπολογίζεται ότι έκαιγαν έως και 1.800 πυρκαγιές στη χώρα, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε όλη τη Ασία εκείνη την εποχή περισσότερες κι από αυτές που καίνε στην Σιβηρία και Αμαζόνιο κάθε χρόνο.

Οι κύριοι παράγοντες πίσω από την αποψίλωση των δασών στην Καμπότζη είναι η μετατροπή δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση καλλιέργειας καουτσούκ και φυστικόδεντρων κάσιους και η στοχευμένη υλοτόμηση πολύτιμων ειδών ξύλου, (κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Λάος) όπως το Rosewood, για τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές επίπλων.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας,αλλά ο Gallagher λέει ότι κινηματογράφησε την παράνομη υλοτομία που γίνεται μέσα στα όρια του καταφύγιου Prey Lang Wildlife Sanctuary.

Η Καμπότζη έχασε περίπου 2,7 εκατομμύρια εκτάρια (6,7 εκατομμύρια στρέμματα) δάσους μεταξύ 2001 και 2019, αντιπροσωπεύοντας το 26,4% της δασικής κάλυψης που υπήρχε το 2000,σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ακτιβιστές που εργάζονται για την προστασία των τελευταίων δασών της Καμπότζης αντιμετωπίζουν απειλές, εκφοβισμό και φυλάκιση.

Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, οι αρχές συνέλαβαν τέσσερις ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ouch Leng,ενός βραβευμένου με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman το 2016,απλώς και μόνο επειδή εισήλθαν στο Prey Lang Wildlife Sanctuary. Το υποτιθέμενο έγκλημά τους ήταν να κρεμάσουν βουδιστικoύς χιτώνες σε δέντρα και πανό που έγραφαν «Βοηθήστε στη διατήρηση του δάσους της προγονικής μας κληρονομιάς».
 
Για τον Λενγκ,αυτή ήταν η δεύτερη σύλληψή του μέσα σε 12 μήνες και δεν θαναι και η τελευταία..
 
Αξιο αναφοράς είναι οτι η κυβέρνηση της Καμπότζης σκοπεύει να φτιάξει και 17 υδροηλεκτρικά φράγματα μεσα σε περιοχές χωρικών αγροτών και ιθαγενών που εξαρτώνται αμεσα απο τα ποτάμια και τα δάση..οσα εχουν απομείνει..
 
Η Καμπότζη ειναι πιά μια περιβαλλοντική αποκάλυψη, κομμάτι ενός πλανητικού αρμαγεδώνα.
 
Oποιος ακτιβιστής τολμα να διαμαρτυρηθεί εκει η συλλαμβάνεται η απελαύνεται η δολοφονείται..
 
Η εξελικτική πορεία μας έχει σταματήσει, είμαστε πια παράσιτα, πεθαίνουμε μαζί με το οικοσύστημα και αυτές τις στιγμές μιας πρωτοφανούς ιστορικής αποτυχίας μας η ποίηση ειναι το μόνο καταφύγιο της λογικής, η μόνη παγκόσμια ανθρώπινη γλώσσα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που έχει νόημα, που θεραπεύει επανασυγκροτεί συγκινεί και εγείρει την αληθινή υποστασή μας. Περαστικά μας.
 
Ο ποιητικός λόγος στην ταινία ειναι σκληρός και γεμάτος απόγνωση αλλά η αφηγήτρια με τον αργό καταγγελτικό λόγο της είναι η άγνωστη πρωταγωνίστρια ενος αριστουργήματος και παρα τις σκληρές εικόνες η ταινία είναι ένας ύμνος στη φύση:
 
"Τα φυστικόδεντρα είναι τόσο πράσινα αλλά είναι σαν ένα σώμα χωρίς ψυχή"
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

WEB TV
Αν θέλεις να φας λαχανικά το χειμώνα θα πρέπει να εργαστείς από τις αρχές καλοκαιριού.
WEB TV
Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου το Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με τους "μύθους" της ΕΛΕΤΑΕΝ.
WEB TV
Το κανάλι στο YouTube Film telaro παρουσιάζει το πρώτο videο art
WEB TV
«Άκουσε τις πράξεις του και όχι τα λόγια του», το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
WEB TV
Το βίντεο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το "Academy of Ideas"
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x