A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Στο σφυρί ολόκληρη η Κέρκυρα - Τι πωλείται


Γενικό πωλητήριο έχει βάλει το ΤΑΙΠΕΔ στο νησί της Κέρκυρας.


Αν τελεσφορήσουν τα σχέδια του Ταμείου -δήθεν- Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το νησί θα γδυθεί από υποδομές και παραλίες, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην τουριστική και οικονομική του ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων παραδόξων, αν πουληθεί το λιμάνι του νησιού, που περιλαμβάνεται στα προς πώληση ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης της Κέρκυρας δεν θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚ). Ετσι, θα μπορεί ελεύθερα να το εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης αγοραστής, αλλά ντόπιοι και τουρίστες θα πληρώνουν εισιτήριο για να κάνουν μια βόλτα στην παραλία της πόλης. Αν, βέβαια, ο ιδιώτης αγοραστής του ΟΛΚ έχει διάθεση να το επιτρέψει.

Η Κέρκυρα, που για αιώνες έχει δοκιμαστεί από αρκετές πολιορκίες από ξένους κατακτητές, αυτή τη φορά πολιορκείται εκ των έσω. Από την ίδια τη μητέρα-πατρίδα και την κυβέρνησή της. Η οποία, διά του ΤΑΙΠΕΔ, προσπαθεί να αρπάξει από το νησί και τους κατοίκους του ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες για να τις πουλήσει. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή που συνέστησε μέχρι να αναλάβει τα ηνία του δήμου η νέα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, η κυβέρνηση εκποιεί και προσπαθεί να απογυμνώσει το νησί από ό,τι δομεί την παρουσία της ελληνικής πολιτείας στην Κέρκυρα. Και κάνει λόγο για έναν ακήρυχτο πόλεμο που βιώνουν οι κάτοικοι, όχι από έναν εχθρικό στρατό, αλλά από την ασύμμετρη απειλή του ΤΑΙΠΕΔ.


Τι πωλείται

* Πρώτα απ’ όλα, ο Ερημίτης (ή «Κασσιόπη Κέρκυρας»), που αποτελεί ένα ακίνητο-σύμβολο. Είναι το πρώτο ακίνητο στη χώρα που «εκποιεί» το ΤΑΙΠΕΔ. Παρθένα έκταση που δολίως, όπως αναφέρεται, δεν κηρύχτηκε περιοχή «NATURA 2000», αλλά παρ’ όλα αυτά προστατεύεται από το Σύνταγμα και Διεθνείς Συνθήκες. Το ΤΑΙΠΕΔ αγνοεί την οικολογική αξία του Ερημίτη, μεταφέρει όπως όπως το φυλάκιο του Πολεμικού Ναυτικού σε σημείο από το οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει πλέον το ρόλο του, και προσπαθεί να πουλήσει την έκταση για 24 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 1.500 κλινών, με υπερδιπλάσια επένδυση δημιουργίας παραθεριστικού χωριού σε διπλανό κτήμα, μια παραθεριστική πολιτεία 5.000 κατοίκων, που θα αποτελέσει την οικολογική και οικονομική καταστροφή της ΒΑ Κέρκυρας.

* Διεθνής Αερολιμένας και Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας: Εντάσσονται σε «πακέτα» εκποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με άλλα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. «Επίτροποι» επιβλέπουν τις διοικήσεις τους. Ετσι:

α) Χάνεται ο έλεγχος και των τελευταίων στρατηγικών εργαλείων άσκησης πολιτικής (τιμολογιακά κ.ο.κ.) στην τουριστική οικονομία του νησιού, που ελέγχεται κατά τα άλλα πλήρως από ξένους tour-operators.

β) Χάνονται έσοδα από δύο πύλες εισόδου που διακινούν από 1 εκατ. επιβάτες η καθεμιά.

γ) Εμπεδώνεται ο ολιγοπωλιακός έλεγχος της τοπικής τουριστικής αγοράς.

* Θρασύτατα επίσης προωθούνται προς «εκποίηση»:

1 Ο πυρήνας της περιοχής «NATURA 2000» στον «Ισσο» της λιμνοθάλασσας Κορισσίων. Αμμοθίνες ηλικίας εκατομμυρίων ετών, παλαιολιθικά ευρήματα, προορίζονται να μετατραπούν σε γήπεδα γκλοφ, αν και το νησί έχει γήπεδα γκολφ εδώ και 40 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει το μοναδικό κεδρόδασος στη μεταβατική ζώνη Ιονίου – Αδριατικής.

2 Η περίφημη βίλα Μιμπέλι. Παρά το ότι το ακίνητο είναι κηρυγμένο μνημείο (με υπογραφή του νυν πρωθυπουργού) και στεγάζει Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης με σπουδαία συλλογή νεοελληνικής ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών.

3 Η παραλία «Μπούκα» Λευκίμμης: Συνολικά έκταση 92 στρ. μαζί με τον υγρότοπο – δέλτα του ποταμού. Αποτελεί προπομπό εκποίησης των κερκυραϊκών παραλιών με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

* Τελευταίο κρούσμα, η «μεταβίβαση» στο ΤΑΙΠΕΔ του ιστορικού Ψυχιατρείου, στο κέντρο της σύγχρονης πόλης. Ενα κτήριο του 1838, που στεγάζει τη βάση του δημόσιου Δικτύου Ψυχικής Υγείας και 3 από τα 6 τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της επιτροπής της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής Κέρκυρας, η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας αφήνει νομικά «ανοχύρωτα» και σημαντικότερα κερκυραϊκά μνημεία, όπως τα Παλιά Ανάκτορα, τα φρούρια – ακροπόλεις της Κέρκυρας, με κορωνίδα το εμβληματικό Παλιό Φρούριο.

enet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Στα μετεμφυλιακά χρόνια με τις δηλώσεις μετανοίας μας γυρίζει η Διεύθυνση Γυμνασίου της Κέρκυρας
ΝΕΑ
Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του βρέφους νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
ΝΕΑ
Αλλα τρία άτομα βρέθηκαν σήμερα θετικά και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας. Αρχές και φορείς ανησυχούν πως αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η κατάσταση στο νησί, δεν είναι πολύ μακριά ένα τοπικό lock down… Γιατί; Οι Μαντουκιώτες –ή έστω οι απόψεις τους- έχουν κυριαρχήσει σε όλο το νησί
ΝΕΑ
Οταν μετά από μερικές εβδομάδες η επιδημία άρχισε να παρουσιάζει ύφεση, οι Μαντουκιώτες κατέβηκαν ομαδικά στην πόλη, γύριζαν στους κεντρικούς δρόμους και χλεύαζαν τους γιατρούς και τις αρχές.
ΝΕΑ
Το καταστροφικό έργο «Kassiopi Project» της πολυεθνικής NCA Capital και της κυβέρνησης θυσιάζει τον Ερημίτη στον βωμό του κέρδους.
ΝΕΑ
Ήδη έχουν αρχίσει εργασίες αποψίλωσης του δάσους για την εγκαινίαση του καταστροφικού έργου «Kassiopi Project» της πολυεθνικής NCA Capital και της κυβέρνησης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x