A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ενα καράβι φάρμακα για τη Γάζα

Η έκκληση για συμπαράσταση στον λαό της Παλαιστίνης απέδωσε τόνους σκευασμάτων, τα οποία θα μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς στην Αίγυπτο κι από εκεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα τα παραλάβει η Ερυθρά Ημισέληνος.

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το κύμα συμπαράστασης του ελληνικού προς τον παλαιστινιακό λαό, όπως λένε στην «Εφ.Συν.» οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για τη συλλογή και αποστολή φαρμάκων στη Γάζα. Στην πρωτοβουλία παίρνουν μέρος το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, η ανθρωπιστική οργάνωση «Fair Planet», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5», η «Αλληλεγγύη για όλους» και η Ενωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ βοήθεια και φάρμακα προσέφεραν και άλλες συλλογικότητες, κοινωνικά ιατρεία κτλ.

Η συλλογή των φαρμάκων έγινε στο πλαίσιο δύο μεγάλων συναυλιών, της Χαρούλας Αλεξίου για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ στο Σύνταγμα στις 28 Ιουλίου και του Βασίλη Λέκκα για συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό στις 10 Αυγούστου έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στο Παλαιό Ψυχικό, όπως και σε δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Γιγαντιαία χαρακτηρίζει την ανταπόκριση του κόσμου το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, αναφέροντας ακόμη ότι οι Ελληνες πολίτες διαθέτουν τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης παρά τα έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και βάρβαρων πολιτικών λιτότητας που έχουν βιώσει. Μάλιστα, συγκεντρώθηκε τέτοια ποσότητα φαρμάκων που δεν αρκούσαν οι χώροι του ΜΚΙΕ για την αποθήκευσή τους και έτσι χρησιμοποιήθηκαν και οι χώροι του διπλανού πολιτιστικού κέντρου Ελληνικού.


Οι συναυλίες

«Η συνολική ποσότητα φαρμάκων που συγκεντρώθηκε είναι τεράστια και ο κόσμος τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να προσφέρει. Πρόκειται για φάρμακα που αγοράστηκαν τώρα και όχι για μεταχειρισμένα φάρμακα που βρίσκονταν σε σπίτια. Δεν φανταζόμουν τέτοια κινητοποίηση, έγινε εξαιρετική δουλειά», λέει στην «Εφ.Συν.» η Λένα Κουγέα, εθελόντρια στο Κοινωνικό Ιατρείο της Αθήνας, που ασχολήθηκε με την καταγραφή των φαρμάκων που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο». «Σε όλα τα γραφεία του σταθμού ανά την Ελλάδα γινόταν η συλλογή των φαρμάκων. Μόνο στην Αθήνα γέμισε μια αίθουσα. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και στις συναυλίες. Ο κόσμος στην Ελλάδα έδειξε ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά. Εμείς ενημερώνουμε καθημερινά για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα. Το δύσκολο τώρα είναι να φτάσουν τα φάρμακα στην περιοχή καθώς αυτή η ισραηλινή επίθεση είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δημοσιογράφος του «Κόκκινου», Χρυσόστομος Λουκάς.

Την ίδια εικόνα μάς δίνει και η Ελένη Χατζημιχάλη, μέλος της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη για Ολους»: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 70.000 σκευάσματα. Είναι φάρμακα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οσα φάρμακα δεν τις πληρούν θα δοθούν σε κοινωνικά ιατρεία που καλύπτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Τώρα γίνονται προσπάθειες και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε τα φάρμακα να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου και να παραδοθούν στην Ερυθρά Ημισέληνο».

Η Ερυθρά Ημισέληνος

Αυτή τη στιγμή, το εγχείρημα βρίσκεται στη φάση της διαλογής-καταγραφής των φαρμάκων, με αναζήτηση εθελοντών που θα μπορέσουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, πριν ακολουθήσει η οδύσσεια της αποστολής τους. «Πρόκειται για υλικό που θα ξεπεράσει τις 260 κούτες ή τους 6 τόνους σε βάρος. Τα φάρμακα θα μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και από εκεί θα φτάσουν στη Γάζα όπου θα τα παραλάβει η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει ανοίξει μέχρι τώρα κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος και υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε φάρμακα, καθώς επικρατούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Είχαμε αποστείλει βοήθεια και παλαιότερα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καλιαμπέτσος, πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Fair Planet».


Ζητούν εθελοντές

Η Συντονιστική Επιτροπή για την Επιλογή και Αποστολή Φαρμάκων στη Γάζα ζητάει εθελοντές για να βοηθήσουν στη διαλογή-καταγραφή των συγκεντρωθέντων φαρμάκων. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργάνωση Fair Planet στο 210-9409519.

Σταματήστε το έγκλημα

Την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης εξέφρασαν ακτιβιστές, που χθες το πρωί άνοιξαν πανό στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Το πανό, που αναρτήθηκε για λίγα λεπτά, έγραφε στα αγγλικά «σταματήστε το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα». Αμέσως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πραγματοποίησαν τρεις προσαγωγές. Οι δύο γυναίκες και ο άνδρας που προσήχθησαν στο Α.Τ. Συντάγματος αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους.

 
Μ.-Α.Κ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Την μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο 9χρονος παίρνει μάλιστα τετραπλή αγωγή για να υποστηριχθεί η καρδιά του
ΚΟΣΜΟΣ
Γράφει ο Θανάσης Πετράκος: Τον μόνο ιεράρχη που είχε ψυχή και τα έβαλε με τη Χούντα, και μας έφερε φαγητο στη κατάληψη της Νομικής το βράδυ της 21ης Φεβρουαριου
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία ζητά να επανεξεταστεί η στάση των Δήμων, των Περιφερειών και της Πολιτείας προς τους άστεγους
ΚΟΣΜΟΣ
Τα νέα αντιδραστήρια DIRECT SARS-COV-2, με τον συνοδό εξοπλισμό τους REAL-TIME PCR, παρέχουν τη δυνατότητα ταχύτερης διαγνωστικής διαδικασίας για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι φάρσες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλε
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x