A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πάρε μέρος στις «αόρατες διαδρομές» της Αθήνας με οδηγούς άστεγους πολίτες«Αόρατες Διαδρομές» είναι ο τίτλος της νέας κοινωνικής πρωτοβουλίας του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.


Βασικός στόχος των περιηγήσεων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό.

 «Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να ακούσουμε τις προσωπικές μαρτυρίες, να γνωρίσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της από μια άλλη οπτική. Την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας, στην πόλη μας, και στερούνται μιας ασφαλούς κατοικίας. Η αρχή της κινητοποίησης είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση» σημειώνουν.

Στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται από περιοδικά δρόμου του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο κ.ά.), οι «Αόρατες Διαδρομές» της «Σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).

Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανθρωπογεωγραφία των δομών και του δυναμικού τους, που πασχίζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και της διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς, ως άτομα και ως κοινωνία. Το σημαντικότερο στοιχείο των «Αόρατων Διαδρομών» είναι λοιπόν η προσωπική αφήγηση και η μετάδοση μέσω αυτής της  βιωματικής εμπειρίας των οδηγών από τη ζωή στο δρόμο.
 
Η Σχεδία μας συστήνει τον Γιάννη, τον Λάμπρο και το Χρήστο. Είναι οι τρεις πρώτοι οδηγοί του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα αυτού εγχειρήματος. Και οι τρεις είναι στο δίκτυο των ανθρώπων που πωλούν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Ο Γιάννης, ο Λάμπρος και ο Χρήστος, οι πρώτοι οδηγοί των «αόρατων διαδρομών» της «σχεδίας» σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα κ. Βασίλη Αλεξάκη. Ο κ. Αλεξάκης άκουσε με προσοχή της ιστορίες τους και με τις συμβουλές του, τους βοήθησε να βρουν τον τρόπο αφήγησης που τους ταιριάζει.
 
«Δρόμος για µένα σημαίνει χρόνια δύσκολα και µάλλον μίζερα. Στην άκρη του δρόμου, όμως, πάντα υπάρχει ελπίδα. Γι’ αυτό,  πιστεύω ακόμη  στους ανθρώπους. Γιατί και οι άνθρωποι κομμάτι  του δρόμου είναι» δηλώνει ο Γιάννης.
 
«Με αγχώνει να μεταφέρω σωστά αυτά που θέλω να πω. Αλλά πιστεύω ότι όταν μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας και βγάζεις αυτά που νιώθεις στην ψυχή σου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα φτάσουν στον άλλον», δηλώνει ο Χρήστος και ο Λάμπρος τον συμπληρώνει: «Καταρχάς, είναι η χαρά που νιώθω ότι είμαι ενεργός και χρήσιμος. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι που θα έρθουν στις περιηγήσεις δεν έχουν περπατήσει την πόλη, από φόβο και μόνο. Το γεγονός ότι θα νιώσουν μια ασφάλεια λόγω της δικής μας παρουσίας, από μόνο του, είναι μια μεγάλη προσωπική ικανοποίηση».


 
Οι περιηγήσεις ξεκινούν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου


Οι περιηγήσεις θα ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί από τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Διάρκεια: περίπου δύο ώρες 
Κόστος συμμετοχής: 6,00€* (3,00€ για μαθητές)
Η συμμετοχή ανέργων και συνταξιούχων είναι δωρεάν
Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 15 ετών και άνω
Οι περιηγήσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας ανά γκρουπ (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά κ.ά)
Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά γκρουπ είναι τα 15 άτομα και ο ελάχιστος αριθμός είναι τα 5 άτομα.
 Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο γκρουπ (φορείς, σχολεία και παρέες φίλων κ.λπ.), είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.


tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία
ΕΛΛΑΔΑ
«Ελάτε, μάλλον έπνιξα τη γυναίκα μου» είπε ο 40χρονος στην αστυνομία
ΕΛΛΑΔΑ
Μόλις με ξύπνησαν στη ΜΕΘ οι γιατροί μου έδωσαν τη φωτογραφία του μωρού μου
ΕΛΛΑΔΑ
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με παροχή οξυγόνου νοσηλεύεται ο Γιώργος Τράγκας.
ΕΛΛΑΔΑ
Την οργή της Τάνιας Τσανακλίδου προκάλεσε το επεισόδιο στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x